Blog

Lea Bouwmeester : Juiste leren op juiste plek en moment

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Alle branches

Lea Bouwmeester - Arbeidsinnovatie - Actie Leer Netwerk - actieprogramma Werken in de ZorgHet landschap van welzijn, preventie en zorg verandert snel. Technologische vernieuwingen zijn veelbelovend. Maar als de vaardigheden en het adaptievermogen niet omhooggaan, dan blijven kansen van digitale ondersteuning in de zorg een belofte.

We leven in de vierde industriële revolutie; mens en technologie ‘versmelten’ met elkaar. Deze omwenteling vraagt ook om revolutionair leren en ontwikkelen:  samen werken, delen, fouten maken en leren in een open cultuur. De vraag is: hoe komen we daar samen? Voor mij een reden om ambassadeur te worden van het Actie Leer Netwerk.

Technologie in de zorg

De belofte van technologie in de zorg houdt in dat digitale zorg werk kan overnemen, zoals administratie en ‘regelzaken’, waardoor er meer tijd overblijft voor menselijk contact. Deze ontwikkeling kan de werkdruk verlagen en het werkplezier vergroten. Het gebruik van technologie kan een antwoord bieden op het groeiende tekort aan personeel. Een verpleegkundige kan via beeldbellen meer mensen spreken als hij of zij niet van huis naar huis hoeft te reizen. En de kwaliteit van zorg kan verbeteren omdat data in de zorg (AI) de patiënt en de dokter kunnen ondersteunen bij het nemen van een beslissingen.

De grote veranderingen vragen om revolutionair anders leren en ontwikkelen. De omslag is al gaande, van opleiden in de klas naar opleiden in de wijk en in de huiskamer, met behulp van technologie. In Eindhoven brengt het Summa College samenwerking tussen studenten van de opleiding zorg en ict in praktijk.

Oog voor mensen

Het is van groot belang om ook oog te hebben voor de vele duizenden mensen die al werkzaam zijn in de zorg. Gelukkig wordt ingezet op hun ontwikkeling, al blijft de praktijk weerbarstig, merkte ik onlangs toen ik bij een zorgorganisatie was. Er was een prachtig eenvoudig systeem met tablets ingevoerd, dat veel administratieve tijd zou besparen. Er was een cursus georganiseerd en medewerkers werden vrijgemaakt om daaraan deel te nemen. Top, zou je kunnen denken. Maar er waren ook medewerkers die permanent weigerden om naar de cursus te gaan of überhaupt een tablet te gebruiken. Toen ik vroeg naar het waarom, vertrouwde een medewerker mij fluisterend toe: ‘Als dat ding kapot gaat, kost dat me mijn vakantiegeld.’

Van top naar flop. Deze invalshoek had niet verwacht. En liet nog eens zien hoe belangrijk het is om te onderzoeken wat mensen bezighoudt en waarom iemand iets wel of niet wil, kan, mag of durft te doen en te leren.

Revolutionair anders leren

Het juiste leren op de juiste plek en moment, zou de slogan kunnen zijn van revolutionair anders leren. Het begint ermee om professionals mee te nemen in het ‘waarom’ van anders werken in de zorg. Het gaat niet alleen om ‘technisch’ leren hoe iets werkt, maar zeker ook om de sociale kant van anders organiseren en communiceren. De plek waar iemand leert is van cruciaal belang: waar voelt iemand zich vrij en veilig? En is er ruimte om te leren op de werkplek? Is er een vervangende collega? Of een slimme manier om tijdens het werken te leren en meteen resultaat te zien? Voorwaarde is dat mensen ruimte in hun hoofd hebben om te kunnen leren.  Heel veel redenen om te innoveren en leren met empathie, te blijven verplaatsen in elkaar.

Ik kijk uit naar verdere kennismaking met de vele goede voorbeelden, waar het nieuwe leren al gaande is. En ik hoop met u en het Actie Leer Netwerk veel te delen en samen lerend vooruit te gaan.

@LeaBouwmeester

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer