Actieleer TV

1 op 1 met Marieke Tetteroo: Het belang van de VAR

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom Gezond werken Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Geestelijke gezondheidszorg

Marieke Tetteroo, verpleegkundig specialist bij GGZ Delfland is geen onbekende voor Actie Leer Netwerk-volgers van het eerste uur. Juni 2019 werd het project Hallo VIP!, een project om verpleegkundigen meer zeggenschap te geven over de beroepsuitoefening, Koploper. In deze uitzending van Actieleer TV 1 op 1 praat zij verder met Marijke Roskam over excellente zorg, medewerkers betrekken om hen te behouden en specifiek over het belang van een goede VAR. Volgens de toenmalige projectleider van Hallo VIP! was de goed functionerende Verpleegkundige Advies Raad (VAR) een succesfactor van het Koploperinitiatief: een VAR heeft immers invloed op beleidsniveau, en helpt verpleegkundigen zichzelf te positioneren.

Kort over de VAR

Verpleegkundigen en verzorgenden behouden voor de zorg door het vergroten van zeggenschap, invloed en leiderschap in de organisatie en de regio, dat is het uitgangspunt van het regionale netwerk van verpleegkundige en/of verzorgende adviesraden (VAR/VVAR) en multidisciplinaire professionele adviesraden (PAR). Het is geen punt van discussie meer dat er beter (kwaliteit)beleid tot stand komt wanneer verpleegkundigen en verzorgenden vroeg betrokken zijn bij het beleidsproces. Het is dan ook steeds gebruikelijker voor zorgorganisaties om een verpleegkundige en/of verzorgende adviesraad (VAR/VVAR) of een multidisciplinaire professionele adviesraad (PAR) te hebben. Zo’n adviesraad bestaat uit een aantal verpleegkundigen of verzorgenden die opkomen voor de belangen van hun beroepsgroep.

Succes

Hallo VIP! was een succes bij GGZ Delfland. Dit project stopte na 2 jaar. Maar de VAR ging daarna door. Er kwamen leiderschapstrajecten, er kwam een verpleegkundige in de staf, etc. Marieke Tetteroo: “Succes komt echter niet vanzelf. Als VAR moet je ‘leveren’ in de zin van laten zien dat het succesvol is om de verpleegkundigen mee te laten denken”. Bekijk de uitzending van Actieleer TV voor meer inspiratie, achtergronden en advies voor wie nu met een VAR aan de slag is.

In contact komen met andere VAR-leden? V&VN heeft een platform.

Bekijk de uitzending hieronder:

Tweewekelijks een goede dosis inspiratie ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer