Met maatwerk en persoonlijke begeleiding erkende vluchtelingen klaarstomen voor een baan in de zorg: daar draait het om in dit Koploperinitiatief. Zo nemen de personeelstekorten in verzorgingshuizen en thuiszorg af, en krijgen vluchtelingen een kans op zinvol werk.

Erkende vluchtelingen lopen in de maatschappij tegen allerlei obstakels aan, zeker ook bij het zoeken naar werk in de zorgsector. Ook communicatieproblemen zijn een drempel: je hebt een behoorlijke talenkennis nodig om goed te kunnen communiceren in de zorg. Zorg- en onderwijspartners uit Nederlands en Belgisch Limburg en de Städteregion Aachen willen deze obstakels wegnemen door een speciaal programma, compleet met bemiddeling, scholing en individuele on-the-job-begeleiding voor vluchtelingen. Ook zetten deze partners zich in voor positieve beeldvorming over vluchtelingen als zorgmedewerker bij teams en zorgorganisaties. En besteden ze aandacht aan de verwachtingen van vluchtelingen over hun toekomstige werk in de zorg.

Wat levert het op?

In de ouderenzorg in genoemde gebieden ontstaan steeds grotere tekorten aan verzorgend, verplegend en ondersteunend personeel. Dit Koploperinitiatief ‘In de zorg, uit de zorgen’ levert een bijdrage aan meer zorgpersoneel. Met een maatwerktraject gericht op taal, een snuffelstage, werknemersvaardigheden en leren-leren krijgen erkende vluchtelingen de kans op een loopbaan in de zorg.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?
De samenwerkingspartners hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar wie de vluchtelingen in de regio precies zijn, welke drempels zij ervaren in het vinden van een baan of stage, hun visie op de zorg en zorg verlenen en waar werkgevers tegenaan lopen als zij een erkende vluchteling in dienst willen nemen. Dit Koploperinitiatief heeft intussen veel handvatten en modellen ontwikkeld waarmee andere organisaties ook aan de slag kunnen. Zo zijn er bijvoorbeeld praktische handboeken voor zowel de zorgorganisatie, de erkende vluchtelingen zelf als voor de werkbegeleiders beschikbaar.
Bekijk tools en informatie
Zuyderland
Lees alles over de inzichten die het eerste jaar werden opgedaan in de praktijk van Zuyderland.
Download de ‘lessons learned’
Downloads

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Nicole Gijsbregts

Initiatiefnemer van dit project
Nicole Gijsbregts
Projectleider In de Zorg-Uit de Zorgen VluchtelingenWerk
0633048301 Stuur een e-mail