Koploper
07-2019

Baan in één dag

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom

Branches

Gehandicaptenzorg

In één dag een baan in de gehandicaptenzorg: Pluryn bedacht een manier om dit mogelijk te maken. Het bleek een succes voor baanzoekenden en de zorgorganisatie zelf.

Met het Koploper-initiatief – Baan in één dag – heeft Pluryn sollicitanten de kans gegeven om op een zeer snelle manier kennis te maken met hun mogelijke nieuwe werkplek en collega’s. De sollicitatiedag begint met een rondleiding, een speeddate (met een leidinggevende en een vaste medewerker) en een meeloopmiddag op een groep. Aan het eind van de dag hoort de kandidaat of hij is aangenomen en krijgt hij een intentie tot arbeidsovereenkomst en volgt een zorgvuldige toetsing van de sollicitant en een arbeidsvoorwaardengesprek. Met deze aanpak hoopte Pluryn meer mensen met een zorgdiploma enthousiast te maken voor een baan in de gehandicaptenzorg. Dat is gelukt: er zijn tot nu toe 27 nieuwe medewerkers aangenomen.

Geen hoge drempel

Met Baan in één dag weten sollicitanten snel waar ze aan toe zijn en hebben ze een ontspannen dag, waarin ze toekomstige cliënten, collega’s en ook andere sollicitanten leren kennen. ‘Het is een laagdrempelige manier om een mogelijke nieuwe werkplek te verkennen, ook voor mensen die een paar jaar niet in de zorg hebben gewerkt en solliciteren daardoor een hoge drempel vinden’, zegt de projectleider. ‘De vaste medewerkers vinden het erg leuk om een belangrijke rol te spelen bij het selecteren van de nieuwe collega’s. Als organisatie zien we dat medewerkers de beste ambassadeurs zijn op zo’n dag om het werk uit te dragen: ze zijn trots op hun vak en werkplek.’

Plannen

Een prettige bijkomstigheid voor Pluryn van deze manier van solliciteren: de meelooprondes bleken gemakkelijker in te plannen omdat ze allemaal op één dag plaatsvinden. Cliënten kunnen zo goed worden voorbereid, in overleg kiezen medewerkers het beste tijdstip en het meelopen duurt maximaal twee uur. Op de locaties waar het voor cliënten teveel onrust zou veroorzaken, vinden geen meelooprondes plaats.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Het initiatief heeft volgens de projectleider energie gegeven aan de vaste medewerkers. Werven is niet meer alleen een taak van leidinggevenden, maar van alle medewerkers. En met de komst van het nieuwe personeel, is de werkdruk omlaag gegaan en de kwaliteit van zorg gestegen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen