Nieuws
maandag 9 maart 2020

Koploperbijeenkomst Noord-Nederland

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Ook Noord-Nederland staat voor enorme uitdagingen en ingewikkelde vraagstukken rondom het organiseren van de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Samen met werkgeversvereniging ZorgpleinNoord werd op 5 maart een Koploperbijeenkomst voor deze regio georganiseerd. Meer dan 100 bezoekers deden mee aan de sessie Actieleren, bezochten diverse presentaties en stelde vragen aan de nieuw benoemde Koplopers.

Maar liefst negen nieuwe Koplopers kregen het podium om hun initiatieven en oplossingen om het personeelstekort in zorg en welzijn aan te pakken, te delen.  Met verschillende praktijkvoorbeelden lieten zij zien dat veranderen, verbeteren of innoveren altijd samengaat met het betrekken van alle partijen. Dat de cliënt daarin altijd centraal staat. En dat ook de omgeving een belangrijke sleutelrol vervult waar het gaat om tekorten en diversiteit in de zorg. Jos Artz een Koploper van ‘Samenwerken aan zorg voor iedereen’ benadrukte: “diversiteit om dat het elkaar ontmoet”. Samen met projectinitiator Haci Aslan Sariaslan helpt hij migranten aan werk in de zorg. Maar kunnen al die verschillende organisaties wel kwalitatief goede zorg en welzijn blijven bieden? Want uiteindelijk streven we naar kwalitatief goede zorg en welzijn dat vandaag die zorg levert en in de toekomst. En zo ja hoe doen we dat dan? Dit vraagstuk en thema werd door elke Koploper meegenomen in zijn of haar concept.

Een echte eyeopener voor veel deelnemers was de gemene deler van een aantal Koplopers  dat de student van nu ook al de zorgprofessional van vandaag is. En hoe hij of zij invulling geeft aan het toekomstige zorglandschap. Begeleiders en mentoren vervullen in het traject van opleiden de rol van coach en stellen daarbij kritische vragen. Dit draagt er actief aan bij dat de (student) zorgprofessional eigenaar wordt van zijn of haar verantwoordelijkheden én taken. Dit leert hen om vooral kritisch naar het werk en zichzelf te blijven kijken.

De Koploperbijeenkomst in Noord-Nederland werd, naast een hogere opkomst, vooral gekenmerkt door het actief delen van kennis en ideeën. Dat betekent dat er potentiële Koplopers klaarstaan om hun idee of concept aan een breder en groter publiek te delen.

Wil je meer weten over Koplopers?

Je bent van harte uitgenodigd om een kopje koffie bij hen te komen drinken. Wil je met jouw organisatie ook Koploper worden?
Lees meer over het Koploperschap

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
COVID-19
Nederlands Jeugdinstituut – Omgaan met de gevolgen van het coronavirus

De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk in deze situati...

Lees meer
COVID-19
SSH COVID-19-portaal voor sociale en geesteswetenschappen in Nederland

De huidige COVID-19 pandemie heeft vergaande gevolgen voor de manier van leven, leren en werken. Deze veranderingen hebben grote gevolgen op korte en middellange termijn voor individuen, groepen en voor de samenleving al...

Lees meer
COVID-19
Actiz – Dossier coronavirus voor zorgorganisaties

Het coronavirus leidt tot veel vragen van leden van ActiZ. Diverse organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Het is belangrijk dat zorgorganisaties de adviezen of aa...

Lees meer