Nieuws
dinsdag 1 juni 2021

Nanneke Jager is Sociaal Werker 2021

Thema's

Alle thema's

Branches

Sociaal werk

Op 26 mei is Nanneke Jager gekozen tot Sociaal Werker van het jaar 2021. Jager werkt voor het wijkteam van Wij Groningen en voor het Groningse multiculturele vrouwencentrum Jasmijn. Ze zorgt voor verbinding, ontmoeting en kweekt zelfvertrouwen bij de wijkbewoners. Als landelijke ambassadeur van sociaal werk gaat ze dat belangrijke werk komend jaar op de kaart zetten.

Participatie en activering van wijkbewoners

Nanneke Jager richt zich op participatie en activering van wijkbewoners. Specifiek op vrouwen met een migratieachtergrond in de Groningse wijk Vinkhuizen. Ze haalt talenten van deze bewoners naar boven via ontmoeting en de ketenaanpak Taal-Participatie-Arbeidsmarkt. Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen en doen ze weer mee in de wijk en samenleving.

Uit het juryrapport blijkt dat ze veel verschillende aspecten van sociaal werk combineert: “Van wijkteam tot vrouwenwerk of een theaterproject rond discriminatie en racisme: ze zorgt dat ze aansluit bij wat er speelt in de samenleving. Dat geldt ook voor actuele thema’s zoals “black lives matter” en de vraag hoe je lokaal kunt omgaan met institutionele discriminatie. Wat Nanneke doet en voor elkaar krijgt zet echt zoden aan de dijk. Ze haalt het beste uit de wijkbewoners en zet ze op een hoger plan.”

Een sociaal werker doet niet zomaar iets, volgens Nanneke Jager: “Over alles is nagedacht. In coronatijd zagen we tijdens de dagelijkse wijkrondes met het wijkteam dat ouderen al weken binnen zaten en jongeren zich verveelden. Jongeren van een lokale dansgroep wilden wel ‘iets doen met bewegen met eenzame ouderen.’ Dat hebben we dus gedaan! Inclusief Syrische statushouders die voor livemuziek zorgden. Zo bouw je voortdurend aan een betere buurt en contacten tussen uiteenlopende bewoners.”

Bron: Sociaal werk werkt

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
MBOHup: Een zetje in de zorg

Niet taal- en digitaal vaardig maar toch een duurzame loopbaan in de zorg? Kandidaten van Koploper MBOHup krijgen deze kans, bijvoorbeeld als GGD preventiemedewerker.

Lees meer
Falend Vooruit
Strategisch innovator Joël Bax: Het WOW-moment voorbij

Joël Bax vertelt in de Falend Vooruit podcast over een op papier strategisch, creatief en methodisch sterk plan. "Maar wanneer gaan we starten", was de vraag.

Lees meer
Blog
Aukje Nauta: Theatervoorstelling maakt werk(on)geluk bespreekbaar

In deze blog van Aukje Nauta, ambassadeur Beperken Uitstroom, vol lof over de theatervoorstelling 'De Hartkamers van Eva'.

Lees meer