Nieuws
dinsdag 26 maart 2019

Aspirant Koploper: VIG Food Valley

Thema's

Alle thema's

Branches

Ambulancezorg Eerstelijnszorg Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg GGD Jeugdzorg Kraamzorg Onderwijs Ouderenzorg Overig Sociaal werk Thuiszorg

Zij-instromers met afstand tot de arbeidsmarkt

Het begon allemaal met een droom tijdens een lunch met Sandra Muris van het Werkgeverspunt. Diane  van Moerkerk van ROC A12 legt uit. “Zou het niet mooi zijn als we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gaan opleiden voor een toekomst in de zorg? Geen eenmalige losse flodder, maar ieder jaar twee klassen. Zodat we twee vliegen in een klap slaan? Mensen die moeilijk aan het werk komen krijgen een baan. Tegelijkertijd levert zo’n aanpak een concrete bijdrage aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg.” Zou het dan echt zo simpel zijn en zou het gaan werken in de praktijk?

Beide dames gingen voortvarend aan de slag. Negen gemeentes werkten mee aan het initiatief. Veel werkzoekenden werden door hun contactpersoon bij de gemeente benaderd om met behoud van uitkering een opleiding voor een baan in de zorg te volgen. Eén zorgorganisatie was enthousiast. Maar dat was te weinig om het traject rendabel te maken. Er zijn meerdere werkgevers nodig om een klas te vullen. Door meer organisaties te benaderen lukte het uiteindelijk om een volle klas te starten. Medio 2019  doen er tien zorgorganisaties mee aan dit project in de FoodValley. De meeste zorgorganisaties zien nu in dat je samen moet bouwen.

Resultaten

In september 2018 is de eerste groep gestart met 24 enthousiaste deelnemers. Een groot aantal leerlingen had te maken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij begonnen met behoud van uitkerking. Het project maakte zoveel los, dat er ook mensen zijn aangenomen die al een baan hadden. Een mooi resultaat, want het gaat erom dat aanpakken van het personeelstekort in de zorg in gezamenlijkheid gebeurt. Het ROC A12 verzorgt de verkorte opleiding van 1,5 jaar tot verzorgende IG. Diane: “onze droom is om dit structureel te doen. Daarom start er binnenkort een nieuwe groep. Vorige week was de meet en greet een groot succes. Er waren circa 250 geïnteresseerden. Dus er is animo genoeg onder potentiële zij-instromers. Zo zie je er dat er mooie dingen loskomen.”  

Kortom: heb je een droom? Ga aan de slag en je komt samen tot een mooi resultaat!

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen