Actieleer TV

1 op 1 met Mariël Goffin: Wijkleerbedrijf Venray

Thema's

Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Geestelijke gezondheidszorg Onderwijs

In deze uitzending van Actieleer TV 1 op 1 aandacht voor een Koploper van het eerste uur, het Wijkleerbedrijf Venray. Hier werken professionals en studenten samen aan nieuwe ondersteuningsarrangementen voor ouderen en cliënten in de GGZ. Presentator Marijke Roskam praat met Mariël Goffin over de groei die deze Koploper heeft doorgemaakt sinds de start van het project in 2016.

Mariël Goffin over het Wijkleerbedrijf Venray

“Het project is gericht op het verhogen van de zelfredzaamheid van (kwetsbare) burgers én nieuwe informele ondersteuningsarrangementen in de buurt. Bijzonder aan Wijkleerbedrijf Venray is de nauwe samenwerking met de GGZ. De informele zorg wordt niet alleen aan ouderen geboden, maar ook aan gehandicapten of mensen die psychische hulp vanuit een GGZ-instelling ontvangen. De GGZ-professional signaleert behoeften die niet regulier worden ondersteund, zoals wekelijkse boodschappen doen of schoonmaken. Het zijn Uitkeringsgerechtigden vanuit de gemeente Venray en vanuit het UWV Werkbedrijf én mbo-studenten én van het ROC Gilde Opleidingen die zich inzetten voor wijkbewoners door het vervullen van informele hulp- en ondersteuningsvragen. Het gaat dan om hulp en ondersteuning waarvoor geen indicatie vanuit de Wmo of zorgverzekering is.”

Op maat

“De opleiding is op maat gemaakt en het theoretische deel van de opleiding wordt zoveel mogelijk verbonden aan de praktijk. De leerlingen zijn in een veilige leeromgeving, de deelnemers krijgen les in de wijk, lopen stage door het vervullen van individuele hulpvragen die passen bij hun opleiding in de wijk. Deelnemers worden structureel gekoppeld aan een wijkbewoner voor een langere periode. Werk kan variëren van licht huishoudelijk werk, samen pinnen, boodschappen doen, koken en eten. Of een activiteit doen, bijvoorbeeld een spelletje. Het is een win-win situatie voor de wijk, de leerlingen, etc. Want Wijkleerbedrijf Venray is een samenwerking tussen een onderwijsaanbieder, zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente en UWV Werkbedrijf en versterkt de wijkkracht”.

Bekijk de uitzending hieronder of luister de podcast:

Meer Actieleer TV uitzendingen zien? Klik hier.

Meer weten van Wijkleerbedrijf Venray?

Bekijk de Koploperpagina en neem contact op met Mariël Goffin
Ga naar Koploperpagina

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer