Podcast

Podcast Trilogie ‘Van visie naar verandering’ — Deel 2/3

Thema's

Beperken uitstroom Leven lang ontwikkelen

Branches

Alle branches

Hoe kijken de ambassadeurs van het Actie Leer Netwerk naar een gezonde toekomstige arbeidsmarkt in zorg en welzijn? Hoe doorbreken we hardnekkige patronen die verandering in de weg staan en welke goede voorbeelden zien zij die ons kunnen leiden naar nieuwe oplossingen? In de Podcast Trilogie Van visie naar verandering gaan de ambassadeurs van het Actie Leer Netwerk in duo’s een prikkelend gesprek aan over modern werkgeverschap. Thema’s als zelfreflectie, vertrouwen en autonomie spelen een belangrijke rol in de veranderaanpak. De, door het ministerie van VWS benoemde, ambassadeurs op zes belangrijke arbeidsmarktthema’s in zorg en welzijn gaan in dialoog met elkaar over de stappen die gezet moeten worden richting verandering.

Jethro Hardeman en Annelies Mulder voelen voor het Actie Leer Netwerk allereerst het duo Prof dr. Annet de Lange (ambassadeur gezond werken) en Prof. dr. Peter van Lieshout (ambassadeur werken naar talent) aan de tand over modern werkgeverschap (Luister hier deel 1 van de Trilogie). In het tweede gesprek bevragen we Prof. dr. Aukje Nauta (ambassadeur beperken uitstroom) en Prof. dr. Marc van de Meer (ambassadeur leven lang ontwikkelen) over een levendige ontwikkelcultuur in tijden van onzekerheid. Tot slot duiken we met Lea Bouwmeester (ambassadeur arbeidsinnovatie) en Drs. Wieteke Graven (ambassadeur meer uren werken) in het thema de baan van de toekomst in zorg en welzijn.

Deel 2: Een levendige ontwikkelcultuur in tijden van onzekerheid

Op veel manieren leven en werken we in een onzekere tijd. Onzekerheid over onze gezondheid, onzekerheid over continuïteit en twijfels over prioriteiten. Door deze zekerheid van onzekerheid pleitten onze ambassadeurs Aukje Nauta en Marc van der Meer, juist nu voor een actieve en open ontwikkelcultuur binnen zorg en welzijn. Met elkaar reflecteren op dagelijkse situaties zorgt voor verdieping en veiligheid. Vragen als: Hoe geef ik invulling aan mijn werk? Wat heb ik geleerd en wil jij van mij leren? Welke kennis ontbreekt? En: Wat hebben wij als team nodig? Kunnen houvast en richting geven aan een gezamenlijke toekomst.

Dit vraagt aandacht, autonomie, vertrouwen, en leiderschap richting een positieve leercultuur. Hier is tijd voor nodig, tijd die nu juist schaars is. Nauta en Van der Meer geven daarom advies over nieuwe manieren van het organiseren van een leer- en feedbackcultuur. Dit kan bijvoorbeeld door cycli in te richten van continue verbeteren, digitale middelen inzetten om meer openheid te bevorderen, maar ook een fijne wandeling maken of een borrel met een zak chips op vrijdagmiddag hebben kan het (van elkaar) leren versterken. Uitkomst van een levendige ontwikkelcultuur zijn bevlogen medewerkers die de rol aannemen van werkende, lerende en docent. Hoe dit er precies uit kan zien? Luister dan deze podcast uit de Actie Leer Netwerk Trilogie Van visie naar verandering.

Nieuwsgierig naar de aansprekende voorbeelden van deze aanpak? Luister dan nu naar deel 2 van de podcast Van visie naar verandering.

Wil je reageren? Stuur een email naar a.mulder@actieleernetwerk.nl of vind Actie Leer Netwerk op LinkedIn of Twitter.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Blog
Impactmaker vertelt: Wilma van der Leeuw van Conforte Innovatielab

Een interview met impactmaker Wilma van der Leeuw van Koploperinitiatief Conforte Innovatielab. Lees over de beweging en impact.

Lees meer
Nieuws
Subsidieregeling Coronabanen in de Zorg 2022 opnieuw opgestart

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start de subsidieregeling Coronabanen in de Zorg (COZO) opnieuw op.

Lees meer
Blog
Impactmaker vertelt: Natascha Kalkman van Utrechtzorg

Een interview met impactmaker Natascha Kalkman van initiatief Jouw verhaal, onze zorg. Lees over de beweging en impact.

Lees meer