Falend Vooruit

Falend Vooruit met Niels Bloembergen: (Zorg)innovator voor de Friese Jeugdzorg Online

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Jeugdzorg

Niels Bloembergen is een ervaren (zorg)innovator met als missie het organiseren van transparante (online) zorg waarbij cliënten, patiënten en hulpverleners samenwerken op basis van autonomie, zelfredzaamheid, gelijkwaardigheid en respect. Hij heeft verschillende producten ontwikkeld en implementatietrajecten geleid. Voorbeelden hiervan zijn Jouw omgeving, een transparante online hulpverlening. Ontregel, een tool om tot minder regels en meer gedragen afspraken te komen. En het spel De Mediajungle, een bordspel met webapp die de dialoog over mediagebruik op gang brengt. Drie doelgerichte trajecten met de ambitie (jeugd)zorg te transformeren en personeel in te zetten daar waar het echt nodig is.

Onderweg heeft Niels veel ervaring opgedaan en veel lessen geleerd. Niet al zijn ideeën zijn van goud en ook niet alle processen zijn makkelijk gelopen. In deze Falend Vooruit podcast van Actie Leer Netwerk geeft hij zijn top 3 aan tips mee aan iedereen die van plan is om met hun idee de zorg te veranderen. Hij vertelt aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen hoe je mensen mee neemt in verandering. Want er zijn een aantal heldere stappen die je kunt zetten om erachter te komen of jouw idee echt een goed idee is.

Falend Vooruit

Eén van de belangrijkste structuurelementen van innoveren is iteratief, in meerdere cycli, werken. Dat wil zeggen: uitproberen, reflecteren, verbeteren. De structuur van actieleren is dan ook een spiraalvorm; elke cyclus levert weer nieuwe inzichten op, en zo ontwikkelt nieuwe kennis zich.

Durven beginnen betekent ook dat veel factoren nog onbekend zijn. Hoe duur wordt het? Wat levert het op? Wat gaan we eraan hebben? Bij het begin van Actieleren, een methode om te innoveren, is feitelijk maar één factor bekend: de huidige situatie is niet gewenst. Dit beginpunt en het onzekere proces zijn oncomfortabel in tijden van schaarste van middelen en personeel. Maar door heel goed te kijken naar wat nog niet zoals gewenst gaat, kun je als professional én als organisatie of als branche enorm veel leren. Bij een complex en dynamisch vraagstuk is leren de enige weg voorwaarts.

Daarom verzamelt het Actie Leer Netwerk niet alleen succesverhalen van Koplopers, maar juist ook verhalen van leerprocessen. Je kunt deze persoonlijke verhalen en podcasts van bestuurders, managers, projectleiders, etc. hier vinden We roepen je ook op om je ervaringen hier te delen. Want: Yes het is mislukt, en jij helpt zorg en welzijn vooruit!

Luister hier naar de podcast:

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Zoemen met
Zoemen met impactmaker Bianca van Heeren – Amerpoort

In deze ZOOM-sessie praat Mulder met Bianca van Heeren, adviseur Arbeidsmarkt en Arbeidsmarktcommunicatie bij Amerpoort, over centraal georganiseerde recruitment.

Lees meer
Handreikingen
Organiseren van online bijeenkomsten voor ‘dummies’

Download de handreiking 'Organiseren voor online bijeenkomsten': een handboek voor ‘dummies’ waar misschien ook de ‘ervaren’ organisatoren tips uit kunnen halen. Met uitleg en hulpmiddelen om te komen tot een suc...

Lees meer
Nieuws
Winnaars Ik weet RAAT over hun idee, proces en resultaten

Medewerkers van 26 zorg- en welzijnsorganisaties uit alle branches in de provincie Gelderland werden via het project Ik weet RAAT uitgedaagd ideeën in te dienen om collega’s te behouden of slimmer te werken. De winnaa...

Lees meer