COVID-19
donderdag 14 januari 2021

Kamerbrief stand van zaken COVID-19

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches
Kamerbrief stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge informeert de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken rond het coronavirus.

We hebben te maken met een hoog aantal dagelijkse besmettingen. Het beeld laat een daling zien van het aantal besmettingen, maar is met vandaag bijna 5000 positieve uitslagen nog steeds te hoog. Het reservoir van besmettelijke mensen is met ruim 100.000 besmette personen groot. Dit betekent dat ongeveer 1 op 124 mensen besmettelijk is. Gelukkig zien we sinds dit weekend een daling in het aantal gemelde besmettingen. De druk op de ziekenhuizen is nog steeds hoog. Sinds 15 december geldt een lockdown. En hoewel dit een ingrijpend maatregelenpakket is voor het hele land, heeft dit minder snel effect dan gehoopt. Dit betekent dat ondanks alle beperkingen, het virus nog niet onder controle is. Een belangrijke vraag op dit moment is wat de invloed van de nieuwe coronavirus variant is op de verspreiding. We weten dat in het Verenigd Koninkrijk deze nieuwe variant de ons bekende variant al heeft verdrongen, doordat deze besmettelijker is. De variant uit het Verenigd Koninkrijk zorgt naar schatting voor een R-waarde van tussen de 0,4 en 0,7 hoger dan de huidige variant. In het Verenigd Koninkrijk is nu ongeveer 1 op de 50 mensen besmet en in Londen zelfs 1 op de 30. De situatie daar is niet langer onder controle. Dit is aanleiding geweest van de burgemeester in Londen, Sadiq Khan, om de noodtoestand af te kondigen. In Nederland is deze VK-variant aangetroffen, net als de Zuid-Afrikaanse variant. Gelukkig zijn beide varianten in beperkte mate in ons land aangetroffen. Maar, gezien de situatie in het Verenigd Koninkrijk, is het risico op een toename van het aantal besmettingen groot. Dat maakt dat de situatie onzeker is. En dit heeft gevolgen voor onze aanpak. Gezien de onzekerheid over de nieuwe varianten van het virus én het gegeven dat die varianten ook in Nederland rondgaan, is behoedzaamheid van groot belang.

Bijlagen

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Actieleren
Inspiratiemagazine Actieleren: De kracht van gezamenlijkheid (artikel 2/4)

In het Inspiratiemagazine Actieleren gaan we dieper in op de kernelementen die bijdragen aan de succesfactoren van geslaagde initiatieven. In dit tweede artikel gaan we in op de kracht van gezamenlijkheid.

Lees meer
Podcast
Podcast: Rijndam Revalidatie over arbeidsmarktbeleid ook tijdens de coronapandemie

Revalidatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van coronapatiënten. Daarom hoog tijd om met een revalidatiecentrum te praten over arbeidsmarktbeleid tijdens deze pandemie. Wat houdt Rijndam Revalidatie bezig?

Lees meer
Koploper
Operatie Bezetting OK: Samen de personeelstekorten op de operatiekamer aanpakken

De Rotterdamse operatiekamers komen operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recovery-verpleegkundigen tekort. Met Operatie Bezetting OK pakken Rotterdamse ziekenhuizen de personeelstekorten op de operatiekamer aan.

Lees meer