Nieuws
dinsdag 30 april 2019

Koploper in beeld: Leerlingpoule zij-instromers

Thema's

Beperken uitstroom Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg Jeugdzorg Onderwijs Ouderenzorg Overig

Waar hebben ouderenzorgorganisaties nu écht behoefte aan als het gaat om zorgmedewerkers? Die vraag was vorig jaar het startpunt voor het Gelderse Koploper-project ‘Leerlingenpoule VIG3/MZ3’.

Net als in de rest van het land zijn de personeelstekorten in zorg en welzijn in Gelderland fors. “Vooral in de ouderenzorg”, zegt Susanne Haarsma van Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW). Ze is projectleider van de ‘Leerlingenpoule’, een initiatief dat zij-instromers klaarstoomt voor een loopbaan in de zorg. “Acht regionale zorgorganisaties zeiden allemaal vooral behoefte te hebben aan meer verzorgenden IG niveau 3, liefst met extra kennis van maatschappelijke zorg”, vertelt Haarsma. De zorginstellingen gingen daarom samen met WZW en het Astrum College in Arnhem om de tafel.

Volwaardig salaris

Het resultaat is een speciale, verkorte combinatie-opleiding voor zij-instromers: Verzorgende IG (VIG) en medewerker Maatschappelijke Zorg (MZ) niveau 3. Zij-instromers halen in twee jaar tijd twee diploma’s en hebben vanaf de eerste dag direct een betaalde baan bij één van de deelnemende organisaties. Het gaat om mensen met veel werk- en levenservaring, die vaak ook een diploma op niveau 3 in een andere sector hebben. Haarsma: “Het unieke is dat zij als leerling direct een volwaardig salaris ontvangen volgens de CAO, in plaats van een leerlingsalaris. Anders dan net afgestudeerden hebben zij-instromers vaak al een hypotheek en hogere vaste lasten die betaald moeten worden. Een volwaardig salaris maakt de overstap naar zorg en welzijn voor veel zij-instromers haalbaar.”

Leergierig

In totaal zijn er nu zo’n 120 leerlingen via de ‘Leerlingenpoule’ aan de slag in de Gelderse ouderenzorg. Veel extra handen erbij dus voor de inmiddels twaalf deelnemende zorgorganisaties. Haarsma: “Een groot succes. De zij-instromers zijn erg gemotiveerd en leergierig, veel teams leven er helemaal van op. We horen ook dat de leerlingen kritische vragen stellen. Door hun levens- en werkervaring in een andere sector kijken zij op een andere manier naar werken in de zorg. Dat is echt van toegevoegde waarde voor teams en werkgevers.”

Goed toegeruste praktijkopleiders

Van de zorgorganisaties vraagt dat voldoende en goed toegeruste praktijkopleiders op de werkvloer. “We kijken steeds naar de specifieke begeleidingsbehoefte van deze leerlingen. De praktijkopleiders krijgen onder meer speciale workshops om deze groep goed te begeleiden en de zij-instromers staan maximaal zes maanden als boventallig op het rooster: ze werken altijd samen met een ervaren collega. Op deze manier is de kans groter dat zij plezier houden in hun werk en behouden blijven voor zorg en welzijn.”

De Leerlingenpoule is één van de acties van het Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten (RAAT) ‘Waard om voor te werken!’ van regio Midden- Zuid- en Zuidwest-Gelderland.

Lees meer over deze Koploper

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Wat neem jij mee van de Actie Leer Netwerk Dag? 

2 december kwamen zo'n 500 deelnemers, workshopleiders, etc. bij elkaar om samen aan de slag te gaan met het oplossen van het arbeidsmarkttekort in zorg en welzijn. Het was de eerste Actie Leer Netwerk Dag met zes themah...

Lees meer
Nieuws
Karin Luidens kijkt terug op de eerste Actie Leer Netwerk Dag

Op de eerste Actie Leer Netwerk Dag, op 2 december 2019 in ’s-Hertogenbosch, kwamen bijna 500 mensen af. Dat maakt mij trots. Het Actie Leer Netwerk werd precies een jaar eerder gelanceerd, als onderdeel van het Actiep...

Lees meer
Nieuws
Peter van Lieshout : Dynamische organisatie van taken met kwaliteitsgaranties, de sle...

Kun je burgers garanderen dat de kwaliteit van zorg op orde is, zonder een beroep te hoeven doen op het feit dat de mensen die in de zorg werken, hun diploma als bijvoorbeeld arts of verpleegkundige hebben behaald? Zie h...

Lees meer