Koploper
06-2019

Thuis op Maat

Thema's

Werken naar talent

Branches

Overig

Oudere werkzoekenden in Rotterdam laten re-integreren in de zorg voor senioren: dat klinkt als een win-win-situatie. Het Koploperinitiatief Thuis Op Maat (ToM) maakt het mogelijk.

Ouderen die zich met een praktische hulpvraag melden bij DoorDeWijks Rotterdam, kunnen voortaan gekoppeld worden aan oudere werkzoekenden met mantelzorgervaring. Deze werkzoekenden krijgen een scholing tot zelfstandig ToM’er: een specialist in dienstverlening aan huis. Ze leren hoe je ouderen helpt een huishouden draaiende te houden en welke gesprekstechnieken je kunt toepassen in de zorg, maar ook hoe je samenwerkt met thuiszorgprofessionals. Bijvoorbeeld op het gebied van maaltijdondersteuning, mobiliteit en zinvolle daginvulling. Ook krijgt de ToM’er een EHBO-opleiding aangeboden.

Zelfredzaam

De werkzoekenden bieden letterlijk hulp op maat: zo is er een ToM’er aan het werk bij een thuiswonende oudere om hem te begeleiden bij zijn fysiotherapie-oefeningen. Ook helpt een ToM’er bij de verzorging van een poes bij een verpleeghuisbewoner, zodat zij het huisdier bij opname bij zich kon houden. Een andere ToM’er neemt de thuiszorg werk uit handen door de maaltijd te verzorgen en te helpen bij het eten. ToM’ers hebben dus een belangrijke rol op het gebied van preventie en het vergroten van zelfredzaamheid van ouderen. Zelf kunnen ze dankzij hun inkomen weer meedraaien in de maatschappij.

Uit de bijstand

Het streven voor dit jaar is om in totaal zeven oudere werkzoekenden te begeleiden om uit de bijstand te komen. De deelnemers volgen een re-integratietraject waarin zij, naast ToM competenties, ook hun eigen financiële vaardigheden ontwikkelen. Daarna maken ze een keuze: soms worden zij zelfstandig ondernemer maar meestal nemen zij deel aan de platformeconomie en kunnen ze op allerlei platforms zoals DoorDeWijks aan de slag. Thuis op Maat hoopt in de toekomst ToM’ers die een vaste (part-time) baan ambiëren via een zij-instroomtraject naar een diploma tot helpende (mbo niveau 2) te laten groeien. Hiervoor zijn gesprekken aan de gang.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Bij DoorDeWijks worden Rotterdammers met een hulpvraag gekoppeld aan oudere werkzoekenden met mantelzorgervaring. De werkzoekenden krijgen passende scholing en begeleiding.

De aanpak levert een mooie bijdrage aan het thema Werken naar talent, vooral op het onderdeel jobcarving. Beide groepen, zowel de thuiswonende hulpvragers als de werkzoekende ouderen worden meer zelfvoorzienend.

Bovendien worden thuiszorgmedewerkers ontlast door de inzet van de medewerkers vanuit Thuis op Maat. Het is gebleken dat dit initiatief ook mogelijkheden biedt aan medewerkers voor wie het werken in zorg en welzijn te zwaar is geworden. Via Doordewijks kunnen zij hun ervaring blijven inzetten.

Beluister de podcast

Marijke Roskam maakt voor het Actie Leer Netwerk podcasts over de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Leer lessen van de Koplopers, ambassadeurs en andere experts uit het netwerk.

Partners


Overheid
Citylab010

Overig
Doordewijks

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Actieleren
Inspiratiemagazine Actieleren: De kracht van gezamenlijkheid (artikel 2/4)

In het Inspiratiemagazine Actieleren gaan we dieper in op de kernelementen die bijdragen aan de succesfactoren van geslaagde initiatieven. In dit tweede artikel gaan we in op de kracht van gezamenlijkheid.

Lees meer
Podcast
Podcast: Rijndam Revalidatie over arbeidsmarktbeleid ook tijdens de coronapandemie

Revalidatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van coronapatiënten. Daarom hoog tijd om met een revalidatiecentrum te praten over arbeidsmarktbeleid tijdens deze pandemie. Wat houdt Rijndam Revalidatie bezig?

Lees meer
Nieuws
Vereniging Hogescholen komt met sectorplan ‘Gezond opleiden’

Omgaan met verandering en toekomstbestendige gezondheidszorgprofessionals opleiden. Bekijk de ambities van de sector die geformuleerd staan in het sectorplan 'Gezond opleiden'.

Lees meer