Koploper
06-2021

MBOHup: Een zetje in de zorg

Thema's

Werken naar talent

Branches

GGD Ouderenzorg Thuiszorg Ziekenhuizen

Hoe kom je aan een eerste baan in de zorg als je nog onzeker bent over jouw kwaliteiten en nog moeite hebt met het vinden van het juiste werkritme? Juist! Via MBOHup. Dit initiatief zet zich met verschillende partners in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam in de zorg aan de slag te laten gaan.

Een zetje in de zorg met MBOHup

De kandidaten van MBOHup zijn in de laatste fase van hun opleiding of hebben meestal net een diploma op niveau 2 behaald. Zij missen echter de aansluiting om een succesvolle start te maken op de arbeidsmarkt. Een van de oorzaken is dat zij niet genoeg digitaal vaardig zijn, waardoor moeilijk is om formulieren in te vullen, een CV te maken en een VOG aan te vragen. Ook als ze aan het werk gaan, missen ze nog vaak de juiste beroepshouding en -vaardigheden. Hierdoor vallen ze tussen wal en schip.

MBOHup geeft deze kandidaten een kickstart, om te voorkomen dat ze in een uitkering belanden. Zij krijgen een zetje in de goede richting om via een begeleide instroom route op niveau 2 aan de slag te gaan in de zorg met betaald werk. De kandidaten worden in het voortraject geholpen met het invullen van papieren en het aanvragen van een VOG, waardoor zij toegang krijgen tot betaalde arbeid. Ze maken deel uit van een groep waarin ze elkaar vragen kunnen stellen en elkaar helpen als het even niet lukt. De kandidaten worden in een beschermde setting met extra begeleiding opgeleid tot een functie die vaak nog niet bestaat. Zoals bijvoorbeeld de preventiemedewerker bij de GGD die een nieuwe rol vervult bij de coronavaccinaties. Ook na corona kunnen deze medewerkers ingezet worden op verschillende plekken, zoals bij het geven van voorlichting in andere vaccinatieprogramma’s, of als zorg-assistent in diverse zorginstellingen. Op deze manier zijn ze ook op lange termijn waardevol voor de sector. Daarnaast leren de kandidaten nieuwe vaardigheden, werken ze aan persoonlijke ontwikkeling en aan de juiste beroepshouding.

Eenmaal aan de slag, nemen de kandidaten de zorgprofessionals werk uit handen. Zij zijn met name een toevoeging als het gaat om het geven van extra service en aandacht. Doordat zij tijd hebben voor een praatje en uitvoerend werk uit hand nemen, kunnen bijvoorbeeld verpleegkundigen zich uitsluitend bezighouden met de specialistische taken waarvoor ze zijn opgeleid.

Het initiatief werkt samen met partners en zorginstellingen die zich maatschappelijk betrokken voelen en waarde hechten aan de inzet van deze kwetsbare doelgroep. Daarnaast willen die partners een rol spelen in het ontwikkelen van duurzame arbeid in de zorg. Zorgorganisaties die in zee gaan met MBOHup kunnen rekenen op kandidaten die je voor specifieke taken kunt inzetten. Ze zitten echter niet meteen aan het personeel vast. De organisaties kunnen de kandidaten eerst leren kennen en selecteren met wie ze een duurzame samenwerking willen aangaan op langere termijn.

De expertise waarop MBOHup is gebouwd

Aan dit initiatief is jarenlange expertise in het beroepsonderwijs door vele projecten op het snijvlak onderwijs en arbeidsmarkt voorafgegaan. Initiatiefneemster Annemien van der Veen – zorginnovator en directeur MBOHup – is in 2008 begonnen in het HBO met projecten waarin onderwijs, overheid en ondernemers samenwerkten om studenten voor te bereiden op de praktijk. De laatste jaren werkte zij aan een project om leerwerkplaatsen te creëren in opdracht van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en gemeente Utrecht. Uit dit project is onder andere Wijksupport ontstaan in de wijk Kanaleneiland, waar studenten Helpende Zorg en Welzijn met extra begeleiding werkervaring opdoen. Dit project wordt inmiddels volledig gerund door wijkcoöperatie Kanaleneiland. Het nieuwe initiatief MBOHup gaat nog een stap verder, door mensen met of (nog) zonder diploma het extra zetje te geven naar betaald werk in de zorg.

Het Koploperinitiatief MBOHup was genomineerd voor de Impactmakerprijs 2021. Bekijk het interview met Annemien van der Veen:

Eerste kandidaten ingezet bij GGD Regio Utrecht

De eerste samenwerking van MBOHup is in april 2021 gestart met de GGD Regio Utrecht. Via uitzendbureau Happy Nurse, dat zich speciaal inzet om kandidaten in de zorg voor langere duur te plaatsen, zijn er inmiddels zo’n 30 kandidaten als preventiemedewerker geplaatst. Eerst volgden zij een introductieprogramma, dan een intensieve eerste week op een locatie onder begeleiding om vervolgens zelfstandig ingezet te worden op andere locaties. Als preventiemedewerker treden ze op in het vaccinatieprogramma: op de COVID-priklocaties ontvangen ze bezoekers, wijzen ze de weg, stellen ze gerust, informeren ze over het proces en wijzen op het in acht nemen van de maatregelen. De zorgprofessionals worden dan niet meer belast met deze taken. Met de opgedane werkervaring kunnen de kandidaten doorstromen naar een (reguliere) baan in de zorg en zich verder ontwikkelen.

Peter Boonstra, teammanager bij GGD Regio Utrecht is supertrots op deze young professionals: “Wij bieden met onze samenwerkingspartners de MBO2 preventiemedewerkers meer werkervaring en een aanvullende opleiding die bijdraagt aan een goede start en vervolg van een leuke en duurzame loopbaan in de gezondheidszorg. Samen zorgen we ervoor dat ook jonge mensen een actieve maatschappelijke bijdrage leveren, meer ervaring opdoen en een eigen inkomen gaan verdienen.” Inmiddels zijn er drie groepen preventiemedewerkers aan het werk en is MBOHup in gesprek met de GGD over verduurzaming van de functie van preventiemedewerker en een verdiepende module voor de kandidaten.

Er wordt gewerkt aan een volgende samenwerking met het GezondheidHuis. Onder meer door corona hebben veel patiënten last van langdurige klachten. Specialisten hebben niet altijd de tijd om patiënten hierin te begeleiden. De kandidaten worden opgeleid tot herstelmedewerker, om hierin te ondersteunen. Volgens Ronald Helder, innovator in de zorg, moeten de mbo niveau 1 en 2 opleidingen meer focus leggen op preventie: “We denken dat deze opleiding een heel belangrijke bijdrage gaat leveren aan het oplossen van de tekorten en toekomstige zorgvraagstukken, waarmee leed en kosten bespaard worden.”

Ook zijn gesprekken gaande met mbo-instellingen over hoe zij nog actiever kunnen participeren in dit initiatief en met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) over de ontwikkeling van een Plus certificaat boven op de opleiding op niveau 2. Jan Joosten van Utrechtzorg: “In een arbeidsmarkt waar de krapte alleen maar toeneemt laat MBOHup zien dat elk talent telt en de mogelijkheid heeft om een waardevolle bijdrage te leveren in de zorg.” Utrechtzorg ondersteunt het initiatief van harte, hopelijk inspireert het tot navolging op grote schaal.

Bekijk de Actieleer TV 1 op 1 met initiatiefneemster Annemien van der Veen:

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Annemien van der Veen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer