Koploper

Zorglab

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom Gezond werken Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Overig

Hoe maak je als zorgorganisatie medewerkers enthousiast over technologie in de zorg? Zodat hun werkplezier vergroot, de werkdruk omlaag gaat en ze gemotiveerd in de zorg aan het werk blijven? Koploperinitiatief ‘Zorglab’ biedt uitkomst.

Het twaalf meter lange mobiele Zorglab van ROC Midden Nederland is een ontdekkingsreis voor zorg- en welzijnswerkers uit alle sectoren. Zorgprofessionals krijgen er de kans om te ervaren wat het belang is van technologie in de zorg en hoe technologie te gebruiken is in het dagelijkse werk. In een experience van een uur krijgen groepjes van zes teamleden een film te zien met (personele) vraagstukken uit de zorg, waar ze vervolgens in een zelf gekozen casus mee aan de slag gaan. De groepjes werken, al gaande door het hele Zorglab, de casus uit. Niet de inhoud, maar de manier van denken en kijken naar het zorgwerk staat centraal. In de laatste ruimte vertellen de deelnemers tegen een spiegel en elkaar wat zij zelf of als team gaan doen met zorgtechnologie en wanneer.

Wat levert het op?

Door het Zorglab te doorlopen ontstaat meer acceptatie van zorgtechnologie en verdwijnt angst en onzekerheid over mogelijkheden van het heden en de toekomst. Het Zorglab komt naar organisaties toe en er kunnen 42 medewerkers per dag aan meedoen. Dat komt neer op 220 medewerkers per week. Deelnemers aan het Zorglab zeggen achteraf meer open te staan voor zorgtechnologie en innovatie. Ze zien beter welke kansen zorgtechnologie biedt in het verlagen van de werkdruk, het verminderen van uitstroom van personeel en het vergroten van het werkplezier. ‘Ik dacht dat innovatie ten koste gaat van contact met de cliënt, maar dat is dus helemaal niet zo’, zegt een deelnemer achteraf. Dit Koploperinitiatief draagt bij aan een leven lang leren, arbeidsinnovatie, gezond werken en beperken van uitstroom.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

Er zijn zes specifieke cases opgesteld waarmee de deelnemers naar keuze aan de slag kunnen gaan. Zo kunnen teams uit alle sectoren, van thuiszorg tot ziekenhuis, gericht met een casus aan het werk. Het Zorglab kan op verzoek ook een casus uitbreiden of specifieker maken, zodat de ontdekkingsreis nog beter is toegespitst op het team of de zorgorganisatie.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Het mobiele Zorglab is gericht op iedere zorg- en welzijnsprofessional. Er is veel zorgtechnologie beschikbaar, maar door de hoge werkdruk en onbekendheid wordt er in de praktijk weinig gebruik van gemaakt. Het mobiele Zorglab gaat naar organisaties toe en neemt zorgprofessionals mee op ontdekkingsreis. Zodat zij zelf kunnen ervaren wat er mogelijk is met technologie, kunnen experimenteren en er vervolgens op de werkvloer daadwerkelijk mee aan de slag kunnen gaan.

Partners


Onderwijsaanbieder
ROC Midden Nederland

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Falend Vooruit Café op de Actie Leer Netwerk Dag 2019

Mislukte wervingscampagnes, een app die tot werkdrukverlaging moet leiden maar die medewerkers helemaal niet blijken te snappen: het zijn voorbeelden van Falend Vooruit die bij het Actie Leer Netwerk een podium krijgen k...

Lees meer
Nieuws
Regioteam: Actie Leer Netwerk Dag is dé kans om verder te komen met je plan of proje...

Het Regioteam Werken in de Zorg: een nieuw team van VWS dat op een bijzondere manier een bijdrage gaat leveren aan anders werken en behoud van personeel voor zorg en welzijn. Coördinator van het Regioteam Joost Trieneke...

Lees meer
Nieuws
Ambassadeur prof. dr. Annet H. de Lange bijzonder hoogleraar Succesvol ouder worden o...

Op vrijdag 1 november 2019 aanvaarde prof. dr. Annet de Lange, ambassadeur voor het Actie Leer Netwerk op het thema Gezond werken, haar leerstoel Succesvol ouder worden op het werk aan de Open Universiteit.

Lees meer