Blog

Lieke Lange: Verandering realiseren is beweging creëren

Thema's

Leven lang ontwikkelen

Branches

Alle branches

“Inschrijven voor een Award? Wat zullen ze wel niet denken? Het blijkt zoveel gedoe om iedereen bij elkaar in een ruimte te krijgen.  Als  dat eindelijk qua planning eens lukt,  villen ze elkaar bijna levend… Toch is dit een vernieuwend project waar we onze nek voor hebben uitgestoken. Een project waar anderen ook iets aan hebben. Zou gaaf zijn om hiervoor erkenning te krijgen…” Zomaar enkele gedachtes die door mijn hoofd spoken, als ik jaren geleden op een inschrijvingsoproep voor een HR Award stuit.

De Kweekvijver

Jaren geleden bedacht ik een kweekvijver voor toekomstige managers. Bij zorgorganisaties is het gebruikelijk om managers van buiten te halen – terwijl interne medewerkers die willen doorgroeien er simpelweg de kans niet voor krijgen. Een enorme verspilling van talent en motivatie als je het mij vraagt. Door een kweekvijver te starten krijgen medewerkers kansen om zich intern te ontwikkelen. Vol enthousiasme ging ik aan de slag. “Iedereen omarmt zo’n project”, dacht ik. Nou, nee: wat er volgde was veel kritiek. Met veel moeite kreeg ik alle partijen bij elkaar voor een eerste bijeenkomst. De sfeer was om te snijden. Waarom zo’n ‘pamper’-traject? Als je goed bent, dan kom je er toch op eigen kracht?

Samen ging het beter

Ik had er toentertijd geen rekening mee gehouden dat er een organisatieverandering op komst was. De grote verandering: alle managers opnieuw moesten solliciteren naar hun eigen stoel, inclusief zenuwslopend assessment. Tegelijkertijd zouden wij jonge mensen gaan opleiden in een kweekvijver. Dat is natuurlijk geen fijne samenloop van ontwikkelingen. Na een paar bijeenkomsten lukte het echter beter om samen een kweekvijver te ontwikkelen. Langzaamaan werden de betrokkenen steeds enthousiaster – vooral dankzij de goede kweekvijver-trainees. Uiteindelijk heeft de Kweekvijver vijf jaar gefunctioneerd en zijn er achttien trainees intern opgeleid.

Hoe liep het af…?

Met buikpijn heb ik mijn aanmelding voor deze HR Award ingestuurd. Daarna volgde een spervuur van juryvragen. En jawel: op een koude novemberdag in 2009 wonnen we ook nog eens de prijs met ons Kweekvijver-initiatief. De jury vond het geweldig dat we onze nek hadden uitgestoken.

Gedoe is er altijd

Waarom deel ik dit verhaal? Omdat ik zelf heb ervaren hoeveel gedoe er aan arbeidsmarktproject vooraf kan gaan: veranderingen realiseren is (nog steeds) keihard werken. Voor de buitenwereld lijkt het prachtig, maar de praktijk is weerbarstig. En om je dan aan te melden voor een prijs… De vuile was hang je als organisatie liever niet buiten. Op sociale media en bij prijswinst delen we enkel de positieve verhalen. Uit gesprekken met de Koplopers van het Actie Leer Netwerk en prijswinnaars bij andere awards weet ik dat in veel organisaties hr adviseurs en beleidsadiseurs veel weerstand hebben gekregen bij het opzetten van nieuwe, innovatieve projecten. Maar uiteindelijk zet je iets neer waarop je ook trots mag zijn!

Schrijf je in voor de Impactmaker-prijs 2020

Voor de eerste keer organiseren VWS, RegioPlus en Actie Leer Netwerk dit jaar de Impactmaker Award. Een Award voor een zorg- of welzijnsorganisatie die een positieve bijdrage heeft geleverd om de personeelstekorten terug te dringen. De genomineerden worden geïnterviewd door minister Hugo de Jonge van VWS en de winnaar ontvangt een prachtig kunstwerk. . Voorwaarde voor deelname is dat jullie project daadwerkelijk uitgevoerd moet zijn. Het moet impact hebben gemaakt. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Klein is mooi. Het hoeft niet 100% perfect te zijn, want we leven niet in een perfecte wereld met perfecte mensen. Gooi de Hollandse bescheidenheid overboord. Wees trots op de prestatie van jullie organisatie, haal diep adem en schrijf je in!

Tekst: Lieke Lange

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
Vernieuwend Werken in de Zorg: Vernieuwen en leren

Verbeterideeën afkomstig van de werkvloer in goede banen begeleiden en in praktijk brengen: dat is wat het initiatief Vernieuwend Werken in de Zorg probeert te doen. Lees hier meer over dit Koploper-initiatief.

Lees meer
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer