Wat je al weet en kunt, hoef je niet opnieuw te leren. Bij Summa Zorg kunnen volwassenen hun levens- en werkervaring aanvullen met kortdurende leereenheden of verkorte maatwerktrajecten. Zo kunnen mensen zonder zorgachtergrond een switch naar de zorg maken met een studie op maat.

In dit Koploperinitiatief leidt Summa Zorg flexibel en op maat zijinstromers op, die nog geen ervaring hebben in de zorg. Deze opleiding is in het bijzonder aantrekkelijk omdat zij na het eerste half jaar de mogelijkheid krijgen om te versnellen. Ze kunnen bijvoorbeeld versnellen naar het tweede of derde leerjaar. Tijdens deze vierjarige BBL-opleiding werken de studenten direct in de zorgpraktijk. De zijinstromers nemen hun eerdere werkervaring mee in de teams, waar zij als een frisse wind worden ervaren.

Wat levert het op?

De eerste lichting is begin 2019 gestart met de opleiding aan Summa College en is tijdens die opleiding meteen aan het werk in de zorg. De studenten zijn enthousiast en het werkveld ziet hen als een toegevoegde waarde: zeer gemotiveerde medewerkers die eigen kennis en ervaring meebrengen. In het werkveld ontstaat een andere dynamiek door de nieuwe lichting medewerkers uit andere sectoren.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

Summa College heeft intensief contact gehad met werkgevers in de zorg om te kijken hoe de opleiding het beste aansluit bij de vraag. Summa College werkt vraaggestuurd, waardoor iedere zijinstromer met zijn of haar talent en achtergrond wordt uitgedaagd om in de zorg aan de slag te gaan en blijven. De flexibele manier van opleiden, met name de kans tot versnellen, maakt de opleiding erg aantrekkelijk voor mensen die graag een switch naar de zorg willen maken.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Veel mensen willen switchen naar de zorg, maar weten niet zo goed hoe ze dit moeten aanpakken. De versnelde opleiding biedt zijinstromers of carrièreswitchers maatwerk. Summa College stoomt ze op een vernieuwende manier klaar voor een loopbaan in de zorg. Door deze versnelde opleiding kunnen ze niet alleen snel in de zorg aan de slag, maar wordt ook hun werkervaring uit een andere branche op waarde geschat. Daarnaast brengen zijinstromers nieuwe inzichten mee, waardoor er meer diversiteit en werkplezier ontstaat. Kortom: een aantrekkelijk aanbod voor mensen met werkervaring die de switch willen maken naar de zorg.

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Ans Boelens

Initiatiefnemer van dit project
Ans Boelens
Teamleider
0624950584 Stuur een e-mail