Nieuws
vrijdag 1 oktober 2021

Goede eerstelijnszorg voor ouderen in Nederland tijdens ANW-uren

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Eerstelijnszorg

Een goede en beschikbare eerstelijnszorg tijdens de avond-, nacht- en weekenduren (ANW) is belangrijk in de zorg aan ouderen, maar dit is niet vanzelfsprekend.  Uit een publicatie van Vilans blijkt dat de zorg tijdens ANW-uren in Nederland goed georganiseerd is en toegankelijk voor ouderen. De COVID-19-pandemie heeft hieraan bijgedragen.

De invloed van COVID-19 op de organisatie van ANW-uren

Door de COVID-19-pandemie zijn thuiszorgorganisaties beter gaan samenwerken om tot een betere coördinatie en inzet te komen voor de ANW-uren. Daarnaast bleven ook de huisartsenposten goed inzetbaar voor de ouderenzorg, ondanks alle beperkingen. “Het vermogen van deze twee belangrijke dienstverleners om zich aan te passen tijdens corona droeg ondanks alle moeilijke omstandigheden bij aan de veiligheid van ouderen”, zegt Vilans-directeur Henk Nies, “Voor veel ouderen, thuiszorgmedewerkers en huisartsen was het een zware tijd. Ondanks dat is de ANW-zorg behoorlijk goed overeind gebleven. De WHO gaf aan dat andere landen veel kunnen leren van de manier waarop we de ANW-zorg in Nederland hebben opgezet.”

Publicatie World Health Organization (WHO)

Waar Henk Nies op doelt is de publicatie Expanding access for older people through out-of-hours primary care van Vilans voor de World Health Organization (WHO). Hierin staan praktische oplossingen en beleidsinstrumenten die Europese landen inzetten om de eerstelijnszorg te versterken en overeind te houden. De regionale netwerken bleken in Nederland een belangrijk middel om snel diensten aan te kunnen passen tijdens de pandemie. Daarnaast droeg de multidisciplinaire planning en besluitvorming bij aan de efficiëntere en beter zorg. Zowel overdag als tijdens de ANW-uren.

Samen Slimmer Drenthe

Goede en beschikbare eerstelijnszorg tijdens ANW-uren is niet vanzelfsprekend. Het Koploperinitiatief Samen Slimmer Drenthe is een samenwerkingsverband van ouderenzorgorganisatie die de krappe arbeidscapaciteit tijdens ANW-uren aanpakken. Door over de grenzen van de eigen instelling heen een verpleegkundige beschikbaar te stellen, die binnen dertig minuten bij iedereen patiënt aanwezig kan zijn.

Bekijk hieronder de Actieleer TV 1 op 1 met Kees Veling over Koploperinitiatief Samen Slimmer Drenthe.

Bron: Vilans

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
E-health in verpleeghuizen en de geestelijke gezondheidszorg

E-health in de zorg. Wat gaat er goed? En wat moet er beter? De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed er onderzoek naar.

Lees meer
Actieleer TV
1 op 1 met Marcel van der Meulen: Op STAP

Marcel van der Meulen vertelt over Koploper Op STAP. Een initiatief dat mensen zonder werk een opleiding met begeleiding biedt om te werken in de zorg.

Lees meer