Agenda

Digitale Koploperbijeenkomst 27 januari 2022

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Heb jij interesse in arbeidsmarktvernieuwing en wil je inspiratie opdoen uit de verhalen van je collega’s uit zorg en welzijn? De Koploper-initiatieven die zijn benoemd door VWS zijn ontzettend waardevol voor de sector. Op donderdag 27 januari 2022 delen weer enkele Koplopers van het netwerk hun verhaal. Zij vertellen over het idee, de aanpak, de samenwerking, de geleerde lessen en de resultaten op de werkvloer. Welke impact heeft hun project gemaakt? Maar vooral wat zijn zij onderweg tegen gekomen. We praten deze dag over van diversiteit naar inclusie gaan.  Marit Elenbaas, sinds medio 2021 hoofd/MT-lid Arbeidsmarkt bij de directie Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA) van VWS is aanwezig om nieuwe Koplopers te benoemen en hen te bevragen op hun initiatief. Verder is er natuurlijk ruimte om digitaal kennis te maken met nieuwe Koplopers die deze dag benoemd worden, met elkaar van gedachten te wisselen en te netwerken met andere vernieuwers. Meld je nu aan voor deze eerste Koploperbijeenkomst van 2022!

Deze initiatiefnemers spreken op de bijeenkomst
  • Jos Artz en Haci Aslan Sariaslan van Koploper Kleurrijk Zorgen. Vier procent van de mensen met een migrantenachtergrond in Nederland hebben een baan. Tot 2025 heeft Nederland minimaal 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Dit innoverende initiatief combineert deze twee gegevens tot iets positiefs: een project waarbij statushouders klaargestoomd worden voor een baan in de zorg. In plaats van te focussen op competenties, diploma’s en bevoegdheden, worden de potentie en het talent van statushouders benadrukt.
  • Marcel van der Meulen van Koploper Op STAP. Mensen met een bijstandsuitkering, statushouders en ‘drop-outs’ van ROC-scholen komen lastig aan een baan. Dit initiatief biedt deze mensen en zij-instromers de kans om opgeleid te worden tot een baan in de zorg op niveau 1, 2 en 3. Het succes van dit project is al bewezen door zorgorganisatie Patyna, waar inmiddels ongeveer 175 nieuwe zorgprofessionals zijn opgeleid. In 2020 is het een stap verder gegaan, want ook in Drenthe is het Op STAP-project gestart bij ouderenzorginstelling Icare. Bekijk de Actieleer TV met Marcel van der Meulen en lees ook het interview met hem over het de beweging en de betekenisvolle momenten.
  • Astrid Bijl van Koploper Functiecreatie in het UMC. De medewerkerstekorten zijn ook doorgedrongen tot de Verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie van het Amsterdam UMC. Deze afdeling kreeg steeds meer moeite om verpleegkundigen aan te trekken en te behouden. Dit initiatief zorgde voor een nieuw zorgproces die verstoringen vermindert en meer continuïteit geeft van zorg. Maar nog belangrijker, het geeft ruimte voor taakdifferentiatie en het creëren van een nieuwe functie: de zorgondersteuner. Deze functie wordt vervuld door statushouders.
Wat kan het Koplopernetwerk voor jou betekenen?

Het Koplopernetwerk is een lerend netwerk waar zorg, welzijn, onderwijs, overheid  en andere partners bij elkaar komen om samen te werken aan het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën. Dit zijn initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn. Alle Koplopers vind je met een contactpersoon met telefoonnummer en e-mailadres op onze website. Wil je meer weten van een initiatief? Je bent van harte welkom om rechtstreeks contact op te nemen. En om te leren en netwerken tijdens deze Koploperbijeenkomst. We maken binnenkort bekend welke nieuwe Koplopers op 27 januari worden benoemd door VWS.

Voor wie is deze bijeenkomst interessant?

  • Vernieuwers op het gebied van arbeidsmarktbeleid en strategisch HR-beleid uit zorg en welzijn;
  • Bestuurders, managers, beleidsmakers en HR professionals;
  • RAAT projectleiders en vertegenwoordigers van relevante branche organisaties;
  • Iedereen die een bijdrage aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn.

Aanmelden

AANMELDING IS GESLOTEN! Meld je hieronder aan voor deze digitale sessie. Je ontvangt een e-mail verzoek met de vergaderlink. Je kunt inloggen vanaf 9.15 uur, we starten om 9.30 uur. De sessie duurt tot 11.00 uur.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Falend Vooruit
Universitair docent Gustaaf Bos: Buitenstaanders in een zorgsetting leren benutten

Gustaaf Bos, universitair docent, vertelt in deze Falend Vooruit podcast over Buitenstaanders in een zorgsetting leren benutten.

Lees meer
Blog
Impactmaker vertelt: Wilma van der Leeuw van Conforte Innovatielab

Een interview met impactmaker Wilma van der Leeuw van Koploperinitiatief Conforte Innovatielab. Lees over de beweging en impact.

Lees meer
Nieuws
Subsidieregeling Coronabanen in de Zorg 2022 opnieuw opgestart

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start de subsidieregeling Coronabanen in de Zorg (COZO) opnieuw op.

Lees meer