Nieuws
zaterdag 25 januari 2020

Koplopergesprek: Statushouders de zorg in

Thema's

Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Ouderenzorg

De Limburgse organisatie Zuyderland Zorgcentra is een speciaal scholingstraject begonnen om vluchtelingen met een verblijfsstatus aan een baan in de ouderenzorg te helpen. Aan de ene kant helpt de instelling de statushouders zo sneller integreren, anderzijds levert het broodnodige nieuwe personeelsleden op. Na twee jaar studeren krijgen de deelnemers een vaste baan.

VOORTRAJECT

Momenteel doorlopen 22 statushouders een voorfase. Volgend jaar beginnen zij aan het toegespitste BBL-traject en gaan zij werken en leren via het ROC. Het voortraject duurt vijf maanden en is bedoeld om de studenten beter te laten instromen in de erop volgende cursus. Taalbarrières moeten dan bijvoorbeeld zijn geslecht. De statushouders moeten zich de vaktaal hebben eigengemaakt; indien nodig moeten zij computervaardigheden opdoen. De statushouders beginnen op niveau 2, maar kunnen doorstromen naar andere niveaus. Het voortraject wordt gefinancierd door Zuyderland en kost de instelling 140.000 euro. Via onder meer een Europese subsidie, een bijdrage van de provincie en medewerking van de gemeente (op het gebied van behoud van de uitkering) wordt bijgedragen in de kosten.

HOBBELS

Praktische problemen zoals vervoer en vooral kinderopvang blijken grote hobbels. “De statushouders beschikken niet over een vangnet. Bij onregelmatige uren kunnen hun kinderen nergens terecht”, zegt projectleider Nicole Gijsbregts van Vluchtelingenwerk Nederland. Vluchtelingenwerk participeert in het project en speelt een rol in de werving en selectie. “De A-tot-Z-begeleiding is cruciaal. Je hebt iemand nodig die alles regelt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn ov-kaart kwijt is, maar ook als een cliënt komt te overlijden”, aldus Gijsbregts.

OPENHEID

Na de werving volgen informatiebijeenkomsten met onder meer met een rondleiding door een zorgcentrum. Geïnteresseerde kandidaten moeten een test en een selectiegesprek doen. Ook volgt een oriënterende stage. Openheid over hoe de zorg er uit ziet en de redenen waarom wij verzorgingshuizen hebben is van groot belang, benadrukt projectcoördinator Lieke Stevens van Zuyderland. Benodigd zijn sleutelfiguren die uitleggen dat billen wassen van oudere mannen volgens de Koran mag. Ook cultuurbegrip aan Nederlandse zijde is nodig. Stevens: “Wij hebben workshops gegeven over de Eritrese en de Syrische cultuur. Als iemand niet antwoordt, hoeft dat niet altijd te betekenen dat diegene je niet heeft begrepen.”

Lees meer over deze Koploper

Actie Leer Netwerkdag 2019

Op de Actie Leer Netwerk Dag zijn veel verhalen verzameld en gebundeld in speciale digitale magazines. Dit artikel komt uit Leer 3. Download het hele magazine en lees meer!
Download Leer 3

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
Vernieuwend Werken in de Zorg: Vernieuwen en leren

Verbeterideeën afkomstig van de werkvloer in goede banen begeleiden en in praktijk brengen: dat is wat het initiatief Vernieuwend Werken in de Zorg probeert te doen. Lees hier meer over dit Koploper-initiatief.

Lees meer
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer