Nieuws
donderdag 17 oktober 2019

Falend Vooruit – Laten we in zorg en welzijn ook leren van mislukte initiatieven

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Succesverhalen in arbeidsmarktvernieuwing staan natuurlijk centraal tijdens de eerste landelijke Actie Leer Netwerk Dag op 2 december. Maar: ook mislukte initiatieven komen aan bod. Initiatiefnemer Annelies Mulder van Falend Vooruit, een project van het Actie Leer Netwerk: ‘We moeten leren experimenteren.’ Durf jij dat aan?

We staan met elkaar voor een grote opgave in zorg en welzijn. Het is goed én noodzakelijk om met elkaar nieuwe dingen te proberen, innovatief te zijn, om te kijken of we de arbeidsmarkt kunnen veranderen. Door al die nieuwe initiatieven met elkaar te delen, zoals bij het Actie Leer Netwerk en tijdens de eerste landelijke Actie Leer Netwerk Dag, kunnen we echt tot zinvolle resultaten komen. En bovendien: door geleerde lessen te delen, kunnen we energie verspreiden en elkaar inspireren. Ik gun dat de zorg- en welzijnssector enorm.

Falend Vooruit

De Koplopers van het Actie Leer Netwerk zijn geweldige voorbeelden van hoe goed anders denken kan uitpakken, het zijn de best practices. Maar er zijn ook ontzettend veel initiatieven die geen resultaat hebben opgeleverd, die gestrand zijn, en waar we juist ook van kunnen leren. Daar hoor je vaak niets over, maar in het project Falend Vooruit staan die voorbeelden centraal. Je ziet bij zorgorganisaties dat mislukte initiatieven of gemaakte fouten voorzichtig aan steeds vaker op de agenda belanden. Dat is spannend, want de zorg ligt onder een vergrootglas. Maar het is tijd om te beseffen dat het echt anders moet en dat gaat nu eenmaal niet zonder vallen en opstaan. We moeten leren dat er bij experimenteren dingen mis gaan.

Tips bij arbeidsmarktvernieuwing

Een voorbeeld van een veel voorkomende valkuil bij arbeidsmarktvernieuwing in de zorg, is dat wordt vergeten voor wie je dit nu werkelijk doet. Heb je een vernieuwend idee, dan is het belangrijk om je af te vragen: wie heeft hier op welke manier baat bij? Kruip in de huid van degene voor wie je het wilt gaan doen. Ook zie je dat er veel gekopieerd wordt van elkaar zonder goed na te gaan of het idee aansluit bij de cultuur en bedrijfsvoering van de eigen organisatie.

Werven, binden en boeien

Mislukte wervingscampagnes, een app die tot werkdrukverlaging moet leiden maar die medewerkers helemaal niet blijken te snappen: het zijn voorbeelden van Falend Vooruit die op 2 december op het podium voorbij komen. De sprekers vertellen hun verhaal vanuit eigen ervaring, met zelfreflectie en wijze lessen voor andere zorg- en welzijnsorganisaties. Want werven, binden en boeien: daarin kunnen we allemaal iets leren van elkaar. Zelf hoop ik dat de ervaringen van onze sprekers de luisteraars op nieuwe gedachten brengt. Ik hoop dat het inspireert en we op deze manier meer ruimte vrij maken voor innovatie en echte vernieuwing. Nieuwsgierig? Kom naar het podium van Falend Vooruit in het congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch.

Wil jij je ook laten inspireren?

De Landelijke Actie Leer Netwerk Dag op 2 december is gratis te bezoeken.
Bekijk het programma en schrijf je in