Actieleer TV

Actieleer TV 1 op 1 met Koploper De Werkgeverij

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Alle branches

Een van de meest waardevolle aspecten van de coronacrisis is misschien wel de intensieve samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties. Samenwerking in de regio tussen diverse branches, en zelfs internationaal met Nederlandse patiënten die werden opgenomen in Duitse ziekenhuizen. Samenwerken in de ouderenzorg stond centraal in de eerste uitzending van Actieleer TV 1 op 1. In deze aflevering van praten we met Edwin ten Holte over het samenwerkingsverband De Werkgeverij, een nieuwe Koploper van het Actie Leer Netwerk. Edwin, directeur RIBW Nijmegen en Rivierenland en voorzitter van De Werkgeverij, vertelt over de innovatieve samenwerking en de toekomstplannen voor dit consortium. Twaalf zorg- en welzijnsorganisaties delen talent, werk en scholing met elkaar. 

Hoe ze het bij De Werkgeverij doen
De kracht van De Werkgeverij ligt in het eigenaarschap van de aangesloten werkgevers, het vertrouwen in elkaar en het vermogen om zaken zo lichtvoetig mogelijk te organiseren. “De oorsprong van De Werkgeverij ligt in de visie van het Gelders Arbeidsmarkt Model”, aldus Edwin. “Hierin staan goed werkgever- en werknemerschap centraal. Vanuit die visie zijn we gaan bouwen aan een samenwerkingsovereenkomst met daarin een aantal elementaire afspraken”.

Naast een samenwerkingsovereenkomst tussen de werkgevers is er een sociaal convenant met de vakbonden. “Samen met CNV Zorg & Welzijn zoeken we naar nieuwe vormen van werkgever- en werknemerschap. Hierbij kijken we naar voorbeelden om ons heen, zoals bijvoorbeeld in België”, zo vertelt Edwin.

In de praktijk
De bestuurders vormen met elkaar de consortiumraad. Het Werkgeverij-team bestaat uit contactpersonen van de deelnemende organisaties en 1 coördinator. Samen geven zij uitvoering aan het jaarplan. Door kennis te delen, elkaar letterlijk te ontmoeten en echt samen te werken worden de lijnen tussen organisaties korter. 

Meer Actieleer TV?

Naast deze aflevering, bestaan er nog veel meer episodes van Actieleer TV. Een overzicht van alle afleveringen vind je hier:
Actieleer TV verzameld

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Actieleren
Inspiratiemagazine Actieleren: De kracht van gezamenlijkheid (artikel 2/4)

In het Inspiratiemagazine Actieleren gaan we dieper in op de kernelementen die bijdragen aan de succesfactoren van geslaagde initiatieven. In dit tweede artikel gaan we in op de kracht van gezamenlijkheid.

Lees meer
Podcast
Podcast: Rijndam Revalidatie over arbeidsmarktbeleid ook tijdens de coronapandemie

Revalidatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van coronapatiënten. Daarom hoog tijd om met een revalidatiecentrum te praten over arbeidsmarktbeleid tijdens deze pandemie. Wat houdt Rijndam Revalidatie bezig?

Lees meer
Koploper
Operatie Bezetting OK: Samen de personeelstekorten op de operatiekamer aanpakken

De Rotterdamse operatiekamers komen operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recovery-verpleegkundigen tekort. Met Operatie Bezetting OK pakken Rotterdamse ziekenhuizen de personeelstekorten op de operatiekamer aan.

Lees meer