Ruimte in de regels

Omscholen op hbo-niveau: wat kost dat?

Thema's

Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Alle branches

Steeds meer hoger opgeleiden kiezen ervoor om hun huidige beroep te verruilen voor een loopbaan in de zorg. Vaak hebben zij al een hbo-diploma op zak. Hoe zit het met de kosten voor zo’n tweede bachelorstudie?

Om als zorgverlener aan het werk te gaan, heb je een passend diploma nodig. Voor hbo’ers die zich willen omscholen op hun eigen niveau, betekent dit dat zij een nieuwe hbo-opleiding moeten volgen. Voor een tweede hbo- of universitaire studie geldt dat de overheid niet meebetaalt aan de opleiding, zoals zij bij de eerste studie doet. Daarom is het collegegeld hoger voor het volgen van een tweede studie aan een hogeschool of universiteit.


Uitzonderingen

Dit collegegeld is het zogenaamde instellingscollegegeld. De kosten hiervoor liggen (voor een bachelor) gemiddeld tussen de 7000 en 8000 euro per studiejaar. Omdat er in de zorg en het onderwijs echter zoveel personeelstekorten zijn, is er voor een aantal opleidingen in die richting een uitzondering op deze wetgeving gemaakt. Studenten die uit een andere sector komen maar nu een hbo-studie beginnen in zorg of welzijn krijgen daarom te maken met het reguliere wettelijke collegegeld van rond de 2000 euro per studiejaar.


Coulance

Voor hbo’ers die al een hbo-diploma in de zorg hebben, geldt het hogere instellingscollegegeld als zij een tweede hbo- of universitaire studie in die richting volgen. Wel kunnen zij een renteloze lening afsluiten en mogelijk aanspraak maken op een verkorte studieduur. Sommige onderwijsinstellingen hebben extra coulanceregelingen voor studenten in deze situatie. De studieadviseur van de desbetreffende onderwijsinstelling kan daar meer over vertellen. Ook is het mogelijk om een bachelordiploma in zorg, welzijn of onderwijs te halen bij thuisstudie-hogescholen. Zij berekenen hun eigen college- en examengelden. 

Afbeelding: Brabantzorg (Perspectief binnen de Praktijkzorg)

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
Leerwerktraject in de Zorg: Toekomstperspectief voor statushouders én de zorg

De HAN en Stichting UAF bieden het Leerwerktraject in de Zorg aan voor statushouders met zorg ervaring.

Lees meer
Agenda
Landelijke Koploperbijeenkomst; leren van arbeidsmarktvernieuwers

Voorafgaand aan het Impactsymposium organiseert Actie Leer Netwerk een landelijke Koploperbijeenkomst. Vijf nieuwe Koplopers delen hun succes- en faalfactoren met je.

Lees meer