Koploper

Lefgozers

Thema's

Arbeidsinnovatie Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Ouderenzorg

Bijna 250.000 werkende Nederlanders overwegen een overstap naar de zorg. Koploperinitiatief ‘Lefgozers’ helpt hen een handje bij het zetten van die stap. Want nieuwe professionals in de ouderenzorg zijn harder nodig dan ooit.

Zes ouderenzorg organisaties bieden zij-instromers dankzij een snelle, transparante en enthousiaste aanpak de kans om zich om te scholen tot zorgprofessional. Die overstap is spannend en groots en daar speelt dit Koploperinitiatief op in. Met het leer- en werktraject ‘Lefgozers’ krijgen potentiële nieuwe zorgprofessionals de kans om hun nieuwe loopbaanpad te verkennen binnen een veilige omgeving. BrabantZorg heeft oog voor de werk- en levenservaring die de zij-instromers met zich meebrengen. Zij kunnen in dit initiatief in achttien maanden tijd een dubbeldiploma halen: mbo-niveau 3 Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg. Het leer- en werktraject geeft baangarantie met een vast contract, en BrabantZorg biedt een reëel salaris dat zoveel mogelijk aansluit bij het huidige salaris.

Wat levert het op?

Dit Koploperinitiatief is begin 2019 van start gegaan en heeft in krap een jaar meer dan honderd lefgozers laten starten. Er zijn slechts drie mensen uitgevallen, waarmee het initiatief aantoonbaar een succes is. De werkdruk van teams is verlaagd omdat er snel volledig gekwalificeerde collega’s zijn gestart. De nieuwe medewerkers hebben door hun eerdere werkervaring een andere kijk op zaken, zijn een frisse wind en hebben een zeer bewuste keuze gemaakt voor de zorg.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

‘Lefgozers’ is een uniek concept dat gaandeweg is gebouwd. ‘We willen laten zien dat een goed concept gewoon een kwestie van doen is. We hebben een snelle en transparante aanpak. Als het vandaag niet lukt om iets waar te maken, streven we ernaar om dat het morgen zo is. Issues lossen we direct op, want die sterke vertrouwensband die we vanaf dag één opbouwen willen we graag sterk houden’, licht de projectleider toe. Input voor het Koploperinitiatief is opgehaald bij een pilotgroep mensen die overwoog om een loopbaanswitch naar de zorg te maken: wat hadden zij nodig om de stap daadwerkelijk te zetten? Op basis daarvan is het proces ingericht en zijn bestaande conventies doorbroken.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Veel mensen willen switchen naar de zorg, maar weten niet zo goed hoe ze dit moeten aanpakken. De aanpak van ‘Lefgozers’ is een aanpak met drie zekerheden: opleiding, baan & beloning en begeleiding. Wat de sollicitant nodig heeft om de overstap te maken naar de zorg: lef. Het aanbod is neergezet vanuit het perspectief van de geïnteresseerde sollicitant met een prachtige website en leaflets. Naast ondersteuning van Transvorm en VGZ participeren zes organisaties in ‘Lefgozers’.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
COVID-19
Online masterclasses E-health

Ehealth specialists is in maart van start gegaan met het organiseren van webinars over online behandelen. Deze webinars zijn inmiddels door duizenden zorgprofessionals bijgewoond en zijn zeer positief ontvangen. Het hee...

Lees meer
COVID-19
Extra steun voor kwetsbare ouderen met dementie

Kwetsbare ouderen met dementie uit ‘s-Hertogenbosch kunnen terugvallen op het team Sociale Benadering Dementie van Van Neynsel. In verband met de coronacrisis wordt dat team uitgebreid en wordt aanvullende dienstverlen...

Lees meer
COVID-19
Coronahulp ouderen: tips om thuis voor te blijven

Alleszelf.nl geeft de mogelijke coronahulp weer voor ouderen en hun mantelzorgers, naasten en hulpverleners. Zo hopen we gevoelens van eenzaamheid te bestrijden en wensen wij dat u deze uitzonderlijke periode zo veilig e...

Lees meer