Bijna 250.000 werkende Nederlanders overwegen een overstap naar een andere sector en willen graag werken in de zorg. Een nieuwe baan vinden is al lastig genoeg als je ‘gewoon’ naar hetzelfde soort werk zoekt. In een andere sector opnieuw beginnen vergt nog meer inzet. Koploperinitiatief Lefgozer (m/v) helpt deze zij-instromers met het zetten van die stap in Noordoost- en Zuidoost-Brabant. Waarom de naam Lefgozer? Als er iets is wat de deelnemers hebben, dan is het lef!

Overstappen naar de ouderenzorg als Lefgozer

Ruim twintig ouderenzorgorganisaties geven via het traject Lefgozer (m/v) zij-instromers de kans om zich te laten omscholen tot zorgprofessional. Het traject is snel en biedt zekerheid. In achttien maanden tijd kunnen de zij-instromers onder goede begeleiding een diploma behalen: Verzorgende IG niveau 3 . Deelnemers krijgen werkgarantie met een vast contract en een passend salaris.

Janneke Tames de Nijs is via het Lefgozer-traject ingestroomd in de zorg. Na 12,5 jaar werkzaam te zijn geweest als administratief medewerker en daarna 5 jaar in een groentewinkel, heeft zij de overstap gemaakt. Ze vertelt haar verhaal in de onderstaande video:

Een kwestie van doen

“Ons Koploperinitiatief is gaandeweg gebouwd. Eigenlijk zijn we het gewoon gaan doen”, zegt programmamanager Evert van Summeren. Input voor het project is opgehaald bij een pilotgroep potentiële zij-instromers naar de zorg. Simpelweg door te vragen wat ze nodig hadden om de stap daadwerkelijk te zetten. Op basis hiervan is het eerste proces ingericht.

Daarnaast is het succes van Lefgozer (m/v) te danken aan de mindset van de projectgroep: “Als het vandaag niet lukt om iets waar te maken, streven we ernaar dat het morgen wel lukt. Problemen lossen we direct op, want de sterke vertrouwensband die we vanaf dag één opbouwen met de deelnemers willen we graag sterk houden”, aldus Evert van Summeren.

Wat in 2018 als een pilot binnen BrabantZorg begon, groeide al snel uit tot een succesvol initiatief bij zorgorganisaties in Noordoost-Brabant. Inmiddels is Lefgozer (m/v) uitgebreid naar Zuidoost-Brabant en waren er 20 zorgorganisaties aangesloten. Maar daar bleer het niet bij. “We zijn de verbinding aangegaan met SwitchZ, een soortgelijk zij-instroominitiatief in Tilburg. Dat maakt dat wij nu betrokken zijn bij 26 ouderenzorgorganisaties in heel Noordoost-Brabant. En in het najaar starten we met een verkorte opleiding tot Verpleegkundige mbo 4. Deze opleiding duurt dan 2 jaar en 9 maanden, in plaats van 4 jaar”, vertelt projectcoördinator Karen van de Ven.

Binnen een aantal maanden gekwalificeerde collega’s

Lefgozer (m/v) is een begrip geworden op de werkvloer. Eerst werden de zij-instromers twijfelachtig ontvangen. Maar nu zijn ze niet meer weg te denken en krijgen ze een warm welkom op diezelfde werkvloer. Met een volle rugzak aan ervaring uit een andere sector, zijn ze ontzettend waardevol voor de zorgorganisaties. Met bijkomend voordeel dat deze professionals al binnen een aantal maanden inzetbaar zijn.

De snelle start van deze nieuwe medewerkers verlaagt de werkdruk. Met hun andere kijk op zaken, hun levenservaring en de bewuste keuze voor de zorg, brengen ze een frisse wind in de organisatie. Het Koploperinitiatief is een groot succes. Lees hier de verhalen van zij-instromers die met het Lefgozer (m/v) traject de stap durfden te wagen.

Lefgozer

In een gezonde arbeidsmarkt over je capaciteit gaan

Ging dit initiatief dan zonder horten en stoten? Zeker niet. Zoals elk Koploperinitiatief waren er ook voor Lefgozer (m/v) uitdagingen. “We hebben enorm gevochten om meer volume te kunnen draaien”, legt Karen van de Ven uit. “Er was een flinke wachtlijst van potentiële zorgmedewerkers die we niet konden plaatsen, omdat zorgorganisaties aan de max van hun formatie zaten. Inmiddels is door de huidige arbeidsmarkt (2022) de vraag vanuit zorgorganisaties ontzettend groot, maar het aanbod van zij-instromers is afgenomen. Wat we hiervan geleerd hebben? Zorg voor een up-to-date strategische personeelsplanning en wees niet bang om in tijden van een gezonde arbeidsmarkt over je capaciteit te gaan. Dit komt later altijd van pas!”

Dit initiatief is november 2019 Koploper geworden, de tekst heeft op 7 juni 2022 een update gekregen.

Meer weten over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Karen van de Ven.

Initiatiefnemer van dit project
Evert van Summeren
Projetcoördinator
06-36560018 Stuur een e-mail

Meer inspiratie opdoen over zij-instroom trajecten in zorg en welzijn? Luister naar de volgende podcasts:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief