Koploper
10-2015

Zorgtechniek Limburg

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Onderwijs

Zorgtechniek Limburg (ZTL) draagt bij aan een gezonde zorgeconomie door zorginnovaties te verankeren in de praktijk middels scholing en training van huidige en toekomstige professionals.

Zorgtechniek Limburg (ZTL) wil fundamenteel bijdragen aan een gezonde zorgeconomie. Hiervoor werkt zij nauw samen met het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT). Dit samenwerkingsinitiatief bouwt met onderzoek aan toekomstbestendige zorg. Met scholing en training van huidige en toekomstige professionals verankert zij zorginnovaties in de praktijk. Technologie loopt als een rode draad door deze doelstellingen.

Resultaten
  1. Het ontwikkelen en uitvoeren van een mbo-opleiding tot zorgtechnicus.
  2. De modules Technologie in de Zorg doorontwikkelen en deze implementeren in bestaande mbo-zorgopleidingen.
  3. Bijscholing van medewerkers in de zorg op het gebied van technologische ontwikkelingen.
    In de media

E-zine interview:

Technologie in de zorg: een oplossing en uitdaging

Onderwijsaanbod

Zorgtechniek (ZTL) vernieuwt de mbo-zorgopleidingen. Zo zijn er modules Zorgtechnologie in het curriculum geïntroduceerd (ZTL Academy) en zijn de keuzedelen Zorg en Technologie toegevoegd. In september 2015 volgden tweeduizend studenten deze keuzedelen.

Vanaf september 2018 werkt ZTL samen met de stichting Consortium Beroepsonderwijs voor het doorontwikkelen en beschikbaar stellen van de modules en keuzedelen via de Digibib.

Daarnaast heeft Zorgtechniek in samenwerking met partners skillslabs ontwikkeld. De nieuwe opleiding tot zorgtechnicus werd eveneens gelanceerd door ZTL. Deze opleiding is een cross-over tussen Techniek en Zorg (80% Techniek – 20% Zorg) en leidt studenten op tot een “sociale techneut”. De opleiding is tot stand gekomen door samenwerking met het bedrijfsleven, de zorginstellingen en een multidisciplinair docententeam. Momenteel volgen 71 studenten de opleiding op twee locaties. Verder verzorgt ZTL ook de bijscholing van het zittend zorgpersoneel. Op deze manier wil de organisatie de weerstand tegen technologische invoeringen tackelen. Tot slot verzorgt ZTL maatwerktrajecten, strategiesessies met het management en een samenwerking met het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT). Zorgtechniek hoopt in 2015 driehonderd deelnemende cursisten te hebben.

 

Wat levert het op?
  • De zorg krijgt een andere dimensie door de scholing, training en toepassing van innovaties in de zorg. Aspirant werknemers die in eerste instantie niet voor de zorg zouden kiezen, zullen hierdoor wellicht kansen zien. De verwachting is dat dit zorgt voor een (grote) toename van zorgprofessionals.
  • Zorginnovaties brengen niet alleen meer kansen voor toekomstige professionals met zich mee, ook huidige medewerkers worden meegenomen in deze vernieuwing. De zorgverlener kan zich hierdoor focussen op de kernactiviteiten en het menselijke aspect van het werk.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer