Blog

Walk & Talk: Tijdens werk schaamteloos wandelen en inspirerende kennis opdoen

Thema's

Beperken uitstroom Gezond werken

Branches

Alle branches

Een frisse nazomerse ochtend, de zon schijnt fel, wandelschoenen aan, veters strak, hond aan de riem, oortjes in en wandelen maar. Vrijdagochtend 3 september vond de eerste Walk & Talk van het Actie Leer Netwerk plaats. Dat was niet alleen een gezonde, maar ook een super leerzame bezigheid. Met inspirerende podcasts van Actie Leer Netwerk ambassadeurs Annet de Lange en Aukje Nauta leerden de deelnemers over gezond en schaamtevrij leven en werken. Daarnaast was er ook genoeg tijd om online te netwerken met medewandelaars!

Walk & Talk

Schaamteloos een stuk wandelen tijdens het werken én inspirerende kennis opdoen. Dat was het doel van deze bijeenkomst. De deelnemers stippelden zelf een wandeling van 5 tot 10 km uit vanaf de eigen (thuis-)werkplek, om vervolgens – tijdens de wandeling – via Zoom en podcasts te leren over trends en ontwikkelingen rondom de thema’s: gezond werken, beperken uitstroom en werkplezier in zorg en welzijn.

Er werd niet zomaar gewandeld, sommige deelnemers deden aan brisk walking. Dit wandelen in een hoger tempo, legt Annet de Lange uit, heeft veel gezondheidseffecten. Zoals het verminderen van cholesterol, het versterken van botten en spieren, een verminderde kans op hartfalen en het verlaagt de bloeddruk.

Een poll vormde de aftrap van de bijeenkomst. Daaruit werd duidelijk dat bijna alle deelnemers dagelijks wandelen, maar dat weinig doen tijdens het werk. Wel luisteren zij vaak naar muziek of podcasts tijdens het wandelen. Kwam dat even goed uit! Via een speciaal aangemaakte WhatsApp groep werden de links van de podcasts, foto’s van de wandelingen en ervaringen gedeeld. Hier werd aangegeven wanneer het weer tijd was om de Zoom op te starten.

Gezond werken met Annet de Lange (podcast)

Het bevorderen van gezond werken en vitaal aan het werk kunnen blijven, is een zeer actueel en urgent thema geworden in de tweede coronagolf. Een gezonde werkomgeving versterkt een medewerker dus in zijn of haar ontwikkeling en zou vitaliteit moeten opleveren. Daarnaast zorgt gezond werken voor verbetering of behoud van de gezondheid, motivatie en werkcapaciteit van de medewerker. Annet de Lange vertelt in deze podcast – die de deelnemers onderweg luisterden – over het belang van gezond werken en over de concrete toepassingen.

Schaamteloos leven en werken met Aukje Nauta (podcast)

Als je als zorgorganisatie vooral bezig bent met het aannemen van nieuw personeel, zegt Aukje Nauta, ben je aan het dweilen met de kraan open. Richt je juist op het huidige personeel. Zij vertelt in deze podcast over schaamtevrij zijn en hoe dit naar de leukste versie van jezelf wijst. “We schamen ons voor onze tekortkomingen en als we die schaamte wat meer delen en etaleren, komt dat onze gesprekken ten goede.” Een tweede leerzame podcast voor de ijverige wandelaars.

Wat wil je écht in je werk?

Na de eerste twee kilometer wandelen – of beter gezegd brisk walken – verzamelden de deelnemers weer in Zoom. Aukje Nauta gaf de wandelaars een aantal vragen mee om over na te denken tijdens de volgende meters: “Wat wil je écht in je werk? Met wie zou je daarover in gesprek willen? Welke i-deal zou ik uit dat gesprek willen halen?” Een i-deal is een afspraak die je met jezelf maakt om je doelen na te streven.

De wandelaars vervolgden hun leerzame tocht en dachten na over deze vragen. Na weer een half uur wandelen namen zij digitaal plaats in een van de break-out rooms in Zoom met mede-wandelaars. Om te netwerken én om schaamteloos hun gedachten te delen.

Gys Driessen over het vitaliteitsbeleid bij Radboudumc

De online special guest Gys Driessen, HR directeur bij Radboudumc, vertelde de wandelaars over hoe Radboudumc omgaat met vitaliteit. Volgens Driessen gaat het om vier perspectieven: organisatie, team, leiderschap en de werknemer. Deze perspectieven werken op elkaar in en moeten allemaal kloppen om vitaliteit te stimuleren. De organisatie bedenkt interventies, maar ook het individu moet zelf bezig zijn met zijn of haar gezondheid om het te laten slagen.

Walk-en-Talk-Gys-Driessen

Het is als organisatie belangrijk om te kijken wat de werknemer beweegt om te gaan bewegen. Op basis hiervan kan je ideeën uitproberen. Ga met elkaar in gesprek en evalueer deze ideeën en ontwikkel door, of je probeert iets nieuws. Denk hierbij aan de methode Actieleren. Luister dus naar wat de mensen nodig hebben om vitaal aan het werk te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat werknemers daarvoor minder willen werken. Of dat iemand begeleiding nodig heeft bij de laatste jaren voor het pensioen.

Het gebouw van Radboudumc hangt vol met triggers om in beweging te blijven. Via nudging hopen zij de werknemers de juiste – en gezonde – keuzes te maken.

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer