Blog

Ont-moeten bij de SER | Ontwikkeling Telt Festival

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom Werken naar talent

Branches

Alle branches

Hoe begeleid je statushouders, drop-outs en mensen met een uitkering naar een baan in zorg en welzijn? Deze vraag stond centraal in de sessie van het Actie Leer Netwerk “Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar een baan in zorg en welzijn. Hoe dan?” tijdens het driedaagse Ontwikkeling Telt Festival van de SER deze week.

‘Cultuursensitief werken’. Iedereen omarmt het begrip, maar wat betekent het in de praktijk? Koploper Kleurrijke Zorgen ging ermee aan de slag. Na drie jaar zijn er ruim zeventig statushouders geplaatst in de zorg. Een succes maar de weg ernaar toe was hobbelig. Zorgorganisaties verwachten dat alleen statushouders begeleiding nodig hebben. Gaandeweg blijkt dat ook werkgevers zich moeten aanpassen.

Koploper Op STAP leidt in Friesland en Drenthe statushouders, drop-outs en mensen met een uitkering op voor een vaste baan. ‘Ga gewoon aan de slag’ is het advies van deze Koploper. Aanvankelijk moesten verzorgenden wennen aan ‘de pottenkijkers’ maar daarna kwam er draagvlak. Vervolgens is Op STAP uitgebreid naar andere zorgorganisaties en zijn gemeenten en zorgkantoren aangesloten. Na vier jaar zijn inmiddels ruim 200 mensen succesvol aan het werk in de ouderenzorg.

Enthousiasme is cruciaal. Kijk niet naar CV’s maar naar talenten van mensen. Toon lef en breek door rigide systemen. Ont-moeten betekent niet meer moeten. Door de talenten van de ander te leren kennen komen mensen tot bloei. Zoals een statushouder zei: “geef mij stuifmeel, dan geef ik je honing terug”.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Zoemen met
Zoemen met impactmaker Bianca van Heeren – Amerpoort

In deze ZOOM-sessie praat Mulder met Bianca van Heeren, adviseur Arbeidsmarkt en Arbeidsmarktcommunicatie bij Amerpoort, over centraal georganiseerde recruitment.

Lees meer
Koploper
Talentgericht werven zonder vacatures: Tag een Topper!

Kan je talentgericht werven zonder vacatures? Zorgorganisatie Onder de Bomen uit Nijmegen doet het en met succes! Lees over dit Koploperinitiatief en over hun actie: Tag een Topper!

Lees meer
Handreikingen
Organiseren van online bijeenkomsten voor ‘dummies’

Download de handreiking 'Organiseren voor online bijeenkomsten': een handboek voor ‘dummies’ waar misschien ook de ‘ervaren’ organisatoren tips uit kunnen halen. Met uitleg en hulpmiddelen om te komen tot een suc...

Lees meer