Nieuws
woensdag 11 december 2019

Karin Luidens kijkt terug op de eerste Actie Leer Netwerk Dag

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Op de eerste Actie Leer Netwerk Dag, op 2 december 2019 in ’s-Hertogenbosch, kwamen bijna 500 mensen af. Dat maakt mij trots. Het Actie Leer Netwerk werd precies een jaar eerder gelanceerd, als onderdeel van het Actieprogramma Werken in de Zorg. Want de arbeidsmarkt in de zorg knelt. En de zorgvraag neemt de komende jaren alleen nog maar toe, terwijl de arbeidsmarkt krimpt. Die personeelstekorten wil iedereen aanpakken.

In zorg en welzijn gebeurt al ontzettend veel op dit gebied. Deze  kennis kan nog beter worden benut en er kan meer van elkaar worden geleerd. Onze opdracht is om mooie initiatieven en oplossingen meer bekendheid te geven, zodat partijen in zorg en welzijn kunnen versnellen in hun vernieuwing. Dit hebben we gedaan door het netwerk van Koplopers dit jaar met maar liefst veertig succesvolle initiatieven uit te breiden. Maar ook door verhalen over gestrande projecten te delen, zodat we ervan kunnen leren. Falend vooruit noemen we dat.

Om die slimme oplossingen en initiatieven te delen waren er op de Actie Leer Netwerk Dag meer dan 50 deelsessies en een themastraat. Door het jaar heen doen we ook dat met handreikingen, presentaties, workshops, podcasts en het beschikbaar stellen van facilitators die door organisaties benaderd kunnen worden als zij ondersteuning willen bij actieleren. Voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn bestaan geen standaardoplossingen. Er is niet één succesfactor, maar we zien wel dat projecten die slagen een gemene deler hebben.

Actieleren stimuleert vernieuwing en innovatie, maar die moet wel worden gedragen door alle betrokkenen. Dat kan alleen als je iedereen erbij betrekt die er iets mee van doen heeft. De energie die ik heb ervaren op de Actie Leer Netwerk Dag toont mij dat we op de goede weg zijn. Maar hebben jouw ervaringen en expertise nodig om de volgende stappen op die weg te zetten.  Alleen samen kunnen we de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn beter maken.

Karin Luidens
Manager Actie Leer Netwerk

Actie Leer Netwerk Dag 2019

Op de Actie Leer Netwerk Dag zijn veel verhalen verzameld en gebundeld in speciale digitale magazines. Dit artikel komt uit Leer 1. Download het hele magazine en lees meer!
Download Leer 1

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer