Kwintes staat voor een grote uitdaging: net als andere zorgaanbieders kampt de organisatie met groeiende personeelstekorten door schaarste op de arbeidsmarkt. Er is naast de huidige inzet op begeleiding een toenemende vraag naar 24/7 – zorg door vergrijzing van de populatie in de beschermde woonvormen. Kwintes zet daarom sinds 2021 een vernieuwende beweging in gang: een transitie van begeleiden naar meer verzorgen en verplegen binnen de eigen teams. In dat kader is de Kwintes klas ontwikkeld: een unieke, hybride leeromgeving waarin praktijk en onderwijs naadloos samenwerken en waarin Kwintes zijn eigen medewerkers opleidt.

Innovatieve zorgtransitie

Bij Kwintes heeft het functiehuis in het primaire proces jarenlang bestaan uit voornamelijk mbo-4 en hbo-opgeleide medewerkers, met de focus op begeleiding van cliënten. Somatische zorg werd vaak uitbesteed, wat kostbaar was en zorgde voor minder samenhang in de zorgverlening. De innovatieve zorgtransitie die Kwintes in aangegaan, vraagt om anders opleiden én een andere functiemix.

Fundamentele cultuurverandering

De omslag waarmee Kwintes sinds 2021 bezig is vraagt niet alleen om andere vaardigheden, maar ook om een fundamentele cultuurverandering. Zelf medewerkers opleiden zorgt ervoor dat je ze meteen de gewenste vaardigheden eigen kan maken. Trainers uit de zorgpraktijk werken samen met docenten van het ROC om een flexibel en praktijkgericht leerprogramma te bieden. De inhoud en volgorde van de lessen sluiten direct aan op wat er op de werkvloer nodig is om de zorgtransitie van begeleiden van verzorging te volbrengen.

Kwintes klas verzorgende IG/maatschappelijke zorg

De nieuwe praktijkbehoefte leidde tot het zelf opleiden van de benodigde zorgprofessionals en zo is eind januari 2025 in samenwerking met mbo College Hilversum gestart met een Kwintes klas Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg op mbo3-niveau. Leerlingen van deze klas volgen een 2,5 jaar durende hybryde opleiding en ontvangen bij afstuderen twee diploma’s: begeleider Maatschappelijk Zorg en Verzorgende IG. Met het opzetten van deze klas blijkt Kwintes ook een nieuwe doelgroep van medewerkers aan te trekken.

Hybride onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma is hybride, waarbij een groot deel van de interne trainingen Standaard in vakmanschap (SIV) al geïntegreerd is. Voorheen moesten deze trainingen nog gevolgd worden nadat iemand in dienst kwam. Door het integreren van de trainingen zijn nieuwe medewerkers nu ook echt meteen inzetbaar.

Externe trainers en trainers van Kwintes werken samen met de opleiders van mbo College Hilversum. Met het starten van de Kwintes klas wil Kwintes een bijdrage leveren aan het antwoord op de arbeidsmarkt tekorten.

‘Hoe het is om vast te lopen, weten Gianna (34) en Stef (27) maar al te goed. Beiden zaten ooit zelf in de zorg bij Kwintes. Nu volgen ze de Kwintesklas: een leer-werktraject waarmee ze worden opgeleid tot begeleider. Hun achtergrond helpt hen om anderen te ondersteunen. ‘Ik weet hoe het voelt als niemand meer iets in je ziet’, zegt Gianna. ‘En ik weet hoe het voelt om wél een kans te krijgen. Dat laatste wil ik doorgeven.’
– zorgprofessional –

Cultuurverandering en leerklimaat

De transitie van begeleiden naar meer verzorgen in beschermd wonen betekent nogal wat. Kwintes kreeg dan ook signalen van medewerkers dat deze vorm van zorg niet bij hen past, wat een risico op uitstroom met zich meebrengt. Het leerklimaat wordt nu aangepast om deze cultuurverandering makkelijker te maken, waarbij huidige medewerkers kennismaken met anders opgeleiden en zo meegenomen worden in het veranderproces. Door klinisch redeneren toe te voegen aan de opleiding leren medewerkers anders kijken naar cliënten en een totaalplaatje te zien van zowel iemands psychische- als somatische situatie.

Financiële consequenties en commitment

Kwintes onderzocht de financiële consequenties van een andere functiemix. Daarbij zijn de verschillen in kosten tussen uitstroom en het opleiden van nieuwe medewerkers in kaart gebracht. Medewerkers die binnenshuis zijn opgeleid tonen vaak meer commitment dan medewerkers die al gediplomeerd instromen en na enkele jaren weer vertrekken, dus het is ook een duurzame oplossing.

Plan van aanpak en implementatie

Het programma is ondergebracht binnen het bredere programma ‘Kwintes klaar voor de toekomst’, onder de pijler ‘Anders werven en inzetten’. Het curriculum is opgesteld in samenwerking met mbo College Hilversum, waarbij de indeling van het lesprogramma is afgestemd op de nieuwe medewerkers bij Kwintes.

Innovatieve leeromgeving

De Kwintes klas is een unieke, hybride leeromgeving waarin praktijk en onderwijs naadloos samenwerken. Trainers uit de zorgpraktijk werken samen met docenten van het ROC om een flexibel en praktijkgericht leerprogramma te bieden. De inhoud en volgorde van de lessen sluiten direct aan op wat er op de werkvloer nodig is. Medewerkers worden zo actief meegenomen in verzorgende en verplegende handelingen. Kennis en ervaring worden continu uitgewisseld tussen leerlingen, teams en begeleiders.

Impact op de werkvloer

De impact van het initiatief op de werkvloer is al merkbaar. Bij teams van Beschermd wonen zijn er nu al medewerkers die dezelfde opleiding willen starten in september in de reguliere BBL-route. In verschillende teams is het werk van de medewerker Verzorgende IG al veel meer onderdeel van de werkcultuur geworden. Een meetbaar resultaat bij het slimmer opleiden is het aantal trainingsuren die nu onder schooltijd vallen. Hierdoor kunnen medewerkers 66 uur meer op de werkvloer aanwezig zijn en zijn ze ook direct volledig inzetbaar. In z’n totaliteit draagt dit eraan bij dat medewerkers totaal zelfs 792 uur meer op de werkvloer kunnen zijn. Kwintes heeft inmiddels al 10 nieuwe personeelsleden aangenomen met een leerarbeidsovereenkomst.
De doorlopende leerlijn vanaf niveau 2 tot en met niveau 6, die als gevolg van het toevoegen van niveau 3 is ontstaan in twee Beschermde woonvormen, is ook een mooi voorbeeld van de impact die de aanpak heeft op de werkvloer.

Toekomstgerichte zorg

Kwintes positioneert zich als een toekomstgericht leerbedrijf dat staat voor integrale zorg: begeleiding, verzorging én verpleging in één. De zorgmedewerker van de toekomst wordt binnen Kwintes gevormd en (door)ontwikkeld. Het toevoegen van VIG niveau 3 biedt ook extra carrièremogelijkheden aan VIG-3 opgeleiden uit o.a. de ouderenzorg.

Succes

Kwintes zorgde voor een duidelijke visie, een overtuigend verhaal en een breed draagvlak voor hun plan. Tussentijds monitoren en het uitspreken en managen van verwachtingen zijn belangrijk. Net als het afstemmen van verantwoordelijkheden, taken en rollen. Kwintes heeft ervaren dat een goede basis het halve werk is.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Patrick Hommen

Initiatiefnemer van dit project
Patrick Hommen
Adviseur leren en ontwikkelen
06 – 10 98 10 61 Stuur een e-mail