Nieuws
maandag 29 april 2019

Minder werkdruk door robots

Thema's

Alle thema's

Branches

Eerstelijnszorg Onderwijs Overig

Het nieuwe Prinses Máxima Centrum had afgelopen januari een Europese primeur met de ingebruikname van de RIVA Robots. Deze innovatieve robots maken kant en klare injectiespuiten en infuuszakjes per patiënt. Dit levert een behoorlijke kwaliteitsverbetering op door een lager risico op fouten en verbeterde hygiëne. Daarnaast zorgt robotisering voor verlaging van de werkdruk voor kinderverpleegkundigen. Arbeidsbesparende zorginnovaties is één van de thema’s van het Actie Leer Netwerk. Voldoende aanleiding om een bezoek te brengen aan dit centrum voor kinderen met kanker op het Utrecht Science Park.

Tekort aan kinderverpleegkundigen op de arbeidsmarkt

In de regio Utrecht is een tekort aan verpleegkundigen. Verpleegkundigen die de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige hebben afgerond zijn helemaal schaars. Daarom investeert het ziekenhuis fors in interne opleidingen en werkdrukverlaging. En om verpleegkundigen te ontlasten, kiest het ziekenhuis ervoor de medicijnen door de apotheek en met robots te laten bereiden. Verpleegkundigen houden daardoor meer tijd over voor het leveren van zorg.

Robots zorgen voor minder werkdruk èn 100% kwaliteit

Want per dag zijn er in dit ziekenhuis ruim 800 bereidingen van medicijnen nodig. Met mensen alleen is dit niet haalbaar. Daarom moet èn wil het Prinses Máxima Centrum anders werken. Het centrum is er trots op dat ze twee robots hebben. Deze maken kant en klare injectiespuiten en infuuszakjes voor ieder patiëntje van de kinderoncologie. Door inzet van robots is de kans op bereidingsfouten of besmetting met bacteriën uitgesloten. Zo kan 100% kwaliteit en veiligheid geboden worden aan ieder kind. De door de robots vervaardigde producten zijn lang houdbaar, een bijkomend voordeel bij thuisbehandeling van het kind.

Impact werkvloer

De robots besparen de verpleegkundigen veel tijd. Als alle medicijnen door verpleegkundigen gemaakt moeten worden, dan zou dit één tot twee uur per dag kosten. Tijd die ten koste zou gaan aan aandacht voor de patiënten. En zo verminderen de robots  de werkdruk voor verpleegkundigen en apotheekmedewerkers.

Prinses Maxima Centrum

Het nieuwe Prinses Máxima Centrum is de plek waar zorg en onderzoek voor kinderen met kanker geconcentreerd is (sinds 2018). Op dit moment overlijdt 25% van de kinderen met kanker. De grootste droom van medewerkers van het centrum is om alle kinderen met kanker te genezen. Met oog voor optimale kwaliteit van leven. Daar gaan ze voor!  Om deze missie te realiseren leveren dagelijks 700 medewerkers zorg. Daarnaast houden er zich nog 300 mensen bezig met het doen van onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer