Zoemen met

Impactmaker Lisette Algra – TinyEYE

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Overig

Indieners van de Impactmakerprijs 2020 nemen je mee in hun idee voor innovatie en arbeidsmarktvernieuwing. Annelies Mulder van Actie Leer Netwerk zoekt in Zoemen met Impactmakers veranderaars op die in 2020 met een idee aan de slag zijn gegaan om de uitdagingen in de arbeidsmarkt zorg- en welzijn aan te pakken. In deze uitzending praat zij met Lisette Algra – van der Molen, logopediste en trainer bij TinyEYE. Zij legt in een ZOOM-sessie uit wat hun idee over een preventieve online screening inhoudt. Door deze innovatie kan er vroegtijdig bij het jonge kind gesignaleerd worden of er sprake is van een taalachterstand. Leer hoe ze te werk zijn gegaan, wat de impact van het idee is en hoe je met Lisette Algra in contact komt.

Een online vorm van logopedie volgens Lisette Algra

Om impact te maken op de problematiek die ontstaat door een taalachterstand bij kinderen in combinatie met het huidige tekort aan logopedisten is inzetten op innovatie noodzakelijk. Een online vorm van logopedie kan een belangrijke oplossing zijn. De impact van logopedie op gezondheid en welzijn is groot. Iedere euro die gebruikt wordt voor de behandeling van spraak- en taalstoornissen bij kinderen levert (de maatschappij) € 1,67 tot € 3,04 op (SEO rapport) In Nederland zijn er in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Utrecht al jarenlang grote wachtlijsten in de logopediepraktijken doordat praktijkhouders geen sollicitanten krijgen op hun vacatures. (Factsheet NVLF) Het gevolg is dat kinderen tot wel 1,5 jaar op een wachtlijst van een logopediepraktijk staan. De meeste kinderen op deze wachtlijsten groeien op in armoede. De ABN AMRO Foundation heeft onderzocht dat 87% van de kinderen die opgroeien in armoede een taalachterstand hebben en daardoor ongelijke kansen hebben in onze maatschappij en zich niet kunnen ontwikkelen tot geschoolde arbeidskrachten. (ABN AMRO Foundation rapport) De impact van telelogopedisten die werken met taalgames is groot in relatie tot het terugdringen van taalachterstand en laaggeletterdheid. Om het probleem van de taalachterstand op te lossen is het noodzakelijk dat er meer manieren zijn van behandelen. TinyEYE probeert met de innovatie de Tiny Taal Tool daar versnelling in aan te brengen.

Impactmaker Lisette Algra - TinyEYE-2

Impact

De logopedische zorg is door de inzet van digitale of telelogopedie veel efficiënter en goedkoper.

  • Door het leveren van digitale logopedie is de zorg efficiënter – 20 minuten voor een therapiesessie in plaats van 30 min. De totale therapieduur is korter – 20 therapiesessies in plaats van 30 therapiesessies;
  • Er is geen reisverkeer – cliënten en logopedisten hoeven niet naar een praktijk te reizen. Ouders kunnen beter de therapie inpassen in hun gezinssituatie. Leerkrachten op school passen de digitale logopedie in de klassituatie;
  • Meer werkplezier door een grotere vrijheid en flexibiliteit in handelen;
  • De tekorten aan logopedisten in de grote steden worden opgelost door het inzetten van logopedisten uit andere delen van het land waar een overschot aan logopedisten is en ook door de inzet van Vlaamse logopedisten;
  • Kinderen hebben geen taalachterstand meer en kunnen de school doorlopen met positief resultaat.

Bekijk de uitzending of beluister de podcast hieronder:

Impactsymposium 2021

Op 2 december presenteren 10 genomineerden voor de Impactmakerprijs 2021 hun idee tijdens het Impactsymposium. Leren van deze actuele goede arbeidsmarktvoorbeelden in zorg en welzijn?
Meld je hier aan

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Regeldruk verminderen met [Ont]Regel de Zorg

Minister Conny Helder werkt aan het verminderen van administratieve regeldruk in de zorg met het programma [Ont]Regel de Zorg.

Lees meer
COVID-19
Vraag subsidie aan als werkgever om zorgmedewerkers met post-covidklachten in dienst ...

Deze subsidieregeling geeft werkgevers en werknemers in de zorg langer de tijd om te werken aan herstel en re-integratie.

Lees meer
Agenda
Workshop Falend Vooruit tijdens Congres Gehandicaptenzorg #InZo2022

Meld je aan voor de workshop workshop Falend Vooruit tijdens het Congres Gehandicaptenzorg #InZo2022.

Lees meer