Oudere zorgmedewerkers zo lang mogelijk gezond laten werken én tot hun pensioen in dienst houden: dat is het doel van dit Koploperinitiatief van Stg. Waardeburgh.

Het is een bekend probleem in de zorg: veel oudere zorgmedewerkers stoppen met werken voordat zij hun pensioengerechtigde leeftijd hebben behaald. Zij houden het werk simpelweg niet meer vol, vaak door veranderingen in hun gezondheid in combinatie met onregelmatig en fysiek belastend werk. Stg. Waardeburgh heeft daarom een nieuwe functie ontwikkeld: activiteitenondersteuner. Overstappen van zorgmedewerker naar deze functie maakt het voor oudere medewerkers mogelijk om langer en gezonder door te blijven werken. De activiteitenondersteuner ondersteunt letterlijk in allerhande cliëntgerichte activiteiten: van samen een spelletje doen tot wandelen of mee naar een afspraak.

Wat levert het op?

Medewerkers die vanwege hun leeftijd het werk in de zorg of welzijn niet meer volledig kunnen uitvoeren, zijn op een andere manier in te zetten. Hierdoor raken zij niet overbelast en kunnen ze toch hun kennis blijven delen met jongere collega’s. Concrete (meetbare) resultaten zijn er nog niet, omdat het Koploperinitiatief recent is gestart. De verwachting is dat het ziekteverzuim en de uitstroom van ouder wordende zorgmedewerkers daalt.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

Stg. Waardeburgh heeft haar verzuimbeleid grondig geanalyseerd en op basis daarvan een gezondheidsbevorderend personeelsbeleid ontwikkeld. De nieuwe functie van activiteitenondersteuner, speciaal voor oudere zorgmedewerkers, maakt daar deel van uit. ‘We willen andere organisaties laten zien dat een leeftijdsbewust- en gezondheidsbevorderend loopbaanbeleid kan helpen bij het oplossen van de personeelstekorten in de zorg’, aldus de projectleider.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Ondanks dat er veel nieuwe mensen in de sector zorg en welzijn willen en komen werken, wordt ook een grote uitstroom van medewerkers opgemerkt. Er verlaten veel zestigplussers de zorg, lange tijd voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Stg. Waardeburgh laat heel concreet zien wat je kunt doen om oudere medewerkers voor de zorg te behouden. Goed werkgeverschap, aandacht voor duurzame inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling maakt een carrière in zorg en welzijn aantrekkelijk.

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met J.P. de Wit

Initiatiefnemer van dit project
J.P. de Wit
Bestuurder
0184-434473 Stuur een e-mail