Blog

‘Kleine doorbraken groot opschalen’ – de tips van onderzoeker Suzanne Verdonschot (Koploperbijeenkomst)

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Dinsdag 16 maart 2021 organiseerde Actie Leer Netwerk de online kennissessie ‘Kleine doorbraken groot opschalen’. Een ochtend met gedreven deelnemers, ontmoetingen, eye openers en feestelijkheid. Het onderwerp: kleine doorbraken groot opschalen. Want hoe start je met arbeidsinnovatie binnen je organisatie? En hoe bouw je dit uit? Vragen die Suzanne Verdonschot – innovatie onderzoeker bij Kessels & Smit – beantwoordde voor de deelnemers. Onder hen schaarden zich ook kersverse Koplopers, die later op de ochtend benoemd zijn door Geert Jan Buisman – adviseur arbeidsmarkt bij het ministerie van VWS. Met dit verslag nemen we je mee naar deze ochtend. Wij beschrijven de antwoorden op de vragen, laten je zien waar de deelnemers zelf aan mochten werken en introduceren de nieuwe Koplopers. 

Opschalen is bewegen 

Men wilt verandering vaak vastleggen. Iets wat je volgens Suzanne Verdonschot niet moet doen. “Dan leg je het eindpunt vast, terwijl je nog niet weet wat het eindpunt is”. Zij deed onderzoek naar twintig succesvolle veranderingen en vooral naar de personen daarachter. Hoe zij de kleine doorbraak groot hebben opgeschaald. Hoe deze mensen de beweging in gang hebben gezet. Verdonschot gaf aan de deelnemers de volgende tip mee: “Deel je verlangens. Samen heb je meer kans om door te breken. Begin klein, loop een aantal keren vast en experimenteer. Je moet de brug bouwen terwijl je erover loopt.” Samen in beweging komen is nodig om verandering voor elkaar te krijgen. 

Wanneer ben je een bewegingmaker? 

Verdonschot legt aan de hand van het onderstaande kwadrant uit wat er nodig is voor beweging. Ten eerste is er een individuele drijfveer nodig. Daarnaast ook een concrete manifestatieeen initiatief of project om aan te werken. De deelnemers aan de kennissessie werden opgesplitst in groepen van drie, om na te denken of zij een bewegingmaker zijn. Het overgrote deel kon dit beamen. Een enkeling kwam om in de projecten, maar miste de drive. Een deelnemer met een sterke drive, maar zonder initiatief, werd door Verdonschot geïnspireerd om een kruisbestuiving met andere organisaties aan te gaan. 

Kwadrant in beweging komen
Kwadrant: hoe kom je in beweging?

 

Hoe krijg je anderen aan het bewegen? 

Samen heb je meer kans. Maar hoe verbind je anderen met jouw initiatief? Terug in de plenaire Zoomruimte deelde Verdonschot de volgende strategieën: door het delen van verhalen, het zichtbaar maken van successen en het delen van ambitie door verbinding te maken met persoonlijke vragen.  

Hoe geef je inhoud en vorm aan arbeidsinnovatie? 

Onder andere door op een andere manier te kijken en betekenis te geven. Verdonschot pakte er een voorbeeld bij van Marcel van der Meulen van Icare Verpleging en Verzorging, die later op de ochtend met zijn initiatief tot Koploper is benoemd door het ministerie van VWSHij keek op een andere manier naar de inzet van nieuwe medewerkers in de ouderenzorg en creëerde een win-winsituatie: voldoende collega’s in de zorg, waar de bewoners profijt van hadden. En de nieuwe collega’s waren mensen die eerder niet aan een baan kwamen. Een andere strategie is het organiseren van ontmoetingen als leerervaringen. In plaats van de kennis over te dragen en uit te leggen via een training, mogen mensen het ervaren, onderzoeken en zelf een betekenis geven. 

Aan de hand van een digitale kaartenset dachten de deelnemers na over hoe zij hun initiatief konden verbreden en verdiepen. Het onderzoek en de kaartenset van Suzanne Verdonschot is online in te zien. Hierin lees je ook over de derde pijler: hoe je regie neemt over je initiatief. 

Zes nieuwe Koplopers benoemd 

Arbeidsinnovatie moet in de praktijk gebeuren, beseft Geert Jan Buisman. “Het is belangrijk dat het ministerie niet alléén de problemen wilt oplossen. De zorgmedewerkers weten namelijk het beste wat de vraag is en hoe dit op te lossen. Daarom zijn de Koplopers van het Actie Leer Netwerk belangrijk”. Naast het werven van nieuwe zorgmedewerkers, ligt de focus van de initiatieven steeds meer op het behouden van deze medewerkers en goed en met plezier werken. Dit zie je terug bij de nieuwe Koplopers, die Geert Jan onder virtueel applaus heeft benoemd:  

  • 2 X FIT (Jansje van Gelder)Met dit programma van Vogellanden worden medewerkers uitgenodigd om te onderzoeken of ze nog het werk doen dat bij hen past en zich gezond, energiek en vitaal voelen. Lees hier meer over deze Koploper.  
  • Opleiden op maat (Marjolein van Vulpen)Maatwerk zorgonderwijs om zij-instromers een perspectief te bieden in de zorg op basis van hun werkervaring en kwaliteiten. Lees hier meer over deze Koploper. 
  • Vitaliteitslab (Alex Jansen en Patrick Nohl-Cnossen)Het vitaliteitslab van ROC Midden Nederland in stadion Galgenwaard Utrecht. Professionals, studenten en bewoners kunnen hier ervaren hoe de aanpak van Positieve Gezondheid hun eigen leven en dat van de mensen om hen heen kan beïnvloeden. Lees hier meer over deze Koploper.
  • Conforte Innovatielab (Wilma van der Leeuw)Het inzetten van Design Thinking in de zorg. Door middel van onderzoeken en experimenteren kunnen de zorgmedewerkers knelpunten zelf bottom-up aanpakken. Lees hier meer over deze Koploper.
  • COVID Capaciteit Center (Richtje Ubels)Een regionale flexpool om tijdens en na de COVID-19-pandemie continu goede zorg te kunnen verlenen aan 20.000 ouderen in de regio Gooi & Vecht, Utrecht en Eemland. Lees hier meer over deze Koploper.
  • OP Stap (Marcel van der Meulen)Mensen met een bijstandsuitkering, statushouders, ‘drop-outs’ van ROC-scholen en zij-instromers de kans bieden om opgeleid te worden tot een baan in de zorg op niveau 1, 2 en 3. Lees hier meer over deze Koploper.

Is jouw organisatie een potentiële Koploper? Meld je dan hier aan of neem contact op met een van onze adviseurs via info@actieleernetwerk.nl.  

Pak je kans op 20 mei 2021 

Gewoon doen, drive, samen bewegen, inspirerend, eye-openers. Dit zijn volgens de deelnemers de kernwoorden van deze kennissessie. Ben jij een vernieuwer op het gebied van arbeidsmarktbeleid in zorg en welzijn, een bestuurder, manager of HR-professional? En heb je interesse in arbeidsmarktvernieuwing en wil je inspiratie opdoen uit de verhalen van je collega’s uit zorg en welzijn? Schrijf je dan in voor de volgende Koploperbijeenkomst op 20 mei 2021. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer