Blog

Ga bij elkaar op de koffie en deel je verhaal (Koploperbijeenkomst)

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

In deze bijzondere tijd is het belangrijk om goede voorbeelden uit de praktijk met elkaar te delen. Terwijl de IC’s weer vollopen met coronapatiënten, werken veel impact- en bewegingsmakers aan oplossingen. Om knelpunten aan te pakken in de zorg, meer handen aan het bed te krijgen en goed zorgpersoneel op te leiden. Op 4 november 2021 sloeg het Actie Leer Netwerk weer een brug tussen beleid en de praktijk met een Koploperbijeenkomst. Verschillende Koplopers deelden hun verhaal en Marit Elenbaas – Hoofd Arbeidsmarkt bij Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – mocht vier nieuwe Koplopers benoemen.

Marit Elenbaas in gesprek met Koplopers

Marit Elenbaas vervangt Geert Jan Buisman als afgevaardigde van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de Koploperbijeenkomsten. Ze is blij om concreet te kunnen bijdragen: “We zitten veel in de torens in Den Haag. We moeten veel meer naar buiten om mensen in de praktijk te spreken. Het Koplopernetwerk is een fijne groep betrokken mensen die de zorg beter willen maken. Een mooie brug tussen beleid en de praktijk.”

Marit Elenbaas

Drie Koplopers deelden onder leiding van Marit Elenbaas hun verhaal met de ruim 45 aanwezigen:

Marieke Koenen en Katinka Becker van Koploper Buddy’s in de zorg
Door de coronacrisis moest het St. Antonius Ziekenhuis op de operatiekamer afschalen om de coronazorg aan te kunnen. Zij namen als oplossing 30 buddy’s aan, die ondersteunen bij het in- en uitsluizen op de corona-IC. Deze buddy’s zijn oorspronkelijk afkomstig uit de horeca-, luchtvaart- en evenementenbranche. Marieke Koenen: “Nieuwe mensen met nieuwe kwaliteiten die de zorgprofessionals niet eens gewend waren. Inmiddels zijn er 100 buddy’s die het personeel ontzorgen, maar ook het ziekenhuis verruimen met een nieuwe blik.” Katinka Becker, een buddy afkomstig uit de luchtvaart, verloor haar hart aan de zorg. Zij is zelfs overgestapt naar werken in de zorg.

Wilma van der Leeuw en Carien van den Berg van Koploper Conforte Innovatielab
De missie van het Conforte Innovatielab is om zelf een transitie te maken naar slimme zorg. “Mooie missie, maar hoe gaat dit nu in de praktijk? Iedereen ziet knelpunten, maar weet niet hoe je het moet aanpakken”, zegt Wilma van der Leeuw. De hoe, daar komt het Conforte Innovatielab bij kijken. Zij hebben vereenvoudigde formats ontwikkeld van de methode Design Thinking. Conforte Innovatielab heeft met ‘train de trainer’ ruim 100 veranderaars opgeleid die Design Thinking kunnen toepassen om knelpunten op te lossen. Carien van den Berg is zo’n trainer bij Sonneburgh: “We hebben gekeken hoe we de dag van de medewerkers leuker kunnen maken. Wanneer gaan ze met een glimlach naar huis? Wat heb je nodig van het team? Het gesprek kwam op gang en ze bleken het nodig te hebben om te praten en te communiceren over dit onderwerp. De Design Thinking methode is ingezet om de knelpunten om te zetten in oplossingen en hier vervolgens mee te experimenteren (een mooi voorbeeld van Actieleren).

Sylvia Strooband en Anne Marie Bas van Koploper WelSlagen
Er zijn veel vacatures in de zorg en het is lastig om goede mensen aan het bed te krijgen. Zorgorganisatie Laurens probeerde mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werven. Er bleken echter veel negatieve ervaringen te zijn met veel uitval en weerstand. Ze hadden meer begeleiding nodig. Sylvia Strooband is samen met zorgorganisatie Laurens in zee gegaan met WelSlagen. Een voortraject van 20 weken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om hun diploma in de ouderenzorg te behalen. “60% stroomt met succes door naar een BBL-opleiding van niveau 2 of 3. Ze zijn loyaal en waarderen de kans enorm. Ook de afdelingen en cliënten zijn enthousiast. Het is een win-win-situatie”, aldus Sylvia Strooband.

De deelnemers van de Koploperbijeenkomst namen vervolgens deel aan een van de drie breakout-rooms, om het hemd van het lijf te vragen van deze Koplopers.

Nieuwe Koplopers

Tijdens haar eerste Koploperbijeenkomst mocht Marit Elenbaas vier nieuwe Koplopers benoemen:

  • Civiclab: Buurtverbinding in Amsterdam door ROC-studenten — Civiclab hoopt het tekort aan stageplaatsen op te lossen en de eenzaamheid in de buurt te verminderen. Studenten gaan proactief de wijk in en bieden informele zorg om te zorgen dat de bewoners zelfredzaam blijven. De studenten krijgen tijdens de stage de mogelijkheid te leren over het werkveld, maar ook over zichzelf. Ze ontwikkelen zich tijdens de stage op persoonlijk niveau.
  • Functiecreatie in het UMC: Een duurzame oplossing voor het tekort aan verpleegkundigen — Het Amsterdam UMC heeft een nieuw verpleegkundig zorgproces ontworpen voor de verpleegafdeling cardiochirurgie. Dit proces vermindert verstoringen en geeft meer continuïteit van zorg. Maar nog belangrijker, het geeft ruimte voor taakdifferentiatie en het creëren van een nieuwe functie: de zorgondersteuner. Deze functie wordt vervuld door statushouders.
  • Loket contractoptimalisatie: Laagdrempelig meer uren werken — s’ Heeren Loo heeft een digitaal loket contractoptimalisatie geopend, waar medewerkers terecht kunnen met hun wensen of vragen omtrent hun contract (zoals meer uren werken) en andere zaken rond hun werksituatie. Het initiatief is ontstaan vanuit een pilot van Stichting Het Potentieel Pakken.
  • HAN Carrièreswitch: Omscholen tot HBO-verpleegkundige — HBO-V studenten worden vaak afgewezen voor een leerwerkplek, ondanks het schrijnende tekort aan zorgprofessionals op de arbeidsmarkt. De HAN ontwikkelde samen met regionale werkgevers het project carrièreswitch om studenten van de HBO-V opleiding aan goede leerwerkplekken te helpen.

De tip van de dag: Ga dichtbij zorgmedewerkers staan en zorg voor een glimlach. Ga ook vooral bij elkaar op de koffie in deze bijzondere tijd en help elkaar. Wil je contact opnemen met een van de Koplopers? De contactgegevens vind je op hun Koploperpagina.

Impactsymposium 2 december 2021

Actie Leer Netwerk organiseert weer haar jaarlijkse, landelijke evenement voor zorg en welzijn. Om je te inspireren delen Impactmakers hun lessen, tips en succes- en faalfactoren. Diverse thema’s komen aan bod. Meld je nu aan!
Aanmelden

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
10 genomineerden Impactmakerprijs 2021 bekend

Uit de 29 inzendingen voor de Impactmakerprijs 2021 heeft de jury de tien meest inspirerende en impactvolle projecten geselecteerd!

Lees meer
Agenda
COVID en gezond werken online inloopspreekuur

Meld je aan voor het online inloopspreekuur voor COVID en gezond werken. Kijk tijdens deze intervisie samen met Annet de Lange naar passende en praktische oplossingen.

Lees meer