Inspiratie

Inspiratiemagazine Actieleren: Het houvast van structuur (artikel 3/4)

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Leren is bewegen – van wat bekend was naar wat je nieuw ontdekt. Er zijn heel veel modellen en verklaringen om duidelijk te maken hoe die beweging tot stand komt én tot resultaten leidt. Bij Actieleren in organisaties is dit geen theoretische kwestie. Je wilt dit proces zo efficiënt mogelijk inrichten. Gelukkig is er kennis over het basisontwerp van deze methode. In dit derde artikel van het Inspiratiemagazine over Actieleren lees je meer over het houvast van structuur. Ook vind je enkele suggesties voor werkvormen die je kunt gebruiken en bronnen waarin je verder kunt zoeken. Kies of maak wat bij jouw doel past.

Wil je eerst meer te weten komen over de Actieleren methode? Klik dan hier.

Inspiratiemagazine Actieleren Artikel 3 - het houvast van structuur

Wie is aan zet

Het uitlijnen van een Actieleerstrategie gebeurt vaak door een projectleider of een strategische facilitator. Deze overlegt met een opdrachtgever (een organisatie of samenwerkingsverband) wat de vraag achter de wens om te leren is én wat de ingeschatte tijdsduur is voor het proces. Dat is in hoge mate afhankelijk van de grootte en complexiteit van het vraagstuk, dat ook in delen kan worden opgeknipt. Daarbij gaat Actieleren per definitie over een urgent of verleidelijk vraagstuk, dat over meerdere lagen van de organisatie speelt, en die invloed op elkaar hebben. Maar vergeet niet: bij Actieleren hoort het testen van oplossingen: uitproberen, reflecteren en verbeteren. Elke vorm van Actieleren creëert ruimte voor verandering, hoe klein ook.

Op zoek naar een strategische facilitator?

In de Facilitators Pool van het Actie Leer Netwerk vind je zo’n zestig facilitators, die allemaal op hun eigen manier Actieleerprocessen kunnen ondersteunen. Je kunt filteren op type. Kies voor ‘ondersteunen bij het ontwerpen van Actieleren’ als je een strategisch facilitator zoekt. Zo’n facilitator denkt in het prilste stadium met je organisatie mee over de te zetten stappen.

Inspiratiemagazine Actieleren

Welke artikelen mag je nog meer van ons verwachten? De eerste twee artikelen zijn gepubliceerd. Daarna verschijnen er nog twee:

1. Actieleren: de waarde van experimenteren

2. Actieleren: de kracht van gezamenlijkheid

3. Actieleren: het houvast van structuur

4. Actieleren: het fundament van informatie

Het complete Inspiratiemagazine Actieleren verschijnt medio mei 2021.

Ga samen aan de slag! Download het derde artikel hieronder

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Actieleren
Leren over het belang van beloning en het verschaffen van de juiste informatie

Op 22 april verzorgde Wendy van den Boogaard van stichting Het Potentieel Pakken een workshop over beloning en over het recent gelanceerde tool: de WerkUrenBerekenaar. Lees in dit artikel over deze workshop en schrijf je...

Lees meer
Nieuws
COVID-Scholingsaanbod voor nieuwe zorgmedewerkers

Friese zorgorganisaties, het Friesland college en GGD Fryslân hebben de handen ineengeslagen en handreikingen Infectiepreventie ontwikkeld voor nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden. Download deze hier!

Lees meer
Zoemen met
Zoemen met impactmaker Bianca van Heeren – Amerpoort

In deze ZOOM-sessie praat Mulder met Bianca van Heeren, adviseur Arbeidsmarkt en Arbeidsmarktcommunicatie bij Amerpoort, over centraal georganiseerde recruitment.

Lees meer