Grenzeloos ontregelen, zinvol aan de slag

Ben jij ontregelaar of heb je er in je werk direct mee te maken? Dan ben je op 21 november van harte welkom op Fort Voordorp bij het tweede [Ont]regel de Zorg live event. Het evenement is een initiatief van het Actie Leer Netwerk en Vilans in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de NVZ, de Nederlandse ggz en V&VN. Het programma wordt verzorgd vóór en dóór ontregelaars. De inschrijving voor dit evenement is nu geopend! Meld je snel aan, want de plekken zijn beperkt.

Wat kun je verwachten?

Gedurende de dag kun je met elkaar netwerken en in gesprek gaan en kiezen uit diverse werksessies. Laat je inspireren door allerlei mooie ontregel-voorbeelden van Koplopers van het Actie Leer Netwerk. Je gaat gegarandeerd naar huis met inspiratie en tips voor jouw idee.

Tijdens het Live Event staan Koplopers centraal. Al jaren verzamelt het Actie Leer Netwerk vernieuwende initiatieven in het Koplopernetwerk. Hét netwerk waar zorg, welzijn, onderwijs, overheid en andere partners samenwerken aan het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën. Tijdens het Ontregel de Zorg live event worden nieuwe initiatieven, die eruit springen met hun Ontregeloplossingen, tot Koploper benoemd. Als deelnemer kan jij van deze koplopers en van andere deelnemers leren en zorgen dat de ideeën en de impact groter wordt.

Nieuwe Koplopers:

Komende tijd maken we meer nieuwe Koploper bekend..

Sámen aan de slag

Tijdens het [Ont]regel de Zorg Live Event ga je actief en praktisch aan de slag. Daarom is het belangrijk dat je het ontregelvraagstuk van jouw organisatie meeneemt. Denk hier daarom van tevoren alvast over na. Wil je de meeste impact maken? Dan is ons dringende advies om samen met je collega’s naar het [Ont]regel de Zorg Live Event te komen. Je kunt je met meerdere mensen tegelijk aanmelden en kunt zo echt diepgaand aan de slag met jouw ontregelvraagstuk.

Programma

In de ochtend worden nieuwe Koplopers benoemd door het ministerie van VWS, nadat zij hun initiatieven op het podium hebben gepitcht. Daarna zijn de werksessies. Iedere koploper heeft een eigen sessie. Wil je meer weten over hun aanpak en oplossingen of wil je dat ze met jouw meedenken? Ga dan naar de sessie van de Koploper die jou inspireert. Je hoort hun succes- én hun faalverhalen. Met als doel om elkaar te leren kennen en met elkaar te leren.

In de middag ga je zelf aan de slag om stappen te maken in jullie ontregelproces. Welke regels zitten jou en je collega’s in de weg? Welke regels kun je schrappen zonder in te leveren op de kwaliteit van zorg? Je ontleedt de huidige situatie en verkent welke regels jullie los kunnen laten. Neem dus een praktijk casus mee! Ook bepaal je welke stappen jullie zelf kunnen zetten en welke acties je nodig hebt van landelijke partijen.

Aan het einde van de middag heb je niet alleen kennis uitgewisseld en inspiratie opgedaan, maar ook concrete stappen geformuleerd die jullie na het event direct kunnen inzetten. Samen met jouw collega’s en met alle anderen die je hebt gesproken. Door deze stappen gezamenlijk te zetten, vergroten jullie de impact én de kans op succes.

09.30 uur – 10.00 uur Inloop
10.00 uur – 11.30 uur Plenaire opening
Met onder andere de benoeming van nieuwe Koplopers.

11.30 uur – 11.45 uur Koffiepauze
11.45 uur – 12.30 uur Werksessie – kickstart
Maak hiervoor een keuze uit verschillende Koploper [Ont]regel initiatieven.

12.30 uur – 13.30 uur Lunchpauze
13.30 uur – 15.00 uur Vervolg Werksessie – zelf aan de slag!
Je gaat samen met je collega’s grondig jouw ontregelcasus ontrafelen. Je gaat de deur uit met een actiekaart en tools, tips en tricks die direct toepasbaar zijn in jouw praktijk.

15.15 uur – 16:00 uur Plenaire afsluiting en doorkletsborrel

Je kunt één kiezen van de volgende sessies:

1.Ontregelen van zorg integreren in werkzaamheden – Savant
Sprekers: Annemiek de Wit, Marianne van Rooij en Yvonne van der Vorst

Savant wil het haar medewerkers graag makkelijker maken. Een manier om dat voor elkaar te krijgen is door ervoor te zorgen dat de administratieve taken die medewerkers hebben, noodzakelijk zijn óf daadwerkelijk bijdragen aan de zorg. Oftewel: aan de slag met ontregelen én dit verweven in de organisatiecultuur!  Savant neemt je mee in de wereld van ontrafelen, ontregelen en ontknopen. Want ze vertellen hoe je ontregelen integreert in je dagelijkse werkzaamheden. In deze werksessie worden vraagstukken omgezet in praktische oplossingen. Heb jij ook zo’n vraagstuk? Kom dan naar deze sessie! Na deze werksessie heb je tools en tips om jouw ontregelvraagstuk te ontrafelen.   
Lees meer over dit initiatief in hun Koploperverhaal

2.Een mission impossible die wel bleek te werken! En hoe!! – St Antonius Ziekenhuis
Sprekers: Koplopers
Het St. Antonius ziekenhuis stond voor de volgende opgave: organiseer de zorg zo dat je met hetzelfde aantal verpleegkundigen dubbel zoveel patiënten kunt helpen terwijl werkplezier en de kwaliteit van zorg verbetert. Op twee afdelingen werd “Mission Impossible” ingezet. Het plan bestaat uit drie onderdelen: meer betrekken van mantelzorgers bij de zorg, een andere rolverdeling voor verpleegkundigen en een app waar patiënten zelf allerlei gegevens over hun gezondheid invullen.  Deze aanpak is een succes voor de ontregelaanpak binnen het St Antonius Ziekenhuis. Veel mantelzorgers vinden het prettig om, geheel vrijwillig, zorgtaken op zich nemen en de app ontlast de zorgmedewerkers en vermindert de administratie. Op die manier hebben verpleegkundigen meer tijd voor meer complexe zorgtaken. Ook heeft de patiënt hierdoor meer zeggenschap over het eigen zorgproces. De verpleegkundigen besparen inmiddels gemiddeld 45 minuten per dag, dat is 10% van hun tijd.  Met deze slimme ontregelaanpak is iedereen tevreden en blij. Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan in voor deze werksessie.  

3. Praktijkleerversterkers aan zet! – Envida
Sprekers: Koplopers
Eén van de gevolgen van het oplopende tekort aan zorgpersoneel is dat er minder begeleiding beschikbaar is voor nieuwe MBO en HBO studenten. Toch blijft het voor organisaties cruciaal om nieuwe collega’s te blijven opleiden. Envida vindt dat het tijd is voor een gedegen, kwalitatief hoogwaardige begeleidingsmethodiek, zonder overbodige administratie voor werkbegeleiders, in goede samenwerking met de onderwijsinstituten. Oftewel: het inzetten van praktijkleerversterkers, een innovatieve aanpak om de praktijk- en werkbegeleiding structureel te verbeteren.  Zin om de boel radicaal te ontregelen? Ontregelen vraagt om kritisch te blijven kijken en je steeds de vraag te stellen: ’Levert dit écht iets waardevols op?’. Door anders te denken en te kijken naar leerlingbegeleiding kom je tot de kern van van de bedoeling van leerlingbegeleiding en om samen met de onderwijsinstelling duurzame en waardevolle praktijkversterkers voor de toekomst te implementeren.  Herken je dit vraagstuk kom dan naar deze werksessie. 
Lees meer over dit initiatief in hun Koploperverhaal

4. Ontregelen in de specialistische hulpverlening Jeugd met Skills@ – LEVVEL
Sprekers: Koplopers
De jeugdzorg heeft sinds 2015 te maken met decentralisatie en transformatie. Dit vereist een verbouwing terwijl de winkel openblijft. Met de beweging Skills@ worden zorginhoudelijk en organisatorisch nieuwe werkwijzen geïmplementeerd. Skills@ is opgebouwd als netwerkorganisatie. Met samenwerkingspartners zijn nieuwe vormen van hulpverlening ontwikkeld die leiden tot meer autonomie van medewerkers en Jeugd. Onderdeel van deze beweging is ook anti-bureaucratisering: het team wordt zo min mogelijk ingezet voor bureaucratische handelingen door financieel en organisatorisch zo lean mogelijk te werken. Maar, nog belangrijker, door samen te werken en vertrouwen te hebben in elkaar. Hierdoor worden de hoeveelheid schrijftijd en overhead geminimaliseerd en ook dit draagt bij aan het werkplezier. Een voorbeeld van een innovatieve tool die binnen Skills@ is ontwikkeld is de digitale agendaplanner PlanInProgress (PIP), ontwikkeld i.s.m. Active Collective. PIP vervangt voor coördinatoren een groot deel van de papieren agendavoering. En dat werkt! Op dit moment is de besparing +/- 30% administratietijd, wat kan oplopen tot 60%.  Die tijd wordt nu besteed aan contact met collega’s en Jeugd in zorg over hun wensen en behoeften in de individuele programma’s voor talentontwikkeling. 
 Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar deze sessie. 

5. De ‘Bullshit antenne’ werkt echt! – Zeeuws ontregel-lab
Sprekers: Roselyn van Beijnum
Tien Zeeuwse ouderenorganisaties werken samen aan het terugdringen van de regeldruk. Dit door overbodige regels te schrappen, te vereenvoudigen en te voorkomen. Het behouden van zorgpersoneel staat centraal, evenals het loslaten van overbodige processen om het werk écht leuker te maken. De focus ligt op het verminderen van regeldruk om meer tijd en aandacht voor de cliënt of patiënt mogelijk te maken en een betere balans tussen werklast en werkplezier te creëren voor de zorgmedewerkers. Minder regels leidt daarnaast tot meer vertrouwen in de eigen professionaliteit.  Door het delen van hun praktijkervaringen ontwikkelen de ontregelaars hierdoor een bullshit antenne!! Hoe gaaf is dat. Een zesde zintuig die tijdig onnodige regels en afspraken herkent én voorkomt.  Het werkt echt! De kracht van samenwerken en delen van kennis, middelen en ervaringen. Wil jij ook een bullshit antenne ontwikkelen? Kom dan naar deze sessie. 
Lees meer over dit initiatief in hun Koploperverhaal

6. Stop met de dubbele medicatie check – Carintreggeland
Sprekers: Pauline Siepel en Emmely Hoek
Kan deze stap binnen het medicatieproces op een zo veilig en efficiënt mogelijke wijze worden georganiseerd? Durven wij daarbij te vertrouwen op de professionaliteit van medewerkers? 
Binnen Carintreggeland hebben ze “ja” gezegd op beide vragen, en is dit na een intensieve testfase sinds juni 2021 beleid. Zowel in de wijkverpleging, de verpleeghuizen als in de herstelzorg is het niet langer verplicht een dubbele controle uit te voeren bij risicovolle medicatie buiten de baxter. Met lef vanuit de Raad van Bestuur en veel enthousiasme bij medewerkers is dit inmiddels dus al langer de reguliere werkwijze. Graag nemen ze jou mee in hun aanpak, overwegingen en ervaringen hiermee. Nieuwsgierig, dan zien ze je graag tijdens de sessie!  
Wat komt er allemaal kijken bij een goede ontregelaanpak en hoe neem je iedereen mee?  
Met andere woorden; Hoe maak je de slag van willen & weten naar doen & blijven doen. Je verlaat deze werksessie dan ook met praktische handvaten om meteen stappen te kunnen zetten in jouw eigen organisatie.  

7. Registratielast verminderen met ZIRE – Radboudumc, ZIRE
Sprekers: Marieke Zegers, Ruger Verhage en Suzan Meijer
Ziekenhuizen leggen jaarlijks zeer uitgebreid verantwoording af over de kwaliteit van de geleverde zorg. Dit levert vooral een enorme registratielast op en wordt door zorgverleners vaak als weinig relevant ervaren. Alle betrokkenen in de zorg zijn het eens over de noodzaak van kwaliteitsmetingen en het afleggen van verantwoording hierover, maar vinden dat dit op een meer zinvolle wijze moet worden ingevuld. Het Radboudumc ontwikkelde daarom ZIRE (Zinvolle Registratie). Na een succesvolle start op de IC- afdelingen in de Radboudumc met het terugbrengen van het aantal kwaliteitsindicatoren is het project in 2021 uitgebreid naar zeven regioziekenhuizen.  ‘De zorg kan veel sneller ontregelen als we meer vertrouwen en experimenteerruimte geven aan de zorgprofessionals zelf’ aldus Het Radboudumc. Hoe hebben we onze organisaties eigenlijk ingericht? Wat kan of moet er beslist anders? Marieke Zegers vindt het essentieel om meer vertrouwen te geven aan zorgprofessionals en regels te verminderen. Maak de professionals eigenaar van de zorg!  Wil je ook dat er meer gebruik gemaakt wordt van de intelligentie en capaciteiten op de werkvloer? Kom dan naar deze werksessie. 
Lees meer over dit initiatief in hun Koploperverhaal

8. Rob Otmans: roosterverstoringen robot – Vitalis
Sprekers: Jeroen Swanen en Wies van Haaren
Vitalis gelooft in goed werkgeverschap. In dat kader vinden ze het belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers zo min mogelijk last hebben van roosterverstoringen. Met zo’n 20 roosterverstoringen per dag, gemiddeld 1,5 uur verwerkingstijd per verstoring en een oplospercentage van slechts 30%, viel er nogal wat te verbeteren en ontregelen. De oplossing werd gevonden in Rob, de roosterverstoringen robot.  Met behulp van ‘design thinking’ zijn de roosterproblemen volledig anders benaderd en werd de oplossing gezocht in de techniek. Daarbij werd zorgvuldig gekozen voor een technologische partner die kon bieden wat Vitalis wilde: alle menselijke handelingen uit het roosterproces halen. En met succes. Robot ‘Rob’ kan nu 24 x 7 zelf aan het werk. Zo worden wel 20 roosterverstoringen per dag opgelost wat meer dan 1 fte oplevert. Heb ook lef om te gaan voor de technologische oplossing die past bij jouw organisatie!  Bij deze werksessie wordt er uitgebreid ingegaan op deze nieuwe manier van roosteren en het leerproces.  Nieuwsgierig geworden? Kom langs, en deel jouw ervaring.   
Lees meer over dit initiatief in hun Koploperverhaal

9. Ga je mee op de Innovatiereis van Omring? – Omring
Sprekers: Imre vd Lubbe, Chantal van Ginkel en Susanne Smit
‘Changing by doning’, dat is de slogan van Koploper Omring. Zij zien ontregelen als een proces waarbij zorginnovatie ondersteunend is en zodoende is Omring op innovatiereis gegaan. Samen met KPN-Health zijn alle bestaande technologische innovaties integraal opgepakt. Zo zijn er elektronische sloten aangesloten op het flexibele rooster zodat deze alleen openspringt voor de betreffende zorgprofessional. Ook zijn E-health oplossingen als zelfmeting, videobellen, lifestyle coach en de afsprakenplanner nu aangesloten op het PGO. Relevante opgehaalde informatie wordt automatisch & operabel overgezet naar het ECD en het rooster wordt automatisch aanpast.   De innovatiereis zet erop in dat je als zorgaanbieder in de samenwerking met een technologische partner niet bezig hoeft te zijn met de implementatie van technologie, maar met het gebruik ervan en de doelen die je ermee wilt bereiken.  De aanpak van Omring biedt veel kansen om vergaand te ontregelen door technologische innovaties te implementeren. Onderweg wordt geleerd van fouten en ontwikkelt zich een nieuwe interne bedrijfscultuur gericht op sociale veiligheid in zowel denken als werken.  Ga je mee op Innovatiereis? Meld je snel aan!

Waar en wanneer

Datum: 21 november 2024
Tijd: 09.30 uur – 16.30 uur
Locatie: Fort Voordorp, Voordorpsedijk 28b, Groenekan
(we zetten pendelbussen in voor wie met het ov komt)

Aanmelden

Meld je hier aan voor het [Ont]regel de Zorg Live event. Medio september maken we bekend welke werksessies er beschikbaar zijn en kun je je daarvoor inschrijven. Je ontvangt hier vanzelf bericht van.

Het event is gratis te bezoeken. Heb je je aangemeld, maar kan je toch niet komen? Geen probleem! Afmelden voor het event is kosteloos mogelijk tot en met vrijdag 15 november 2024. Na deze datum brengen wij annuleringskosten in rekening van €50,-. Waarom? Zo voorkomen we voedselverspilling en kiezen we voor een duurzaam beleid. Bij het aanmelden voor het congres ga je akkoord met deze voorwaarde. Afmelden doe je door een mail te sturen naar ontregeldezorg@congresbureau.nl. Vanzelfsprekend hanteren wij coulance in situaties van overmacht.

Met wie wil je deze link delen?

Deel