COVID-19
dinsdag 23 november 2021

15 voorbeelden om herstel en ondersteuning van zorg- en welzijnsprofessionals op te pakken en versterken

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Al 20 maanden speelt corona een grote rol in het dagelijks leven van mensen, maar zeker in het werk van de vele professionals in zorg en welzijn. De benodigde inzet van zorg en ondersteuning stijgt nog steeds, ook in de niet acute zorg, en de tekorten aan (gekwalificeerd) personeel zijn groot. Dit leidt tot meer werkdruk voor deze professionals en velen van hen kampen met fysieke en mentale klachten. Ze blijven zich met volle kracht inzetten voor patiënten en cliënten, maar hebben zelf ook aandacht en ondersteuning nodig om gemotiveerd te blijven, het werk vol te houden en op de kortere én langere termijn gezond en met plezier aan het werk te blijven.

Wat kun je als organisatie of professional doen om het herstel en werkplezier van deze professionals op te pakken of te versterken? Hoe doen andere organisaties dat en wat past bij jouw organisatie?

15 goede voorbeelden

Het Actie Leer Netwerk selecteerde 15 goede voorbeelden van Koplopers en inzendingen voor de Impactmakerprijs 2021 die je kunt gebruiken bij het ondersteunen en het herstel van medewerkers tijdens deze coronaperiode en daarna. Dit zijn bewezen aanpakken, niet allemaal specifiek coronagerelateerd, gericht op duurzame inzetbaarheid, herstel, preventie, samenwerking en extra capaciteit. Ze bieden aanknopingspunten voor oplossingsrichtingen (zoals regie, efficiënte registratie, snelle werkhervatting, instroom van extra medewerkers) of afbakening binnen bepaalde setting zoals de nachtdienst.

Naast deze voorbeelden bevat het Koplopernetwerk nog meer voorbeelden die kunnen bijdragen aan het herstel of het ondersteunen van medewerkers. Heb je een vraag over het opzetten van een dergelijk project, neem dan rechtstreeks contact op met deze Koploper. Ze helpen je graag verder!

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Regeldruk verminderen met [Ont]Regel de Zorg

Minister Conny Helder werkt aan het verminderen van administratieve regeldruk in de zorg met het programma [Ont]Regel de Zorg.

Lees meer
COVID-19
Subsidie om mentale vitaliteit van werkenden te versterken

ZonMw gaat in opdracht van ministeries van SZW en VWS met een programma de mentale vitaliteit te versterken voor werkenden, waaronder zorgmedewerkers. Dit doen zij via verschillende subsidierondes.

Lees meer
COVID-19
Vraag subsidie aan als werkgever om zorgmedewerkers met post-covidklachten in dienst ...

Deze subsidieregeling geeft werkgevers en werknemers in de zorg langer de tijd om te werken aan herstel en re-integratie.

Lees meer