Actieleer TV

1 op 1 met Esther van Huissteden: Bornholm SamenLeren

Thema's

Beperken uitstroom Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Ouderenzorg

De werkdruk in zorg en welzijn lag al hoog. Door de coronapandemie is deze nog verder gestegen. Werkplezier en werkvermogen zijn twee belangrijke indicatoren voor duurzame inzetbaarheid. Hoe kunnen zorgmedewerkers toch werken aan het eigen werkgeluk? Esther van Huissteden, manager in Verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp – een verpleeghuis van Amstelring – vertelt in deze aflevering van Actieleer TV 1 op 1 hoe zij met de pilot SamenLeren jobcarving inzetten om het werkplezier en werkvermogen te vergroten. Dit project is sinds augustus dit jaar Koploper bij het Actie Leer Netwerk. Actieleer TV-presentator Marijke Roskam vraagt haar naar de opzet van het project. Hoe heeft Bornholm de zij-instromers gevonden die de zorgmedewerkers ondersteunen bij hun taken. En halen zij het einddoel: meer werkgeluk voor iedereen?

Jobcarving in het kort

Jobcarving is het weghalen van kleine, simpele taken bij de ene functie om zo een nieuwe functie te creëren. In het geval van dit initiatief: het ontvlechten van taken van de functie Verzorgende IG – met behulp van de TNO applicatie Taken voor de Toekomst – en deze vervolgens uit te laten voeren door zij-instromers als Helpende in Opleiding (HiO). Deze groep HiO’s werken ter ondersteuning van de zorgmedewerkers om de werkdruk te verlagen. De HiO kan helpen bij het voorbereiden van taken, assisteren, het cliëntgerichter maken, makkelijker en lichter maken, tijd besparen of zelfs het geheel overnemen van taken. Het verlagen van deze werkdruk draagt bij aan het beperken van de uitstroom van de zorgmedewerkers. In deze pilot van Bornholm ligt de focus bewust op het niveau Helpende.

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Esther van Huissteden.

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer