Koploper
09-2019

Goed Werkgeverschap

Thema's

Beperken uitstroom Gezond werken

Branches

Ouderenzorg

Investeren in het geluk van zorgmedewerkers en hun oudere cliënten met dementie, in een landelijke omgeving: dat zijn de ingrediënten van Koploper ‘Goed Werkgeverschap’ van Zorgerf Putten en Nijkerk.  

‘Goed werkgeverschap is de basis al het andere is aanvullend.’ Met die insteek geeft Zorgerf vorm aan dit Koploperinitiatief op twee locaties voor wonen en dagbehandeling in de ouderenzorg. De locaties zijn omgeven door moestuinen, siertuinen en dieren en bieden volop bewegingsruimte voor de oudere cliënten. Het gewone dagelijkse leven staat er centraal. ‘Wij geloven dat zorgmedewerkers hun vak gewoon goed willen uitvoeren, zij willen geluksmomenten toevoegen aan het leven van mensen en lijden voorkomen’, aldus één van de eigenaars van Zorgerf.

Wat levert het op?

Zorgerf is een plek waar mensen met dementie graag komen en wonen, en waar verwanten met plezier op bezoek komen. Medewerkers krijgen de ruimte om eigen initiatieven uit te voeren op het gebied van beweging en activiteit in de natuur, waardoor zij met plezier hun werk doen. Cliënten blijven langer fit en vitaal, waardoor Zorgerf weinig te maken krijgt met complexe zorg in de laatste levensfase. Dat maakt dat medewerkers gelukkiger voelen. Dat stralen ze uit en voel je als je daar bent; het ziekteverzuim van Zorgerf ligt onder de twee procent. Dit drukt de kosten enorm. Medewerkers geven aan graag te willen blijven werken bij Zorgerf; het personeelsverloop en uitstroom uit de zorg is laag. Daarnaast is er zelfs een wachtlijst met sollicitanten.   

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

Zorgerf is tien jaar geleden ontstaan en steeds verder uitgebreid. ‘Onze visie, werkwijze en cultuur is meegegroeid. Als eigenaren werken wij zelf ook mee als het nodig is, geven het voorbeeld, ondersteunen waar nodig. De lijnen zijn kort, wij geven coaching on the job. Wat werkt passen we toe, wat niet werkt daar stoppen we gelijk weer mee. Ik denk dat goed werkgeverschap de basis moet zijn van elke ontwikkeling, al het andere is aanvullend en pas zinvol als je hieraan voldaan hebt’, zegt één van de eigenaars.  

Waarom is dit een goed voorbeeld?  

Zorgerf is een goed voorbeeld van hoe je geluk kunt toevoegen aan het bestaan van mensen. Voor cliënten en medewerkers, door te investeren in dat geluk met de juiste omgevingsfactoren. Toegegeven, zij hebben de landelijke omgeving mee, maar opvallend is dat Zorgerf binnen dezelfde regelgeving en financiering (wonen-zorg gescheiden) als andere spelers, het écht anders doet. De eigenaren staan er eerst als mens en dan pas in hun functie. Die oprechte betrokkenheid en bevlogenheid is zichtbaar en voelbaar. 

 

Partners

Zorg-
en welzijnsaanbieders
Beweging 3.0 Norschoten

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Actieleren
Inspiratiemagazine Actieleren: De kracht van gezamenlijkheid (artikel 2/4)

In het Inspiratiemagazine Actieleren gaan we dieper in op de kernelementen die bijdragen aan de succesfactoren van geslaagde initiatieven. In dit tweede artikel gaan we in op de kracht van gezamenlijkheid.

Lees meer
Podcast
Podcast: Rijndam Revalidatie over arbeidsmarktbeleid ook tijdens de coronapandemie

Revalidatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van coronapatiënten. Daarom hoog tijd om met een revalidatiecentrum te praten over arbeidsmarktbeleid tijdens deze pandemie. Wat houdt Rijndam Revalidatie bezig?

Lees meer
Koploper
Operatie Bezetting OK: Samen de personeelstekorten op de operatiekamer aanpakken

De Rotterdamse operatiekamers komen operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recovery-verpleegkundigen tekort. Met Operatie Bezetting OK pakken Rotterdamse ziekenhuizen de personeelstekorten op de operatiekamer aan.

Lees meer