Agenda

ONLINE: Kleine doorbraken groot opschalen – Kennissessie Koplopernetwerk Actie Leer Netwerk

Thema's

Alle thema's

Branches

Ambulancezorg Eerstelijnszorg Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg GGD Jeugdzorg Kraamzorg Onderwijs

Het Koplopernetwerk van het Actie Leer Netwerk is een lerend netwerk waar zorg, welzijn, onderwijs, overheid  en andere partners bij elkaar komen om samen te werken aan het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën. Dit zijn initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van jullie Koploper voorbeeld? Tijdens deze kennissessie exclusief voor het Koplopernetwerk leer je hoe je jouw initiatief kunt zien als een beweging die je kunt verbreden en verdiepen. En je gaat aan de slag met praktische tools die helpen om doelbewust regie te nemen over jouw vernieuwing.  

Dr. Suzanne Verdonschot deelt de inzichten van haar onderzoek onder tientallen ‘bewegingmakers, o.a. uit zorg en welzijn. Voorafgaand aan deze kennissessie gaat zij ook in gesprek met Koplopers. Je krijgt antwoord op de vraag wat mensen kunnen doen om kleine doorbraken en geslaagde experimenten door te bouwen tot een meer grootschalige beweging.  

Van personeelstekort naar talentenovervloed

Bij het bouwen aan een vernieuwend initiatief werkt het goed om stap voor stap te werk te gaan: klein beginnen, bijvoorbeeld door een eerste experiment met een nieuwe aanpak in één team. Er ontstaat dan vaak vanzelf de nieuwsgierigheid om dit experiment effectiever te maken, bijvoorbeeld door uit te wisselen met iemand anders uit je netwerk om te leren van hun aanpak. Als je iets te pakken hebt, zoals een geslaagde aanpak voor het werven van nieuwe collega’s, of een slimme insteek die helpt om niet in personeelstekort te denken maar in ‘talentenovervloed’, is het zaak om dat verder uit te bouwen.

Je wilt dat er méér mensen bij betrokken raken, en dat andere teams of mogelijk zelfs andere organisaties de inzichten ook gaan toepassen. Een belangrijke vraag hierbij is hoe je dat groter maken, dat ‘opschalen’ effectief kunt vormgeven. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je de energie bij de eerste groep kunt vasthouden? En hoe krijg je voor elkaar dat er ook betrokkenheid ontstaat bij de nieuwe groep die mee gaat doen?  

Kennissessie Koplopernetwerk 

Het Actie Leer Netwerk nodigt hr-managers en medewerkers, projectleiders, beleidsadviseurs uit van zorg-, welzijn- en onderwijsorganisaties die partner zijn in een Koploper-initiatief. Er kunnen zich meerdere personen namens meerdere organisaties die Koploper zijn aanmelden. Geert Jan Buisman, Plv. Afdelingshoofd arbeidsmarkt bij Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heet deze middag de nieuwe Koplopers, die dit jaar door de coronamaatregelen nog niet fysiek zijn benoemd, welkom bij het Koplopernetwerk.  

Bio

Dr. Suzanne Verdonschot werkt als ondernemer bij Kessels & Smit en doet sinds 2003 onderzoek naar manieren waarop mensen in organisaties kunnen bouwen aan vernieuwingen. Haar meest recente onderzoek gaat in op de vraag wat mensen kunnen doen om kleine doorbraken en geslaagde experimenten uit te bouwen tot een meer grootschalige beweging. Zij begeleidt mensen uit uiteenlopende organisaties, van fabriek tot zorginstelling, en van internationale retailorganisatie tot politie, bij het bouwen aan verbeteringen en innovaties in hun eigen werk. Ook schreef ze enkele boeken en tientallen publicaties over dit onderwerp. Daarnaast koppelt ze wetenschappelijke inzichten aan praktische tools voor de dagelijkse praktijk om het leren op een kennisproductieve manier vorm te geven. 

 

 Kleine doorbraken groot opschalen

Datum: donderdag 15 oktober 2020
Start: 13.00 uur, einde 15.30 uur. 
Locatie: Online via ZOOM.  
Deelname: aan deze kennissessie zijn geen kosten verbonden.  

Laat je inspireren, meld je aan! 

Klaar om je te laten inspireren? Meld je dan liefst voor 12 oktober aan via onderstaande button. Naast het opdoen van kennis en inspiratie is deze kennissessie een uitgelezen gelegenheid om je contacten binnen het Koplopernetwerk uit te breiden. 

Aanmelden

Via onderstaande button kun je je aanmelden voor de kennissessie van het Koplopernetwerk.
Aanmeldformulier Koplopernetwerk 2020

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
Vernieuwend Werken in de Zorg: Vernieuwen en leren

Verbeterideeën afkomstig van de werkvloer in goede banen begeleiden en in praktijk brengen: dat is wat het initiatief Vernieuwend Werken in de Zorg probeert te doen. Lees hier meer over dit Koploper-initiatief.

Lees meer
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer