Koploper

Banenmarkt en nieuwe functie

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom Werken naar talent

Branches

Geestelijke gezondheidszorg

Banenmarkt én een nieuw beroep

Hoe bereik je een grote groep mensen die in jouw organisatie zou willen werken? En hoe zorg je dat degenen die er werken, daar met plezier zullen blijven? Zorggroep Noorderboog bedacht er iets op, zoals een compleet nieuw beroep.

Geen spannend sollicitatiegesprek maar gewoon kennismaken, een dag meelopen en horen dat je een baan hebt. Met die insteek organiseerde Zorggroep Noorderboog (ouderenzorg) een Banenmarkt voor zij-instromers, vrijwilligers en herintreders. Zorgmedewerkers van Noorderboog maakten er kennis met de geïnteresseerden, en als er een klik was volgde een uitnodiging voor een meeloopdag op de werkvloer. Het heeft geleid tot negentien nieuwe gediplomeerde medewerkers, van verpleegkundige tot activiteitenbegeleider en van voedingsassistent tot helpende. Ook starten bijna zestig nieuwe leerlingen als zij-instromer met de opleiding tot verzorgende binnen Zorggroep Noorderboog.

Talent inzetten

Ook zijn er dankzij de laagdrempelige Banenmarkt inmiddels 26 mensen gestart als assistent wonen en welzijn. Zorggroep Noorderboog heeft deze functie in het leven geroepen om verzorgenden te ontlasten en meer aandacht te kunnen besteden aan het welzijn van de bewoners. De functie van assistent is een functie op niveau 1, waarvoor geen diploma nodig is. Het grootste deel van de vacatures is met interne kandidaten gevuld. Vrijwilligers zijn op die manier aan een passende baan geholpen, en huishoudelijk medewerkers met hart voor de zorg kregen zo een unieke kans om hun talent in te gaan zetten. Weer andere medewerkers konden hun contracturen verder uitbreiden.

Uitstroom voorkomen

Zo hoopt Noorderboog haar medewerkers meer werkgeluk te laten beleven, en de uitstroom van zorgpersoneel tegen te gaan. Dit Koplopersproject draagt dan ook bij aan thema’s als meer uren werken, werken naar talent en arbeidsinnovatie. Verpleegkundigen en verzorgenden voelen de werkdruk omlaag gaan sinds de komst van de assistenten wonen en welzijn. Ze zien ook dat de bewoners zich minder eenzaam voelen, doordat de assistenten alle ruimte en tijd hebben voor hun welbevinden. Er komen op korte termijn mogelijk nog meer assistenten bij: er zijn nog meer dan veertig geïnteresseerden van buiten de organisatie die kennis komen maken met Zorggroep Noorderboog. Door het grote succes heeft Noorderborg besloten om ieder jaar twee keer een Banenmarkt te houden. ‘Deze manier van werven past bij werkzoekenden in de zorg’, zegt de projectleider.

Wat maakt dit een goed voorbeeld?

Het bijzondere van dit Koploperinitiatief is dat Zorggroep Noorderboog een nieuwe functie op niveau 1 heeft gecreëerd. Daardoor konden 26 nieuwe medewerkers instromen zonder diplomaverplichting. Dat heeft een dubbele maatschappelijk functie. Niet alleen biedt het mensen zonder een passende opleiding om in de zorg in te stromen. Het levert ook een waardevolle bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen. Een voorbeeld voor andere organisaties!

Partners


Onderwijsaanbieder
Deltion College

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Actie Leer Netwerk schept Ruimte in de Regels

Ga aan de slag met knelpunten in wet- en regelgeving die arbeidsmarktvernieuwing en de aansluiting met het onderwijs in zorg en welzijn in de weg staan. Zo luidt één van de opdrachten van het Actie Leer Netwerk. Versch...

Lees meer
Nieuws
Rapportage Mobiliteitscoöperaties

Organisaties in zorg en welzijn werken steeds meer samen om oplossingen te bieden voor de arbeidsmarkt. Om inzicht te krijgen welke samenwerkingsvormen er zijn en hiervan te leren heeft Berenschot een inventariserend ond...

Lees meer
Actieleren
Uitgangspunten actieleren

Actieleren is het gezamenlijk en gestructureerd zoeken naar oplossingen voor urgente problemen door middel van goed geïnformeerd experimenteren. Deze uitgangspunten helpen je om daar vorm aan te geven!

Lees meer