Minder medicatiefouten, verbeterde hygiëne en een lagere werkdruk voor verpleegkundigen: dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het Koploper-project ‘Robot voor medicatiebereiding’.

Het Utrechtse Prinses Máxima Centrum heeft begin dit jaar twee unieke robots aangeschaft, die medicatie klaarmaken voor kinderen met kanker. Ze zijn hiermee de eerste in Europa. De machines, zogenaamde RIVA-robots, maken kant en klare injectiespuiten en infuuszakjes op maat voor ieder kind. Eerder maakten de kinderverpleegkundigen op de afdeling zelf de medicatie klaar. Dat kostte elke verpleegkundige ongeveer één tot twee uur per dag. Hoe complexer de zorg, hoe meer tijd de bereiding van medicatie vroeg. Deze tijd ging ten koste van de aandacht voor patiënten.

Minder medicatiefouten

Door de hoge werkdruk bestond bij het klaarmaken van medicijnen kans op fouten. Bovendien kon de medicatie tijdens bereiding besmet raken met bacteriën. Sinds de komst van de RIVA-robots is het risico op medicatiefouten en besmetting heel erg klein. De robots hebben de veiligheid en kwaliteit van zorg op de afdeling dus sterk verbeterd. Bijkomend voordeel: doordat er geen bacteriën bij de medicijnen kunnen komen, zijn de producten langer houdbaar. Dat komt goed van pas bij kinderen die na een ziekenhuisopname thuis verder behandeld mogen worden.

Gezond werken

Grootste verandering door de robots is de verlaging van de werkdruk voor kinderverpleegkundigen. Waren er eerst vijf tot zes medewerkers nodig om bepaalde medicijnen met de hand te maken, nu kan één persoon twee robots tegelijkertijd bedienen. De verpleegkundigen kunnen daardoor meer tijd besteden aan zorgtaken aan het bed. Ook heeft de komst van de robots hun werk veiliger gemaakt: ze worden minder vaak blootgesteld aan de medicatie en de schadelijke effecten daarvan. Dit Koploperproject levert dus niet alleen een bijdrage aan het de thema’s arbeidsinnovatie en leven lang ontwikkelen, maar ook aan gezond werken.

Apotheek

Het Prinses Máxima Centrum is het landelijke centrum voor kinderoncologie. Elke dag zijn er zo’n 800 bereidingen van medicijnen voor de jonge patiëntjes met kanker. Het ziekenhuis investeert veel in werkdrukverlaging voor verpleegkundigen, omdat ook hier een tekort aan medewerkers is. De kinderverpleegkundigen kunnen niet alleen rekenen op hulp van de RIVA-robots, ook apotheekmedewerkers nemen hen werk uit handen.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Dit is een goed voorbeeld omdat het Maxima Medisch Centrum technologie inzet om werkdruk van verpleegkundige te verlagen. Aangezien er in deze regio een tekort aan verpleegkundigen is, kinderverpleegkundigen zijn helemaal schaars, is het belangrijk om interessante en leuke vacatures aan te bieden. Doordat de robot een deel van de handelingen van verpleegkundigen overneemt hebben ze meer tijd om aan patiënten te besteden. Naast een arbeidsbesparend effect draagt het gebruik van de robot  dus ook bij aan de aantrekkelijkheid van het werk en het ervaren werkplezier. Daardoor draagt deze ontwikkeling een bijdrage aan het vullen van de vacatures bij het Maxima Medisch Centrum. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt een waardevolle stap. Daarnaast valt op dat de verpleegkundigen nauw betrokken waren bij de invoering.

Beluister de podcast

Marijke Roskam maakt voor het Actie Leer Netwerk podcasts over de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Leer lessen van de Koplopers, ambassadeurs en andere experts uit het netwerk.

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Renske Karens

Initiatiefnemer van dit project
Renske Karens
Teamleider zorg
0650006409 Stuur een e-mail