Ruimte in de regels

Omscholen op hbo-niveau: wat kost dat?

Thema's

Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Alle branches

Steeds meer hoger opgeleiden kiezen ervoor om hun huidige beroep te verruilen voor een loopbaan in de zorg. Vaak hebben zij al een hbo-diploma op zak. Hoe zit het met de kosten voor zo’n tweede bachelorstudie?

Om als zorgverlener aan het werk te gaan, heb je een passend diploma nodig. Voor hbo’ers die zich willen omscholen op hun eigen niveau, betekent dit dat zij een nieuwe hbo-opleiding moeten volgen. Voor een tweede hbo- of universitaire studie geldt dat de overheid niet meebetaalt aan de opleiding, zoals zij bij de eerste studie doet. Daarom is het collegegeld hoger voor het volgen van een tweede studie aan een hogeschool of universiteit.


Uitzonderingen

Dit collegegeld is het zogenaamde instellingscollegegeld. De kosten hiervoor liggen (voor een bachelor) gemiddeld tussen de 7000 en 8000 euro per studiejaar. Omdat er in de zorg en het onderwijs echter zoveel personeelstekorten zijn, is er voor een aantal opleidingen in die richting een uitzondering op deze wetgeving gemaakt. Studenten die uit een andere sector komen maar nu een hbo-studie beginnen in zorg of welzijn krijgen daarom te maken met het reguliere wettelijke collegegeld van rond de 2000 euro per studiejaar.


Coulance

Voor hbo’ers die al een hbo-diploma in de zorg hebben, geldt het hogere instellingscollegegeld als zij een tweede hbo- of universitaire studie in die richting volgen. Wel kunnen zij een renteloze lening afsluiten en mogelijk aanspraak maken op een verkorte studieduur. Sommige onderwijsinstellingen hebben extra coulanceregelingen voor studenten in deze situatie. De studieadviseur van de desbetreffende onderwijsinstelling kan daar meer over vertellen. Ook is het mogelijk om een bachelordiploma in zorg, welzijn of onderwijs te halen bij thuisstudie-hogescholen. Zij berekenen hun eigen college- en examengelden. 

Afbeelding: Brabantzorg (Perspectief binnen de Praktijkzorg)

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Actie Leer Netwerk Dagen 2020: aanmelding en info

De Actie Leer Netwerk Dagen 2020 staan voor de deur. Hieronder vind je wat je moet doen om je aan te melden, naast verdere informatie.

Lees meer
Actieleer TV
Actieleer TV 1 op 1 met IZZ

In een nieuwe aflevering van Actieleer TV 1 op 1 praat Marijke Roskam met Anouk ten Arve van IZZ over de zeven versnellers die essentieel blijken voor het sneller oplossen voor zorgvraagstukken, al dan niet in tijden van...

Lees meer
Koploper
Vernieuwend Werken in de Zorg (Reinaerde)

Verbeterideeën afkomstig van de werkvloer in goede banen begeleiden en in praktijk brengen: dat is wat het initiatief Vernieuwend Werken in de Zorg probeert te doen. Lees hier meer over dit Koploper-initiatief.

Lees meer