Zet jouw initiatief op de kaart!

Koplopercommunicatie

Waarover kun je communiceren?

Er zijn verschillende onderwerpen waarover je als Koploper kunt communiceren.

Denk aan berichten over de waardering van het project: medewerker tevredenheid, de beleving door cliënten en indien relevant studenttevredenheid. Waarom is deze manier van werken succesvol, prettiger, beter of efficiënter? Ook kan je anderen op de hoogte stellen van de voortgang van het proces of de resultaten. Vergeet vooral ook niet de impact op de werkvloer te benoemen. Tenslotte kan er gecommuniceerd worden over verschillende activiteiten, zoals de organisatie van speciale bijeenkomsten.

Wat kun je zelf doen om het Koploperschap te promoten?

 • Deelnemen aan Actieleer TV 1 op 1. Sinds maart 2019 is Actie Leer Netwerk gestart met uitzendingen waarin Koplopers centraal staan. Deze uitzending worden opgenomen met presentator Marijke Roskam en zien te vinden via YouTube en op deze website. Je kunt aan deze uitzending deelnemen, en vervolgens deze uitzending actief delen in je organisatie, regio en branche.
 • Plaatsen van nieuwsitem, clickbanner of pagina op jullie intra- en/of extranet;
 • Plaatsen van nieuwsitem, clickbanner of pagina op de eigen website;
 • Opnemen nieuwsitem of clickbanner in digitale nieuwsbrieven;
 • Toevoegen clickbanner aan digitale email handtekening; – e-mailhandtekening;
 • Delen van interessante informatie via sociale mediakanalen;
 • Benaderen van vakbladen, huis-aan-huis-krant, regionale en landelijke dag en/of weekbladen;
 • Organiseren bijeenkomsten voor collega-zorgorganisaties, overheid, onderwijs, etc.

Bekijk de beschikbare middelen

Tips

Ben je in de gelegenheid om het jullie goede voorbeeld verder te brengen door het organiseren van bijeenkomsten, houd dan deze tips in het achterhoofd:

 • Laat het Actie Leer Netwerk weten wat er gaat gebeuren, zodat we kunnen helpen met extra exposure via de Actie Leer Netwerkkanalen;
 • Neem contact op met de communicatie/organisatiemedewerkers van de eventuele partners van om af te stemmen;
 • Probeer in de voorbereiding alvast (online) exposure te genereren;
 • Tijdens de bijeenkomst kun je extra aandacht genereren door de lokale, landelijke of vakmedia uit te nodigen of bijvoorbeeld een interview aan te bieden. Houd rekening met de mogelijke vertrouwelijkheid van de bijeenkomst, bij een bestuurlijk lerend netwerk is de aanwezigheid van pers wellicht niet handig.
 • Zorg voor een goede fotograaf om de bijeenkomst vast te leggen. Vergeet niet om aan te geven dat de beelden in het netwerk worden verspreid. Breng de deelnemers vooraf op de hoogte over de aanwezigheid van de fotograaf. Deel het beeldmateriaal met een heldere toelichting over aanleiding, doel en uitkomsten via je eigen (online) kanalen.
 • Vergeet in sociale mediaberichten niet het Actie Leer Netwerk te taggen (Twitter: @ActieLeer, LinkedIn: @Actie-Leer-Netwerk) en Instagram: Actieleernetwerk).
 • Indien mogelijk ontvangt het Actie Leer Netwerk ook graag de foto’s. Deze kun je via We Transfer sturen naar: info@actieleernetwerk.nl.
 • Geef een korte beschrijving van jullie initiatief, de bereikte resultaten en de impact van het initiatief op de werkvloer. Quotes van betrokken bestuurders of medewerkers werken hierbij altijd goed.

Communicatie door het Actie Leer Netwerk

Website 

Alle Koploperinititatieven krijgen een eigen pagina. De aangeleverde informatie vormt de basis voor de tekst op deze pagina.  De initiatieven zijn op basis van sector en onderstaande thema’s gecategoriseerd.

 • Beperken uitstroom: loopbaanontwikkeling, employability
 • Meer uren werken: optimaal benutten van arbeidspotentieel
 • Leven lang ontwikkelen: afstemmen onderwijs en arbeidsmarkt
 • Gezond werken: vitaliteit, inzetbaarheid
 • Werken naar talent: jobcarving, jobcrafting
 • Arbeidsinnovatie: anders organiseren, samenwerken, techniek

Op elke pagina is er ruimte om alle partners en/of betrokken partijen te benoemen en interessante content zoals filmpjes, brochures of andere relevante content te plaatsen.
Social media 

Het Actie Leer Netwerk schenkt aandacht aan alle Koploperinitiatieven via Twitter (@Actieleer) en de LinkedIn-bedrijfspagina (@actie-leer-netwerk) en Instagram (Actieleernetwerk). Daarnaast is er een open Actie Leer Netwerk LinkedIn-groep. Klik hier om je voor deze groep te aanmelden.

Bijeenkomsten 

Het Actie Leer Netwerk organiseerde tot corona een aantal keer per jaar fysieke regionale en landelijke Koploperbijeenkomsten. Daar worden nieuwe Koplopers welkom geheten en geïntroduceerd en kunnen Koplopers ervaringen met elkaar uitwisselen. Als nieuwe Koploper ontvang je een uitnodiging voor een van de eerstvolgende Koploperbijeenkomsten. Werksessies om met actieleren goede voorbeelden verder te brengen maken altijd deel uit van deze bijeenkomsten.

Sinds corona zijn we online gaan ontmoeten. Met Koplopers maken we Actieleer TV en Actieleer TV 1 op 1. Digitale gesprekken en ontmoetingen gehost door onze vast presentator Marijke Roskam om meer te weten te komen over jullie initiatief. Ook zijn hebben we onze eerste digitale Koploperkennissessie gehad. Deze had als onderwerp ‘Kleine doorbraken groots opschalen’. Onder leiding van Dr. Suzanne Verdonkschot hebben Koplopers geleerd hoe ze ervoor konden zorgen dat mensen enthousiast worden over een nieuw initiatief of een verandering binnen de organisatie. En of – als een verandering eenmaal doorzet bij de ene organisatie –  deze dan net zo goed werkt op een andere plek. In 2021 gaan we vooralsnog door met digitale ontmoetingen en Koplopersessies.

Wil je jullie initiatief in zo’n sessie verder brengen of anderen inspireren, laat het ons weten door te mailen naar l.lange@actieleernetwerk.nl. In 2019 organiseerden we een fysieke  Actie Leer Netwerkdag, waarbij de hele Actie Leer Netwerkbeweging bij elkaar kon komen. In 2020 zijn dit vijf digitale Actie Leer Netwerk Dagen geworden waarin ook zes nieuwe Koplopers werden verwelkomd.  Eens per drie maanden ontvangt het Koplopernetwerk een digitale Koploperupdate met daarin nieuwe benoemingen, activiteiten, etc.

Ondersteuning communicatie Koplopernetwerk 

Het Actie Leer Netwerk stimuleert en faciliteert de communicatie door de Koplopers en kan hierbij ondersteunen. Daarnaast kan het Actie Leer Netwerk Koplopers een podium bieden en/of organiseren om je initiatief te profileren.