Grenzeloos ontregelen – zinvol aan de slag

Het [Ont]Regel de Zorg Live Event is helemaal vol. De aanmelding is daarom gesloten. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst. We nemen dan contact met je op als er een plekje is vrijgekomen.

Ben jij ontregelaar of heb je er in je werk direct mee te maken? Dan ben je op 1 februari van harte welkom op Fort Voordorp bij het [Ont]regel de Zorg live event. Het evenement is een initiatief van het Actie Leer Netwerk in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vilans en de NVZ. Het programma wordt verzorgd vóór en dóór ontregelaars.

Wat kun je verwachten?

Tijdens de hele dag kun je met elkaar netwerken en in gesprek gaan en kiezen uit diverse workshops. Laat je inspireren door allerlei mooie ontregel-voorbeelden van onder andere Centiv en het ‘slopersteam’ van Mijzo. Je gaat gegarandeerd naar huis met inspiratie en tips voor jouw idee.

Aanmelden

Het [Ont]Regel de Zorg Live Event is helemaal vol. De aanmelding is daarom gesloten. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst. We nemen dan contact met je op als er een plekje is vrijgekomen.

Deelname aan het [Ont]Regel de Zorg live event is gratis. Klik hier om je in te schrijven. Je ontvangt later een mail om je in te schrijven voor de workshops.

Programma

09.30 – 10.00 uur Inloop
10.00 – 10.45 uur Plenaire opening
10.45 – 11.30 uur Gastspreker
11.30 – 12.30 uur Lunchpauze
12.30 – 13.30 uur Workshopronde 1
13.30 – 14.00 uur Pauze
14.00 – 15.00 uur Workshopronde 2
15.00 – 15.45 uur Plenaire afsluiting
15.45 – 16.30 uur Netwerkborrel

Wanneer: 1 februari 2024 09:30 – 16:30 uur
Waar: Fort Voordorp (Voordorpsedijk 28b, Groenekan, vlakbij Utrecht), we zetten pendelbussen in voor wie met het ov komt.
Voor wie: Ontregelaars

Het [Ont]Regel de Zorg Live Event is geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister V&V. Je kunt met jouw aanwezigheid 4 punten verdienen voor het Kwaliteitsregister. Sta je niet in het register V&V? Je kunt ook punten opvoeren onder ‘overige deskundigheidsbevordering’. Mail ons daarvoor na afloop van het evenement, we mailen je dan een bewijs van deelname toe.

Workshopprogramma

Je vindt hier een overzicht van alle workshops waaraan je kunt deelnemen:

Workshop: Nu echt een eind maken aan de regeljungle in de zorg
Workshopleider: Marcel Cannoy, Hoogleraar VU gezondheidsaconomie
Omschrijving: Hoe hebben we onze organisaties eigenlijk ingericht? Wat kan of moet er beslist anders? Marcel Canoy, gezondheidseconoom, zegt: “Regels hebben we ook nodig en vergis je niet: de meeste regels worden niet bedacht door overijverige ambtenaren maar worden door de aanbieders of de sector zelf gecreëerd.” Marcel vindt het essentieel om niet alleen anders te denken maar juist ook anders te doen! Jij bent aan zet om deze verandering op te pakken. Zet je schrap, want denken zoals Marcel vraagt echt om een andere mindset. Deze workshop draait om omdenken: alle heilige huisjes worden ter discussie gesteld.

Workshop: De vijf beste ontregeltips: welke neem jij mee?
Workshopleider: Lisanne van Eersel en Franziska Lensen van de Argumentenfabriek
Omschrijving: Minder regeldruk en administratietijd heb je zelf in de hand. Hoe dit zit, leer je in deze workshop. Je hoort hoe Ontregelaars succes maakten van hun ontregelproject tijdens de training Ontregelaar in de zorg. En wat de sleutel is voor dit succes. Met deze inzichten kun je na deze workshop nóg effectiever aan de slag met ontregelen in jouw organisatie.

Workshop: Ontregel jezelf!
Workshopleiders: Annelies Mulder en Sanne van der Hagen, adviseurs Actie Leer Netwerk
Omschrijving: Ben jij ook zo druk? Kom je gewoon niet altijd toe aan ontregelen? Als professional heb je goede ideeën over wat er moet gebeuren om effectief en goed te (kunnen) blijven werken. Wat zou er anders kunnen? Ga aan de slag met het ontregelen van jezelf en zeg onnodige overleggen af. Dankzij het kijken naar je eigen gedrag en dat te ontregelen, gun je jezelf meer tijd voor zaken die echt belangrijk zijn. Breng focus aan waar je er werkelijk toe doet en maak jezelf ontregelen tot een feest. Jezelf ontregelen kan helpen om je ideeën om te zetten naar impactvolle acties met een effectief bereik.  Tijdens deze actieve workshop ervaar je wat dat is. Benieuwd geworden, kom dan zeker langs

Workshop: De Verbetersafari
Gids: Michiel Scholtens
Omschrijving: De Verbetersafari gaat samen met managers en hun teams op zoek naar ontregelmogelijkheden. Stapsgewijs bespreekt Michiel de verschillende werkprocessen; je herkent vast daarin een woud vol papieren tijgers en paarse krokodillen. Door hier kritisch naar te kijken, zie je de verbeterthema’s. Zo ontrafel je complexe vraagstukken en kom je sneller met verbeteracties. Zijn er beren op de verbeterweg? Daar gidst Michiel je omheen. Jouw verbeteracties zijn hierdoor beslist gerichter en effectiever. Zin in deze safari? Kom naar de workshop van Michiel. 

Workshop: Slopen wat overbodig is en doen waar het om draait!
Workshopleiders: Renée Hulst en Nicole van de Made, beleidsadviseurs Mijzo
Omschrijving: ‘Slopen wat overbodig is en doen waar het om draait’, dat is de slogan van het Slopersteam van Mijzo. Samenwerken aan vertrouwen op de professional en afscheid nemen van de controle cultuur binnen de zorg. Renée en Nicole geven je een kijkje in hoe Mijzo sloopt en hoe ze hierbij de medewerkers laagdrempelig betrekken. Daarnaast delen ze tips en ga je in de actie hoe je zelf kan slopen. Wil jij graag zelf slopen? Kom dan naar de workshop.

Workshop: Aan de slag met je Ontregelaanpak
Workshopleiders: Jacco Bijlsma, Simone van Vugt en Lotte Smit van Vilans
Omschrijving: Is er in jouw organisatie onnodige werkdruk door overbodige administratieve lasten, maar worstelen jullie nog met de aanpak? Tijdens deze workshop ga je samen met anderen op interactieve en creatieve wijze aan de slag en krijg je tips, tricks en inzichten uit de dagelijkse praktijk. Wat komt er allemaal kijken bij een goede ontregelaanpak en hoe neem je iedereen mee? Met andere woorden; Hoe maak je de slag van willen & weten naar doen & blijven doen. Je verlaat de workshop dan ook met praktische handvaten om meteen stappen te kunnen zetten in jullie organisatie.

Workshop: Ken jij de ‘verwijskar’? – Nieuwsgierig naar landelijk ontregelen?
Workshopleiders: Sabien Jonkers, accountmanager 1e en 2e lijn en Floor Corman, beleidsmedewerker VWS
Omschrijving: Dat het belangrijk is om onnodige verwijsbrieven te voorkomen, is niet nieuw. Wel nieuw is de manier waarop ziekenhuis Rijnstate dit heeft opgepakt. Door contact te zoeken met VWS zijn zij gezamenlijk in gesprek gegaan met zorgverzekeraars, huisartsen, ziekenhuizen en overige partners. Met deze landelijke werkgroep hebben ze één document gemaakt met alle verwijsafspraken. Inmiddels is deze online te vinden. Sabien Jonkers, accountmanager 1e en 2e lijn en Floor Corman, beleidsmedewerker VWS kijken met een verfrissende blik naar samenwerking, verwijzen en landelijk krachten bundelen. ‘Denk in mogelijkheden en kansen’, stelt Sabien. In deze workshop delen Sabien en Floor die frisse blik en onderzoeken ze met deelnemers hoe dit proces tot leven kwam en kan komen.

Workshop: De kracht van autonomie & werkplezier
Workshopleider: Wouter Hoge, directeur Centiv
Omschrijving: ‘De zorg kan veel sneller innoveren als we meer vertrouwen en experimenteerruimte geven aan de zorgprofessionals zelf’, aldus Wouter Hoge, directeur Centiv en 2 jaar geleden genomineerd voor de zinnige zorg award en zorgverslimmer van het jaar. Hoe hebben we onze organisaties eigenlijk ingericht? Wat kan of moet er beslist anders? Wouter vindt het essentieel om meer vertrouwen te geven aan zorgprofessionals en regels te verminderen. Maak de professionals eigenaar van de zorg! Zijn kijk op regelgeving in de huidige zorg is leerzaam, humoristisch en tegelijkertijd meedogenloos. Wil je ook dat er meer gebruik gemaakt wordt van de intelligentie en capaciteiten op de werkvloer? Kom dan naar deze workshop.

Workshop: De Zorg- Game
Workshopleiders: Henny van Gaalen en Richard Westerman van de HAN
Omschrijving: Een live game! Ontregelen vraagt inzicht in bedrijfs- en zorgprocessen. Heb jij dit zicht op de omvang en de effecten van deze processen binnen jouw organisatie? In deze game ga je spelenderwijs en onder tijdsdruk aan de slag met ontregelen. Je brengt het principe van continu verbeteren in de praktijk. Deze game kan prima dienen als eerste stap in jullie ontregeltraject. Schrijf je in voor de HAN Zorggame en ervaar zelf hoe leerzaam en leuk ontregelen kan zijn! Let op! Deze workshop duurt 2 uur. Als je deze workshop kiest, volg je deze automatisch in beide workshop-rondes en kun je geen andere workshop kiezen.

Workshop: Van regels naar relaties voor toekomstbestendige zorg
Workshopleiders: Radicale vernieuwers
Omschrijving: Zin om de boel radicaal te vernieuwen? Ontregelen vraagt steeds om kritisch te blijven kijken naar je eigen handelen. En je steeds de vraag te stellen: ’Levert onze zorg écht een waardevoller leven op?’. Door anders te denken en te kijken naar de zorg, verleg je de focus van regels naar relaties. In deze workshop ga je aan de slag met je eigen casus in relatie tot de ‘ontregelvraag’. Hierdoor kom je tot de kern van de bedoeling om samen duurzame en waardevolle zorg voor de toekomst te organiseren. Radicaal Vernieuwen biedt echt kansen!

Workshop: In gesprek met….
In deze sessie kun je kiezen uit zes goede voorbeelden van Ontregelen. Ambassadeurs van deze goede voorbeelden zijn aanwezig om jou alles te vertellen over hun initiatief in een pitch van 30 minuten. Wanneer je kiest voor deze workshop kun je twee van de zes initiatieven kiezen waar je meer over wil weten. Dit zijn de verschillende initiatieven die aanwezig zijn:

  • Heb jij nog steeds een dubbele medicatiecheck? Stop ermee…
    Gespreksleiders: Pauline Siepel en Emmely Hoek, managers Zorg
    De Twentse zorgorganisatie Carintreggeland schafte op 1 juni 2021 in de hele organisatie de dubbele controle af bij risicovolle medicatie, tot ieders tevredenheid. De dubbele controle is een voorbeeld van de enorme regeldruk die zorgorganisaties veel tijd en mankracht kost. Hoe is het om deze stap als eerste organisatie te zetten? Hoe ervaren medewerkers dit? En hoe is het nu ruim twee jaar later? Zijn de incidentmeldingen ongewijzigd en voelen medewerkers zich met dit beleid nog steeds veilig en vertrouwd? Benieuwd naar do’s en dont’s, kom dan naar de gesprekstafel van Pauline Siepel en Emmely Hoek, managers Zorg. 
  • De zorgprofessional schept de basis in een nieuw verantwoordingssysteem!
    Gespreksleiders: Jeffrey van den Berg, programmamanager lerend verantwoorden
    Zin om uit het systeem van constant monitoren en verantwoorden te ontsnappen? De huidige registratiecultuur zorgt voornamelijk voor schijnzekerheid. Dit levert comfort op bij degenen die ver van de werkvloer staan, terwijl de zorgprofessional juist toenemende administratieve lasten ervaart. Dat kan anders! ‘Breng zicht op kwaliteit van zorg terug naar de werkvloer’ stelt Jeffrey van den Berg, Kwaliteitsadviseur bij Humanitas DMH. Door middel van het programma ‘Lerend Verantwoorden’ wordt er anders gekeken naar kwaliteit van zorg. Hierbij staat het leren en ontwikkelen centraal, draait het vooral om wéten in plaats van meten, en is dát de basis voor een nieuwe manier van monitoring en verantwoording. Nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker langs!
  • De Zorgmakers
    Gespreksleider: Spreker van De Zorgmakers – medewerker is pas op het laatste moment bekend
    Voel jij ook dat je als zorgverlener steeds harder, sneller en efficiënter moet werken? Je blijft maar rennen, als een hamster in een rad. Het rad gaat steeds sneller en sneller en sneller. Maar maken wij de zorg zo beter? Wat als we uit het rad zouden stappen? Om ons heen zouden kijken en de oplossingen die er al zijn zouden delen en kopiëren. Wat als we samen de zorg zouden maken? En weer écht doen waarvoor we ooit begonnen zijn?  
    Stap uit het rad, onthamster de zorg!
  • Vertrouwen in vakmanschap kan de zorg ‘ontregelen’!
    Gespreksleider: Petrouschka Wind-Werker, adviseur de Ontregelpraktijk | Hoofd Opleiding & Ontwikkeling Rode Kruis Ziekenhuis
    De tijd is rijp voor verandering: Anders gaan denken over controle en de kosten daarvan, anders gaan kijken naar bekwaamheid en anders gaan doen. Petrouschka gooide het roer om waarbij de belangrijkste koersverandering was dat niet controle leidend moet zijn, maar vertrouwen in vakmanschap. In deze pitch gaat ze uitgebreid in op deze verandering en haar leerproces. Nieuwsgierig geworden? Kom langs, luister en deel jouw ervaring. 
  • Regeldruk aanpakken binnen het samenspel van systeempartijen en zorgaanbieders
    Gespreksleiders: Sander Merkus Vilans, Antoinette Reerink, Raad van Volksgezondheid en Samenleving
    Vanuit externe partijen komen er veel uitvragen op zorgaanbieders af (zie o.a. rapport ‘Is dit wel verantwoord?’, Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving, oktober ’23). Hoeveel regeldruk dit oplevert hangt ook af van de manier waarop zorgaanbieders omgaan met die externe uitvragen. Vilans doet hier onderzoek naar in het programma ‘Ontregel de langdurige zorg’. Nu gaan we samen in gesprek aan de hand van praktische voorbeelden met focus op dialoog en onderlinge uitwisseling. Samen verkennen we de verschillende perspectieven, posities en leefwerelden van alle betrokkenen binnen én buiten zorgorganisaties en koppelen deze aan mogelijke oplossingsrichtingen.
  • Balans tussen regels en rek: de Ontregelbus
    Gespreksleider: Boukje Keijzer
    Heb jij ook een haat-liefdeverhouding met regels? Wil je als organisatie echt substantieel en structureel iets doen aan de regeldruk? Dan komen we langs met de Ontregelbus. Daarmee zetten een echte ontregelbeweging in gang. Samen met jou gaan we aan de slag met ontregelen. Een maatwerktraject waarin we grofweg de stappen van de regelrekmethodiek volgen, maar vooral kijken wat er nodig is om jouw organisatie te helpen bij het vinden van een betere balans tussen regels en rek. Nieuwgierig geworden? Stap in de bus bij Boukje Keijzer. 

Het [Ont]Regel de Zorg live event is een activiteit van het [Ont]Regel Netwerk. Dit netwerk is voor iedere professional in zorg en welzijn die aan de slag wil met het verminderen van de (dagelijkse) administratieve lasten. Het [Ont]Regel Netwerk is een initiatief van het Actie Leer Netwerk in samenwerking met het ministerie van VWS, Vilans en de NVZ. Het netwerk is onderdeel van het programma [Ont]Regel de Zorg van het ministerie van VWS.

Met wie wil je deze link delen?

Deel