Nieuws
donderdag 5 december 2019

Première vijf inspirerende video’s over actieleren

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Tijdens de Actie Leer Netwerk Dag op 2 december was de première van vijf inspirerende video’s over actieleren in zorg en welzijn. Het Actie Leer Netwerk ontwikkelde deze video’s als stimulans om actieleren als strategie in te zetten bij het aantrekken en behouden van medewerkers in zorg en welzijn. Actieleren komt op veel verschillende manieren voor, er zijn echter vijf belangrijke kenmerken en stappen die aandacht verdienen.

Leren door samen oplossingen en verbeteringen te ontdekken. Dat is de kern van actieleren. Alle betrokkenen leveren vanuit hun eigen perspectief een bijdrage. Want samen weet men meer en samen komt men verder. Een handige insteek bij het aanpakken van de arbeidsmarkt uitdagingen in zorg en welzijn. In de videoserie vertellen Artie Ramsodit (City Solutions), Maarten Wieman (St. Antonius Ziekenhuis), Joke Voermans (Surplus Groep) en Tonnie van der Zouwen (Van der Zouwen Organisatieadvies) vanuit hun persoonlijke ervaringen over de volgende vijf kernelementen van actieleren:

Van vraagstuk naar mandaat

Hoe krijg je mandaat voor actieleren? Mensen gaan leren als zij urgentie ervaren. Maar soms ervaart niet iedereen de pijn van het probleem. Degenen die besturen, beslissen of beleid maken moeten “mee” om in de organisatie mandaat te krijgen voor actieleren.

Bekijk de video

Alle betrokkenen aan tafel

Wie moet je betrekken bij actieleren? Vernieuwing in zorg en welzijn is mensenwerk! Wie niet heeft kunnen meedenken en mee-experimenteren kan de vernieuwing onbewust tegenwerken. Niemand mag zich gepasseerd voelen.

Bekijk de video

Knelpunten overwinnen

Hoe overwin je knelpunten tijdens een veranderproces? Leren verloopt niet in een rechte lijn van idee naar doel, maar via uitproberen, stappen vooruit, achteruit en zijwaarts. En soms kom je op een andere bestemming uit. Hoe dan ook, je leert er altijd van!

Bekijk de video

Experimenteren met oplossingen`

Waarom is experimenteren zo belangrijk? De beste oplossing wordt gevonden door 2 á 3 scenario’s uit te proberen. Experimenteren dus! Wat werkt hier het beste? Wat vraagt dat van iedereen? Wat zijn de voor- en nadelen in het daadwerkelijk gebruik?

Bekijk de video

Van topidee naar standaard

Hoe wordt een nieuwe oplossing onderdeel van het gewone werk? Veel innovaties stranden doordat ze niet worden geïntegreerd in het normale werkproces. Actieleren kan dit voorkomen, de vernieuwing wordt namelijk direct toegepast en uitgeprobeerd in de praktijk.

Bekijk de video

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
Extramuraal Leerteam: innovatieve stage in de thuiszorg

Het ELT is een nieuwe stagevorm waarbij verschillende studenten aan één stageplaats gekoppeld zijn.

Lees meer